Головна Статті Бізнес держсектор Медреформа в Укрзалізниці: як нова глава ЦОЗ УЗ Белінська хоче заробити на здоров‚Ї залізничників
commentss Cтатті Всі новини

Медреформа в Укрзалізниці: як нова глава ЦОЗ УЗ Белінська хоче заробити на здоров‚Ї залізничників

Новий керівник Центру охорони здоров'я Укрзалізниці Наталія Белінська планує передати послуги з обслуговування залізничників на аутсорс, а залізничні лікарні - під управління інвесторам. Частина медиків вбачає в цьому корупційну схему

8 липня 2020, 09:00 comments13096
Поділіться публікацією:

Нещодавно Україна відзначала день Конституції, згідно з якою кожен громадянин країни має право на працю і медичну допомогу. Ймовірно, скоро залізничники і медики лікарні "Укрзалізниці" втратять ці основоположні права.

Медреформа в Укрзалізниці: як нова глава ЦОЗ УЗ Белінська хоче заробити на здоров‚Ї залізничників

Виконувач обов'язків голови Центру охорони здоров'я Наталія Белінська

“На 1 січня 2021 року залізничних лікарень у складі УЗ буде нуль". Цими словами закінчилася зустріч Наталії Белінської, котра призначена виконуючою обов'язки голови Центру охорони здоров'я,  з колективом медустанов.

Белінська не приховує своїх планів передати послуги з медобслуговування залізничників на аутсорс, а спеціалізовані лікарні – під управління інвесторам. Сотні медиків можуть залишитися без роботи, зате в плюсі залишаться близькі Белінській страхові компанії, великі забудовники, а також  її куратори в керівництві УЗ.

Медреформа в Укрзалізниці: довести до збитків і привести своє керівництво

За даними Кабміну, медичне обслуговування працівників залізниці "влетіло" "Укрзалізниці" у чималі гроші. Ці дані називають не витратами на підтримання здоров'я залізничників, а збитками – до 723 мільйони щорічно.

Враховуючи, що з січня по березень 2020 року "УЗ" отримала збиток в розмірі 7 мільярдів гривень, у 2021-му на співробітниках "Укрзалізниці" зібралися заощадити. Підприємство не передбачила фінансування для восьми лікарень на залізничному транспорті нібито через відсутність грошей.

Хоча розмови про відсутність фінансування часто є манипулятивними, зараз ми маємо справу з фінансовими втратами, викликаними, в основному, коронавірусом. У минулому ж році УЗ заробила понад 90 мільярдів гривень чистого доходу.

Незважаючи на те, що 2021 рік ще не настав, вже зараз нове керівництво Центру охорони здоров'я УЗ, на балансі якого перебувають ці спеціалізовані медустанови, готує ґрунт для того, аби позбутися лікарень.

Багато років медустанови на залізничному транспорті результативно працювали без участі новоспеченого директора Белінської. Однак, щойно посівши крісло директора ЦОЗ, вона взялася за новововведения, які по теорії, можуть нашкодити медпрацівникам.

На сторінці Центру у Фейсбук лікарі скаржаться на те, що премія на оздоровлення їм так і не прийшла. Відзначається, що ЦОЗ не купує для лабораторій при лікарнях реактиви, папір, ігнорує потреби установ.

Медреформа в Укрзалізниці: як нова глава ЦОЗ УЗ Белінська хоче заробити на здоров‚Ї залізничників  - фото 2

Однак, як би не намагалися медустанови звести кінці з кінцями, в умовах недофінансування все одно відбувається відтік пацієнтів. Залізничникам доводиться звертатися в інші лікарні. Лише 28% з 250 тисяч співробітників УЗ обслуговуються в клінічних центрах, всі інші – в приватних і комунальних структурах. Виходить, лікарні опинилися в завідомо невигідних умовах, якщо порівнювати їх функціонування з іншими. Саме цей аргумент про нібито неефективність клінік згодом і стала використовувати Белінська для запуску реформи.

Шукає новоспечена директор ЦОЗ й інші приводи для продажу лікарень інвестору. Вона апелює тим, що багато ліжок простоюють. Це, нібито, свідчить про неефективність роботи установ і про безглузду втрату фінансів. Хоча, зазвичай, цей показник в медицині, навпаки, використовують для оцінки ефективності охорони здоров'я та професіоналізму лікарів. Якщо раніше хворі могли перебувати на лікуванні в стаціонарі протягом двох тижнів, то тепер ці терміни скоротилися до 2-3 днів.

Цікаво, що Белінська приступила до роботи, не зустрівшись ні з колективами лікарень, ні з головлікарями – нібито через карантин. Тим не менш, кадровим розпорядженням пандемія ніяк не завадила. Директор ЦОЗ обрала для лікарень нове керівництво, навіть не проводячи оцінку ефективності установ.

Медреформа в Укрзалізниці: як нова глава ЦОЗ УЗ Белінська хоче заробити на здоров‚Ї залізничників  - фото 3

Вже два роки як, згідно з постановою Кабміну, професії головлікаря, фактично, не існує. Є гендиректори і медичні директори, яких і поспішила призначити Белінська. Однак залізничні лікарні не так давно зробили виробничими підрозділами, а це не передбачає призначення нових менеджерів.

Ця законодавча колізія пояснює той факт, що жоден з директорів, призначених Белінською, не був офіційно працевлаштований. Фактично, вони не мали права давати вказівки співробітникам установ. Коли розкрилася правда про такі призначення, директори були змушені написати заяви про відставку.

Самі медики розповідають, що у них навіть не запитали, чи задоволені вони колишніми керівниками лікарень. За чутками, колишні гендиректори медустанов були грамотними не тільки в технічних, але і в медичних питаннях, чого не скажеш про нове керівництво. Примітно, що новий директор ЦОЗ була не  медиком, а консультантом і керівником в страхових компаніях.

При всьому цьому у ЗМІ останнім часом стала з'являтися велика кількість матеріалів, що підривають імідж залізничних лікарень та їх керівництва. Однобокість викладу, і той факт, що аргументи в цих текстах не витримують жодної критики, можуть вказувати на їх власну природу. Дати публікацій цих текстів збігаються з часовим проміжком, коли нова глава ЦОЗ Белінська стала активно просувати спроби ліквідувати лікарні і передати послуги, що надаються ними, на аутсорс.

Медреформа в Укрзалізниці: аутсорс і страховка для залізничників

Белінська вважає існування клінічних центрів неефективним, так як вони знаходяться в п'яти великих містах, і багатьом співробітникам УЗ незручно до них добиратися. Особливо – тим, хто знаходиться в селах. На її думку, якщо віддати послуги на аутсорс, це дозволить співробітникам отримувати їх більш комфортно з точки зору територіального розташування. Сприяти цьому буде реформа страхування в УЗ.

Белінська хоче запровадити тендерні торги на майданчику Prozorro для вибору компаній, які страхуватимуть залізничників.

Такий тендер – ласий шматочок для страхових компаній. В першу чергу, їх хліб – це корпоративні клієнти, а не окремі "приватники". Останнім на практиці нерідко відмовляють в обслуговуванні, посилаючись на те, що ризики при страхуванні фізосіб дуже високі – страхові компанії бояться шахраїв. Насправді ж це пов'язано з тим, що з корпоративними клієнтами працювати простіше. Є шанс, що багато співробітників просто не будуть користуватися своїми страховками, а це — гарантований прибуток.

Сума питання – мільйони доларів. Поліс на одну особу, за словами самої Белінської, ймовірно складе 150 тисяч гривень для того, хто працює  і 100 тисяч — для пенсіонера. Поки точна сума тендеру невідома, але ходять чутки про розцінки на 650 мільйонів гривень.

Варто зауважити, що система Prozorro не бездоганна. Умови тендеру часто прописуються під конкретні компанії. А враховуючи, що сама Белінська керувала страховою компанією і має зв'язки та переваги в страховій сфері, є привід говорити про конфлікт інтересів, на який влада закриває очі.

Примітно також, що в інтернеті можна знайти чимало негативних відгуків про компанії "Дніпроінмед", якою Белінська керувала.

“Розвод по виплаті, вони нічого не виплачують, вибивати з них гроші — тільки через суд... За наявності всіх документів вони не виплатили ні копійки. Затягують час, щоб не платити!", — свідчить один з відгуків на форумі про якість роботи страхових компаній. “Залишаю на вашому сайті свою біль про те, що страхова кампанія досі не виплачує (гроші — ред.). Скільки ж можна чекати, будь ласка, допоможіть. Я потерпілий, рішення суду від 19 грудня 2012, а я досі  чекаю відшкодування", — такий відгук іншого клієнта. Також користувачі вказали на те, що компанія переїжджала — ймовірно, побоюючись помсти скривджених клієнтів.

Дані записи датовані 2015 роком. Тоді Белінська якраз стала позбавлятися від своєї частки в компанії. Зі своїх 81,99% акцій продала більшість, залишивши лише пакет з 19,79%, а згодом продавши їх повністю.

Звичайно, не факт, що та страхові компанії, які перемогли в тендері, обдурять залізничників. Проте наявність такої ж  можливості неприпустимо, враховуючи, що йдеться не про одномоментне страхування, а про здоров'я залізничників протягом усього їх життя.

Ще кілька років тому представники міністерства інфраструктури погоджувалися з тим, що всі співробітники вільні у виборі страхової компанії, адже "Укрзалізниця" виконує агентські функції. Тепер же "УЗ" буде не агентом, а замовником, і саме вона буде відповідати за якість послуг. Правда, це зовсім не гарантує їх високий рівень.

Навіть якщо під пильним наглядом громадськості страхові компанії не зможуть ухилитися від своїх зобов'язань перед залізничниками, на цьому історія навряд чи закінчиться. Адже не можна виключати вірогідність того, що страховики будуть працювати зі своїми кишеньковими або "підгодованими" клініками. А це означає, що в цих клініках лікарі можуть зробити все, щоб заробити на пацієнтах: лікувати їх постараються якомога довше і дорожче. Далі підуть відкати для лабораторій, аптек, виробників ліків. Мова, нагадаємо, йде про бюджетні кошти, а отже в такій ситуації замість скорочення збитків держава отримає їх зростання.

А тепер — до головного. Якщо всі медичні послуги будуть виконувати приватні фірми, навіщо взагалі необхідно утримувати лікарні на залізничному транспорті?

Медреформа в Укрзалізниці: загадковий інвестор і медики без роботи

Клінічні центри хочуть віддати під контроль якомусь інвестору. Йдеться про концесію лікарень, яка стала можливою завдяки прийняттю закону "Про концесії". Згідно з ним, інвестору можна передавати в управління будь-які державні структури, включаючи школи. Приватник займеться реконструкцією майна в обмін на право його експлуатувати.

Фактично, державне підприємство не продається, а здається в довгострокову оренду. Але якщо інвестору віддають майно на 50 років, це майже дорівнює продажу. За умови, звичайно, що компанія існуватиме весь цей час. Фактично, це прихована форма приватизації, яку влада так і не змогла забезпечити в належному обсязі.

Сама по собі концесія – це непогано, коли інвестор вкладає кошти у створення нових об'єктів за відсутності грошей у влади. Після завершення будівництва держава просто виплачує гроші компанії за надану послугу. Але якщо йдеться про реконструкцію — тоді все інакше.

Інвестор навряд чи буде вкладати свої гроші в лікарню просто так, адже на першому місці для нього — прибуток, що цілком природно. Якщо інвестор будує школу в мікрорайоні, де поставив свої РК, це принесе йому прибуток. Адже він зацікавлений, щоб клієнти активно купували житло, знаючи, що возити дітей на навчання за тридев'ять земель не доведеться. У нашому ж випадку інвестор спробує заробити на послугах, що надаються лікарнею.

Раніше ми згадували про ліжка у лікарнях на залізничному транспорті, які, на переконання Белінської, марно простоюють. На ці ліжкомісця на початку карантину влади взагалі робили велику ставку. Передбачалося, що у випадку погіршення епідемічної ситуації в Україні в 15 галузевих лікарнях будуть доступні 3,7 тис. місць для хворих коронавірусом. Немає гарантії, що на них можна буде розраховувати, якщо розпоряджатися лікарнею буде приватний інвестор.

Економісти сходяться у думці, що концесія лікарень в поточних умовах в Україні неможлива, оскільки в країні повинна зберігатися державна мережа лікувальних і освітніх установ. Особливо на тлі того, що в країні вирує коронавірус. До речі, жорсткий карантин у країні запроваджувався як раз під гаслами неготовності української медицини прийняти тисячі пацієнтів. Влада прямо заявляла, що пожертвувала українськими підприємцями заради скорочення завалів у лікарнях. Виходить, що заради зовнішнього інвестора підходи змінюються.

Також потрібно розуміти, що оптимізація передбачає скорочення. Белінська розповідає, що будуть підписані інвестиційні зобов'язання про неможливість перепрофілювання лікувального закладу, про систематичне підняття заробітної плати, про неможливість скорочення медичного персоналу на термін від 5 до 10 років, про підвищення для нього кваліфікації. Але звідки у цих лікарень візьмуться клієнти, якщо УЗ направить своїх співробітників лікуватися в клініки, на які вкаже страхова — не зрозуміло.

Деякі лікарні на ці умови погодилися, але Одеська та Дніпровська миритися з такими підходами не стали. Віри в те, що інвестор буде зацікавлений в лікарнях, буде оснащувати їх новою технікою, у медиків мало.

Лікарі вже чули подібне, коли влада анонсували впровадження другого етапу медреформи, що супроводжувався обіцянками про підвищення добробуту медиків. Моз обіцяв лікарям на 50% більше зарплати. Але ні для кого, і в тому числі для самого президента, про що він сам заявив,  не залишається секретом, що 50 тисяч медпрацівників можуть залишитися без роботи. При цьому 332 лікарні – на межі закриття. Приміром, на Київську дитячу лікарню №9 і Столичну психоневрологічну лікарню №2 щомісяця виділяють у три рази менше грошей, ніж потрібно. Так як медустановам не вистачає фінансів, доводиться скорочувати співробітників.

Втім, обіцянки про відсутність звільнень порушили вже зараз. Белінська вже видала наказ про закриття пральні та харчоблоків, що загрожує втратою робочих місць. Можливо інвестору дійсно висунуть вимогу про відсутність скорочень, і він на нього погодиться. Однак до моменту, коли лікарні будуть передані йому в концесію, ймовірно, частина колишніх працівників вже втратить свої робочі місця. Фактично, вимоги буде дотримано, але на практиці багато сімей залишаться на межі виживання в такий складний для економіки час.

Крім того, збереження кількості робочих місць не передбачає збереження профілю цих місць і умов роботи. В самому центрі не приховують, що вже перейшли у своїй роботі на чотириденний графік. Тобто чутки про те, що медикам скорочують кількість робочих годин, підтвердилися. Про підвищення зарплати для медпрацівників в таких умовах не йдеться.

Медреформа в Укрзалізниці: голова ЦОЗ в золоті – медики в злиднях

Згідно декларації Наталії Белінської за 2019 рік, вона володіє нерухомістю мінімум на 6 мільйонів 337 тисяч гривень. В реальності сума може бути набагато більшою, адже в деяких об'єктах сума не задекларована. Годинник з діамантами Master Twikling Diamonds, про наявність якого відзвітувала Белінська, знаходимо в мережі за 60 тисяч доларів.

Трохи дешевший інший лот в її колекції — Premier Midsize Chronograph за 53,4 тисячі доларів.

Медреформа в Укрзалізниці: як нова глава ЦОЗ УЗ Белінська хоче заробити на здоров‚Ї залізничників  - фото 4

Є у Белінської і Reine de Naples, зразком яких послужили перші наручні годинники, виготовлені для сестри Наполеона Бонапарта, королеви Неаполя. Модель годинника в декларації не вказана, але ціни на них в мережі стартують від 24 тисяч доларів і досягають 62 тисяч.

Медреформа в Укрзалізниці: як нова глава ЦОЗ УЗ Белінська хоче заробити на здоров‚Ї залізничників  - фото 5

До речі, від Бреге у її чоловіка годинник теж є. Також Белінська володіє сережками та каблучкою з діамантом від Criveli, приблизна вартість яких сягає 10 тисяч доларів. Таким чином, загальна вартість її ювелірних виробів сягає 200 тисяч доларів.

Володіє Белінська і Maserati Levante 2017 року випуску. На сайті з продажу б/у авто вартість цієї машини — близько 75 тисяч доларів. У чоловіка — два Mercedes-Benz CLS-Class 2016 і 2013 року, які можна продати в середньому по 50 тисяч доларів.

Медреформа в Укрзалізниці: як нова глава ЦОЗ УЗ Белінська хоче заробити на здоров‚Ї залізничників  - фото 6

Гроші в банках Белінська тримає в різних валютах, ми переведемо їх всі у долари. У "Приватбанку" у неї два вклади: один на 49,6 тисяч доларів, інший — на 792,3. В "Укргазбанку" — 588,8, в "Укрсиббанку" — 30,3 тисячі. Одних тільки заощаджень у банках, таким чином, — на 1 мільйон 461 тисячу доларів. Чоловік відклав 557 тисяч доларів готівкою.

Таким чином, загальні заощадження Белінської в нерухомості, ювелірці і вкладах у банках сягають 2 мільйонів доларів.

При цьому доходи директора ЦОЗ набагато скромніші за витрати. За місяць в страховій компанії "Скіфія" вона отримувала трохи більше 10 тисяч гривень, ще 40 тисяч — від підприємництва.

Але повернемося до майбутнього лікарень. Якщо після неефективного управління інвестором підприємство буде доведено до банкрутства, незрозуміло, хто стане вкладати в його відновлення. Держава від цих об'єктів вже відхрестилося. Допомогу залізничники продовжать отримувати в приватних клініках.

Ці 8 клінічних центрів більше не будуть забезпечувати близько 2 мільйонів відвідувань протягом року, мільйон пацієнтів на рік не буде кому приймати на належному якісному рівні. Крім того, лікарі даних медустанов більше не будуть відвідувати УЗ для моніторингу умов праці залізничників.

Вже зараз, коли залізничники лікуються в непрофільних закладах, на залізниці зростає травматизм, смертність. Лікарі неспеціалізованих медустанов не можуть на достатньому рівні оцінити, чи дозволяє здоров'я людини, що пережила травму, повернутися на роботу. Без профільної медицини показник смертності залізничників ризикує вирости.

Як тільки фінансування лікарень повністю припиниться, послідує їх продаж за дешевими цінами. Лікарні ж, слід зазначити, розташовані на затребуваних для забудови ділянках у центрах Києва, Львова, Дніпра, Одеси. А значить,  у випадкуі закриття медзакладів, забудовники можуть влаштувати справжню боротьбу за ці землі.

Втім, дійде в цій схемі взагалі до інвестора — окреме питання. Передбачається, що продаж клінік відбудеться лише протягом 3-5 років, а гроші на їх функціонування закладені вже в наступному році.  До тогож, є великі сумніви у тому, що інвестор дійсно зацікавиться клініками на умовах, які висувають в ЦОЗ. Можливо, схема буде набагато простішою — без зайвої проміжної "ланки" у вигляді покупця. Лікарні просто не зможуть існувати без фінансування і перестануть функціонувати.

Медреформа в Укрзалізниці: протести проти рейдерства лікарень

Працівникам лікарень нічого не залишалося, окрім як мітингувати проти цього під Офісом президента, Мінінфраструктури, добиваючись правди. Намагалися достукатися і до самої Белінської.

“Ми категорично проти, щоб те, що створювалося поколіннями залізничників за їх податки, їх трудовий внесок — наші залізничні лікарні — було знищено і було переведено в розряд бізнесу. Щоб сюди зайшли чужі люди, не доклавши жодних зусиль", — каже Віталіна Соколова, провідний інженер Одеської залізничної лікарні у відеозверненні до директора ЦОЗ.

Однак, замість якісного діалогу з протестувальниками, пошуку компромісу, в Центрі охорони здоров'я лише звинувачують самих співробітників. Спершу Белінська намагалася звільнити протестувальників за статтею відсутності на робочому місці. Їй не вдалося цього зробити, так як лікарі написали на цей день заяву про вихідний за свій рахунок. Потім, не маючи конструктивних аргументів щодо своєї позиції, вона стала заявляти, що протестувальників просто обдурили, погрожували їм або навіть мотивували фінансово, а також те, що вони просто не знають справжнього стану справ у відомчих лікарнях.

Сам скандал активно заминається. За чутками, Белінська доповідає виконавчим комітетам УЗ про те, що всі колективи підтримують її реформу.

Чому немає реакції Мининфрастурктуры і керівництва УЗ — невідомо. Можливо, справа в халатності. Замість того, щоб витратити гроші на ремонт приміщень і зберігати висококласних фахівців, турботу про неприбуткових медустановах хочуть скинути на чужі плечі. Однак є великі сумніви в тому, що керівництво УЗ настільки непрофесійне.

Сама Белінська визнає, що для її дій є вказівка згори. Продаж непрофільних активів УЗ інвестору прописана в стратегії підприємства.  Головним стає вже не життя і здоров'я людини, а бізнес підприємства, керівництво якого історично отримує багатомільйонні зарплати. Місячний оклад голови "УЗ" залишається конфіденційною інформацією, але журналісти "5 каналу", посилаючись на свої джерела, повідомляли, що в минулому році екс-голова Євген Кравцов отримував близько 1 мільйона 257 тисяч гривень на місяць. Члени наглядової ради УЗ за місяць в середньому заробляють стільки, скільки медик залізничної лікарні отримує за 6 років.

Керівництво "Укрзалізниці" поки не прийняло остаточного рішення про продаж лікарень інвестору. Є надія, що після скасування карантинних обмежень та запуску залізничного сполучення УЗ вийде з економічно неблагополучного стану. І грошей для утримання медустанов вистачить. Однак поки на згортання реформи шансів дуже мало.

Директор департаменту Міністерства інфраструктури Олександр Федоренко, вислухавши протестувальників, запропонував Белінській припинити роботу під час карантину, а також обіцяв направити аудит фінансів ЦОЗ. Результати цього аудиту та моніторингу порушень, допущених Белінською, покажуть, чи є чиновники міністерства професіоналами, готовими припинити свавілля в галузі, або ж вони працюють у зв'язці з новим менеджментом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини