Головна Новини Бізнес тарифи "Гроші візьмуть із наших кишень": чому електроенергія подорожчає і хто в Україні відчує зростання тарифів
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив "Гроші візьмуть із наших кишень": чому електроенергія подорожчає і хто в Україні відчує зростання тарифів

Підвищення тарифу на електроенергію з 1 серпня суперечить обіцянкам влади та спричинить серйозні наслідки для промисловців, переконані опитані нами експерти

13 липня 2020, 14:24 comments9478
Поділіться публікацією:

З 1 серпня в Україні зросте тариф на послуги з передачі електричної енергії та послуги з диспетчерського управління НЕК "Укренерго". Таке рішення прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 11 липня на своєму засіданні. Згідно з ним, з нового місяця тариф на послуги з передачі електричної енергії складе 240,23 грн/МВт·год., а тариф на послуги диспетчерського (оперативно-технологічного) управління — 24,75 грн /МВт∙год (без урахування податку на додану вартість).

"Гроші візьмуть із наших кишень": чому електроенергія подорожчає і хто в Україні відчує зростання тарифів

Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" дане рішення, яке явно йде всупереч з обіцянками влади не підвищувати тариф на електроенергію.

Приклад непрофесіоналізму системи

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук вважає анонсоване підвищення комплексною складовою – у зв'язку з тим, що в Україні не завершили реформування енергосектору.

"Саме тому ми маємо величезні дисбаланси на енергоринку. До того ж, падіння споживання електроенергії (у зв'язку з теплою погодою, карантином та кризою) погіршило ситуацію, – пояснює експерт. – Щоб збільшити на ринку частину дешевої електроенергії "Енергоатому", важливим є цілодобове її споживання в досить великих обсягах. А цього немає. У результаті собівартість електроенергії на ринку зростає. При цьому є певні обмеження, які не дають підвищувати ціни для населення. А ще є "зелена енергетика" – дуже дорога, часткове зниження цін на яку зараз намагаються провести через парламент".

Ситуацію, за словами Бориса Кушнірука, поглибив і імпорт електроенергії з РФ під виглядом білоруської.

"Весь цей комплекс проблем призвів до підняття тарифів на послуги з передачі електричної енергії та диспетчерського управління НЕК "Укренерго". При цьому не вирішується глобальна проблема дисбалансу на енергоринку", – підкреслює експерт.

На його думку, все це – приклад непрофесіоналізму нашої управлінської системи.

"Нагадаю, що минулого року втричі  знизили ціну на те саме диспетчерське управління, тарифи на яке тепер підіймають. При цьому, наголошую, ніяких фундаментальних змін у функціонуванні ринку електроенергії, щоб збалансувати систему, не зробили", – зазначає Борис Кушнірук.

Озвучене підвищення, за його словами, не стосується домогосподарств. Але, враховуючи наявні дисбаланси, й те, що чималі споживачі енергії (ті ж феросплавні заводи Коломойського) через механізми співпраці з судами  утікають від оплати збільшених тарифів, платити за все доведеться держбюджету.

"Тобто – гроші візьмуть з наших кишень", – резюмує експерт.

Підвищення тарифу найбільше відчують промисловці

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охрименко нагадує, що в рамках реформи енергоринку у нас були розділені тарифи за виробництво і за доставку електроенергії. І спочатку передбачалося, що ціну за  доставку (досить низьку) будуть підіймати.

"Підвищення тарифів на доставку, яке ми проводимо в рамках наближення нашого енергоринку до європейського, не критичне, на 50 з гаком відсотків. Це, приблизно, плюс ще 8 копійок за кіловат (йдеться про транспортування), – зазначає експерт. – Сама електроенергія коштує у нас набагато дорожче. Правда, в майбутньому тарифи обіцяють знижувати шляхом реконструкції електромереж та енергозберігаючих заходів. Але коли це ще буде!"

За словами Олександра Охріменка, це підвищення торкнеться всіх, але особливо його відчують промисловці.

Все – заради погашення заборгованості

Представник Української енергетичної біржі Інна Кріпак вважає, що рішення НКРЕКП  про збільшення тарифу на передачу електроенергії до 240,23 МВт/годину було ухвалено для можливості погашення часткової заборгованості перед виробниками відновлюваних джерел енергії (ВДЕ або "зелена енергетика" – сонце, вітер і т. д.)

"До речі, спочатку НКРЕКП пропонувала збільшити тариф на передачу більш ніж у двічі, – зазначає представник КЕБ. – Проєкт рішення до засідання 11 липня передбачав зростання тарифу до 327,97 грн/МВт-год, а початковою пропозицією НЕК було й зовсім довести тариф до 604,51 грн/МВт-год. Але через те, що вдалося залучити Європейський Інвестиційний банк до розв'язання проблем з ДП "Гарантований покупець", тариф був збільшений у більш ощадливому режимі".

За словами Інни Кріпак, це, схоже, був єдиний вихід для вирішення ситуації.

"Але потрібно розуміти наслідки цього рішення, – підкреслює вона. – Вони будуть відчутними для компаній, які залежать від ціни електроенергії в собівартості продукції, для їх фінансового стану та конкурентоспроможності. А підвищення ціни на їх продукцію відчує і кінцевий споживач".

Нагадаємо, колишній народний депутат Вікторія Войціцька розповіла, як подорожчання електроенергії допоможе заробити олігархам і бізнесменам, наближеним до влади



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини