Головна Новини Бізнес тарифи Чого чекати українцям від нового опалювального сезону: прогнози експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Чого чекати українцям від нового опалювального сезону: прогнози експертів

Експерти назвали виклики, які стоять перед Україною напередодні нового опалювального сезону

28 серпня 2020, 11:33 comments2064
Поділіться публікацією:

"Нафтогаз" підвищив з вересня ціни на газ для населення. Не за горами — новий опалювальний сезон. "Коментарі" дізналися в експертів, які виклики стоять перед Україною, легше чи важче буде його пройти, ніж попередній.

Чого чекати українцям від нового опалювального сезону: прогнози експертів

"83% населення сьогодні вважає поточні тарифи вищими за реальну вартість послуг"

Експерт Центру Разумкова Максим Білявський впевнений: "Новий опалювальний сезон пройде успішно. Влада та експертне співтовариство докладуть максимум зусиль для цього. До речі, більшість українців, згідно з нашим соціологічним опитуванням, також вважають, що осінньо-зимовий період ми пройдемо успішно".

Але, підкреслює експерт, існують і ризики. Так, якщо раніше в українській енергетиці існував дефіцит ресурсів, так сьогодні ресурсів достатньо, зате відзначається падіння фінансової ліквідності ринків.

"Тепер про проблеми на ринку природного газу. Виділю основні: це стрімке накопичення заборгованості, небаланси, занижені тарифи для розподільних мереж, відсутність достатньої кількості вузлів обліку та діалогу між учасниками ринку. Такі передумови, — зазначає Максим Білявський, — позбавляють оборотних коштів, перш, за все теплогенеруючі підприємства, доводячи їх до банкрутства".

На думку експерта, врегулювати проблематику можна шляхом підвищення фінансової ліквідності ринку, зокрема — зменшенням боргового тягаря без джерела погашення.

"Крім цього, всі учасники ринку повинні діяти за однаковими правилами, — продовжує Максим Білявський. — Один із прикладів — як найбільший гравець — НАК "Нафтогаз України" — "дотримується" пункту 13 постанови уряду №1673 від 29 листопада 2006 року. Там, зокрема, прописана заборона занижувати свій чистий прибуток шляхом включення в резерв сумнівних боргів практично всієї суму поточної дебіторської заборгованості. Наскільки мені відомо, то станом на 31 березня 2020 року сумарний розмір резерву на знецінення торгової дебіторської заборгованості НАК становив 93 млрд. Відповідно, саме на суму цих витрат був занижений розмір чистого прибутку Нафтогазу — як бази для нарахування і виплати дивідендів до держбюджету".

Списання взаємної заборгованості (без джерел погашення) вигідно всім учасникам ринку. Але в першу чергу — споживачам і державі, пояснює експерт.

"Ми провели соціологічне дослідження, яке дає чіткий сигнал владі, що населення (83%) вже сьогодні вважає поточні тарифи вищими за реальну вартість послуг. А 89,3% опитаних — проти розв'язання проблем ринку шляхом нових платіжок, навіть при високих ризиках зриву опалювального сезону, — зазначає Максим Білявський. — Тому перед владою стоїть вибір: або втратити електоральну підтримку (продовжуючи розв'язувати проблеми за допомогою зростання тарифів) або врегулювати проблеми ринку через зважену законотворчу діяльність".

"В українських сховищах накопичено рекордну кількість газу"

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський нагадує, що в цьому році ціни для населення відв'язані від спецзобов'язань. Мова про ПСЗ або PSO (публічні спеціальні зобов'язання, згідно з якими, "Нафтогаз" продавав газ для населення за пільговою ціною). І тому вони можуть бути абсолютно різні.

"У зв'язку з цим опалювальний сезон буде складним. Але загрози його зриву через відсутність ресурсів — не буде, — підкреслює Леонід Уніговський. — В українських сховищах накопичено рекордну кількість газу. Хоча не весь він наш, частина — іноземних трейдерів. Але переважна частина газу належить Україні. Тож говорити про те, що не вистачить газу, не доводиться. Питання в тому, яка буде ціна".

Як правило, в опалювальний сезон ціна підвищується, зазначає експерт. І ми вже бачимо, що "Нафтогаз України" підвищив з вересня ціни на природний газ для населення.

"До того ж — продовжує Леонід Уніговський, — в сховища багато газу, накопиченого "Нафтагазом" ще минулого року — через загрозу переривання транзиту. Він досить дорогий, бо закуповувався раніше. Це не вина "Нафтогазу", адже газ закуповувався, виходячи з важливості забезпечення енергонезалежності країни. Але так вийшло, що розплачується за це "Нафтогаз", а також споживач. Якби у нас був закон про стратегічні резерви газу — інша справа. Тоді певна частина витрат лягла б на плечі держави".

"Якщо зима буде теплою, то ціни залишаться низькими"

Слід враховувати, що саме такі ціни, які опублікував "Нафтогаз" за місячним і річним тарифом для населення -  це ціни для прямих споживачів компанії. Про це говорить аналітик Української енергетичної біржі (УЕБ) Оксана Запорізька.

Згідно з повідомленням на сайті компанії, вереснева ціна на природний газ в рамках тарифу "Місячний" становить 4,7 грн / куб.м. з ПДВ, без вартості розподілу (доставки), що на 45,1%, або на 1,46 грн / куб. м, перевищує серпневу ціну. В рамках тарифу "Річний" з 16 по 30 вересня газ подорожчає ще на 10,8% (0,51 грн / куб. М) — до 5,24 грн / куб. м. У "Нафтогазі" зростання цін пояснюють підвищенням вартості газу на європейських газових хабах, яке традиційно проходить напередодні опалювального сезону. Також в НАК нагадали, що вони займають лише 2% ринку поставок газу населенню. Тоді як 70% ринку належать газсбутам однієї групи відомого олігарха, інші — іншим постачальникам. Крім того, відзначили, що єдиної ціни на газ більше немає: кожен постачальник газу формує тарифи для своїх клієнтів.

"Для інших побутових споживачів, безумовно, ціни теж зростуть у вересні. І далі будуть рости, тому що відбувається зміна сезону літнього на зимовий, — зазначає Оксана Запорізька. — А також тому, що постачальники та далі будуть закуповувати ресурс у "Нафтогазу". І база для формування кінцевої ціни одна".

Цей зимовий сезон — перший після скасування ПСЗ для населення, нагадує аналітик УЕБ. Ціни стали ринковими, тому виклик №1 — подорожчання вартості ресурсу.

"Зараз ціни залежать від котирувань європейських ринків. В результаті поєднання кількох факторів, ціни наступного опалювального сезону обіцяють бути не вище (тобто нижче або на рівні) минулого року. Багато чого буде залежати від погодних умов. Тобто якщо зима буде теплою, то ціни залишаться низькими, і навпаки", — резюмує Оксана Запорізька.

Раніше повідомлялося, що переважна кількість українців висловили обурення через ціни на "комуналку".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини