Головна Новини Бізнес тарифи Експерт Concorde Capital оцінив, скільки олігархи зароблять на зростанні енерготарифів
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт Concorde Capital оцінив, скільки олігархи зароблять на зростанні енерготарифів

Експерт Concorde Capital Олександр Паращій розповів, до якого збільшення прибутку призведе зміна енерготарифів

19 серпня 2020, 17:38
Поділіться публікацією:

Зміна умов RAB-регулювання для операторів систем розподілу (обленерго) на умовах прибутковості на рівні 12,5% на стару базу інвестицій замість 1% призведе до збільшення реального прибутку до 60%. Про це пише керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій в своєму Facebook.

Експерт Concorde Capital оцінив, скільки олігархи зароблять на зростанні енерготарифів

"В середньому, оцінна вартість активів обленерго (той самий RAB, на який збираються нараховувати прибутковість 12,5% або 1%) в п'ять разів перевищує ціну приватизації цих активів в доларовому еквіваленті. Це означає, що норма прибутку на активи в 12,5 % даватиме власнику обленерго річну прибутковість від придбання обленерго близько 60%. Це не зовсім європейська прибутковість", — пояснив Паращій.

За його словами, "європейські практики" різні. І в цих практиках випадки, схожі на наші.

Так, англійські водоканали були приватизовані в кінці 1980-х за ціною, майже в 25 разів нижче вартості їх активів. Вводячи "RAB-регулювання" для цих компаній, британський Регулятор взяв за базу не оцінну вартість активів водоканалів, а ринкову — ту, яка майже в 25 разів нижче.

Додамо, що в кінці квітня Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) презентувала умови RAB-регулювання для обленерго. Згідно з ними, прибутковість на стару базу інвестицій (оціночну вартість обленерго) повинна скласти 1%, а на нову базу інвестицій — 15%. Колишній склад НКРЕКУ пропонував ввести RAB-регулювання з єдиною ставкою 12,5% на стару і нову базу. Потім — з єдиною ставкою 17,5%.

Крім того, народні депутати Людмила Буймистер ("Слуга народу") і Вікторія Гриб (позафракційна) вимагають від НКРЕКУ введення єдиної ставки прибутковості на стару і нову базу. Розглядаються варіанти 12,5% і 15%. Відзначимо, що Вікторія Гриб до обрання у Верховну Раду працювала в енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова, якому належить близько половини обленерго за обсягами.

Нагадаємо, в Києві з 1 серпня зростуть тарифи на електроенергію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини