Головна Статті Бізнес тарифи Низькі ціни на газ: чи довго блакитне паливо буде дешевим і до чого це призведе
commentss Cтатті Всі новини

Низькі ціни на газ: чи довго блакитне паливо буде дешевим і до чого це призведе

Цієї весни світові ціни на газ рекордно обвалилися і на даний момент ніхто не береться з упевненістю прогнозувати, коли ж відбудеться подорожчання. Про причини і наслідки цього, зокрема, для України – у нашому матеріалі

5 червня 2020, 17:20 comments2722
Поділіться публікацією:

Весна 2020 року запам'ятається світу не тільки епідемією коронавіруса, але і іншого "епідемією" – падінням цін на енергоресурси. З березня лихоманить нафту, ціна на яку падає до 18-річного мінімуму, то росте на початку травня і знову опускається в ціні до кінця місяця. І ось у травні впали світові ціни на газ, і у цього явища є довга передісторія. "Коментарі" детально розбиралися в нюансах газового ціноутворення. 

Низькі ціни на газ: чи довго блакитне паливо буде дешевим і до чого це призведе

Низькі ціни на газ: в чому причина

Минулий рік для українців ознаменувався подією, схожою на справжнє диво. Споживачі, що звикли до постійного зростання цін на природний газ, в травні 2019 року стали свідками зниження тарифу на "блакитне паливо" з 8,55 до 8,247 грн. за метр кубічний. Всупереч найгіршим очікуванням, до опалювального сезону тариф продовжив знижуватися і до жовтня ціна газу становила від 5698 до 6310 грн за 1000 кубометрів.

Поясненням того, що трапилося стало різке зниження світових цін на природний газ, від яких повністю залежить Україна, яка забезпечує близько 80% своїх потреб в ресурсі за рахунок імпорту.

За даними Нью-Йоркської товарної біржі, вартість 1 MMBtu (британських теплових одиниць – кількості тепла, необхідного, щоб нагріти 1 млн фунтів води до температури 1 градус за Фаренгейтом, – ред.) з грудня 2018 року до жовтня 2019 впала рівно вдвічі – з 4,5 до 2,3 доларів. У перекладі на звичні для українців кубометри природного газу, 1000 кубометрів "блакитного вогника", еквівалентні 37 MMBtu, подешевшали зі 166,5 до 85 доларів США.

Починаючи з середини квітня ціни на природний газ в Європі почали різке зниження: якщо 18 квітня ціна на 1 МВ/год (традиційна міра вимірювання при торгах на газ на європейських біржах, – ред.) становила 8,41 євро, то до 20 травня ціна впала до 5,657 євро. 22 травня відбулося рекордне падіння ціни на газ для європейських ринків – 1 МВ/год обвалився до 4,428 євро, що в перекладі на кубометри дало 26,15 євро за 1000 кубометрів або 28,50 дол..

Втім, весну природний газ у Європі завершив дещо дорожчим – до 5,574 євро за 1 МВ/годину або близько 33 євро (36 доларів США) за 1000 кубометрів.

Тим не менш, як пишуть європейські ЗМІ з посиланням на аналітиків та учасників газового ринку, через відсутність стабільного попиту на газ з боку європейських споживачів, існує небезпека зниження цін на природний газ до від'ємних значень, як з нафтою. Зростання цін у кінці місяця дещо заспокоїло трейдерів, але в цілому природний газ як і раніше торгується менше 40 доларів за 1000 кубометрів і знаходиться на рівні 18-20 травня, що становить приблизно 68% від цін середини квітня.

Низькі ціни на газ: щедрість "Нафтогазу"

Як і в 2019 році, падіння світових цін на природний газ зіграло на руку українським споживачам, оскільки зробило "блакитне паливо" на внутрішньому ринку дешевшим.

Так, 22 травня НАК "Нафтогаз" повідомила, що природний газ українцям у травні обійшовся у середньому на 20% дешевше, ніж у квітні – 2,95 грн. за 1 кубометр. Втім, з урахуванням реформи поділу послуг на постачання і транспортування, його кінцева вартість для споживачів, крім тарифу за власне газ, включає і оплату його транспортування, що становить від 33 копійок (для споживачів ПАТ "Київгаз") до 2,28 грн. за 1 кубометр (для ТОВ "Спектргаз").

Не загрожує вітчизняним споживачам і брак природного газу – за оперативними даними ТОВ "Оператор ГТС України", в підземних сховищах газу країни 3 червня зберігалося 18 млрд 125 млн кубометрів природного газу. При цьому сукупна потужність вітчизняних ПСГ становить 30 млрд 950 млн кубометрів.

Додатковою "подушкою безпеки" може стати співпраця з американською компанією Louisiana natural gas Exports, Inc. щодо постачань зрідженого газу в Україну з США з щорічним обсягом в 5,5 млрд кубічних метрів для подальшого продажу в Європу. Втім, за даними ряду ЗМІ, зокрема видання "Дзеркало тижня", дана угода представляється ризикованою через сумнівну репутацію фірми і її директора, раніше судимого за шахрайство.

Також НАК "Нафтогаз" заявила про 20-відсоткове зниження цін для промисловості в червні, запропонувавши 1000 кубометрів природного газу за ціною 2713-3182 грн без урахування ПДВ і витрат на його транспортування і доставку споживачам.

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, чий контракт закінчується 15 червня, дозволив собі в інтерв'ю "Цензор.нет" розкритикувати керівництво НАКу, заявивши, що підприємство втратило до 350 млн дол. на знеціненні газу, що зберігався в ПСГ. Якби "Нафтогаз" відмовився від придбання імпортного газу, а почав продавати той, що знаходиться в сховищах, то міг би заробити на більш високій ціні, вважає Вітренко.

Світова ціна на газ: яка глибина падіння

Вітчизняні експерти енергоринку сходяться на думці, що падіння світових цін на природний газ носить об'єктивний характер, щоправда, по-різному дивляться на конкретні причини того, що сталося.

Так, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич у коментарі "Українському бізнес ресурсу" зазначив, що нинішнє падіння цін в Європі пов'язане з кризою навколо побоювань переривання транзиту російського газу на Захід через Україну і карантином. Все це призвело, з одного боку, до зростання запасів, а з іншого – до падіння попиту на газ і як результат – різкого падіння цін на "блакитне паливо". Експерт вважає, що спрогнозувати, в яких обсягах буде затребуваний газ і яка складеться ціна – неможливо.

Директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев розповів "Коментарям", що значне зниження цін на природний газ обумовлено цілим рядом причин, які носять як глобальний, так і тимчасовий характер.

До глобальних належать:

– "сланцева революція" в США, яка забезпечила швидке вдосконалення технологій розвідки і видобутку, що призвело до падіння цін на нього в рази і зробило "блакитне паливо" куди доступнішим;

– здешевлення технологій транспортування, завдяки чому зріджений природний газ став успішно конкурувати з трубопровідним;

– розвиток газового ринку, ціни на якому перестали визначатися умовами довгострокових контрактів і бути прив'язаними до нафтових котирувань, що розширило можливості споживачів;

– скорочення газоємкості національних економік промислово розвинених країн, що обмежило зростання попиту на газ.

До тимчасових чинників експерт відніс карантинні обмеження, що зумовили скорочення виробництва і попиту на енергоресурси, а також сезонність, згідно з якою ціни на газ знижуються після закінчення опалювального сезону, досягаючи мінімуму у червні-липні, потім ростуть по мірі формування і використання запасів, досягаючи максимуму до лютого.

"Враховуючи сезонність, зростання світових цін на газ варто чекати з вересня, але вони в будь-якому випадку будуть нижче торішніх під впливом глобальних чинників", – резюмує Рябцев.

На думку економічного експерта Олексія Куща, зниження цін на природний газ стало результатом падіння світової економіки як внаслідок карантину та епідемії, так і світової економічної кризи, про що давно попереджали.

"В умовах кризи і падіння виробництва, ціни на сировину, в тому числі енергоресурси, завжди падають одними з перших", – підкреслив експерт "Коментарям".

На думку Куща, падіння світових цін на природний газ буде тривати протягом всього 2020-го, що стане результатом економічної кризи та епідемії коронавіруса, а також продовжиться в 2021 році.

Ціна на газ для українців: не райдужні перспективи

Хоча подальше падіння світових цін на газ і не викликає сумнівів у експертів, для українців ціни можуть не тільки не знизитися, але ще й зрости на 70%.

З 1 січня 2020 року в Україні офіційно повинен був відкритися ринок природного газу або, простіше кажучи, повинні були перестати діяти так звані "спеціальні зобов'язання" НАК "Нафтогазу" з продажу газу населенню за зниженими цінами. В результаті ціна на "блакитне паливо" для населення повинна була зрівнятися з ціною для промисловості, тобто неминуче зрости. Однак у Кабміні вирішили продовжити дії спецобов'язків, що останній раз зробили у квітні, перенісши запуск ринку газу на 1 липня. Як кажуть експерти, скасування спецобов'язків однозначно призведе до зростання цін на природний газ для українців.

"Якщо ціни на газ на світових ринках будуть падати далі, то вже до осені в Україні ціна буде нижча рівня собівартості видобутку вітчизняного газу, що зробить внутрішній газовидобуток нерентабельним. Якщо ж спецобов'язки і формульну прив'язку ціни на газ до імпортного збережуть, все це сильно вдарить по "Нафтогазу". Тому в його інтересах домогтися їх скасування з 1 липня", – вважає Олексій Кущ.

На думку співрозмовника "Коментарів", це призведе до однозначного зростання цін на природний газ для населення, особливо якщо сам ринок буде представляти, як це прийнято в Україні, мережа взаємопов'язаних посередників, які накручують ціну на товар.

"В такому разі вже восени українці можуть отримати природний газ за найдорожчою ціною в Європі", – каже про найбільш песимістичному варіанті розвитку подій Олексій Кущ.

На думку Геннадія Рябцева, події після 1 липня можуть розвиватися за двома сценаріями. Перший: спеціальні зобов'язання для "Нафтогазу" будуть продовжені до кінця опалювального сезону 2020-2021 років. Другий: спеціальні зобов'язання будуть скасовані, як це випливає із зобов'язань уряду, викладених у меморандумі про співпрацю з МВФ.

"В Європі ціни на газ для населення вищі, ніж для промисловості, яка користується оптовими знижками. Однак в Україні домогосподарства традиційно платили за кубометр газу набагато менше господарюючих суб'єктів. Оскільки зміна такого співвідношення цін загрожувало загостренням соціальної напруженості, уряд розробив механізм спеціальних зобов'язань для "Нафтогазу" і "Укргазвидобування". І відмова від нього влітку і при найнижчих за 10 років цінах на газ, на думку влади, повинна бути менш болісною", – вважає Рябцев.

За словами експерта, якщо "зрівняти" ціни на газ для промисловості та населення, домогосподарства стануть платити наполовину більше. Це, безсумнівно, величезний стрибок, якщо б не два нюанси. По-перше, як зазначає співрозмовник "Коментарів", ціна на газ для промисловості сьогодні набагато нижча, ніж рік тому для населення. По-друге, поки не настане новий опалювальний сезон, вплив нових цін на газ на сімейні бюджети українців буде мінімальним, оскільки влітку цей енергоносій використовується лише для приготування їжі і, частково, у водонагрівачах. Однак уряд забуває, що жорсткий карантин сильно вдарив по національній економіці і, отже, по гаманцях громадян. В результаті, навіть якщо суми в жовтневих платіжках і виявляться менше торішніх, навіть вони можуть стати непідйомними через погіршення добробуту українців в результаті економічної кризи.

Підтверджує слова експерта повідомлення Регіональної газової компанії, згідно з яким тільки за транспортування газу за час карантину українці не доплатили 500 млн грн. Втім, за даними Державної служби статистики, у квітні українці заплатили за послуги ЖКГ 14,3 млрд грн або 125,8% від нарахувань, в тому числі за газ – 155,8%. Разом з тим сукупний борг за послуги з постачання та розподілу природного газу становлять 25,6 млрд грн.

Як вважає Геннадій Рябцев, найімовірніше спеціальні зобов'язання НАКу будуть продовжені і після 1 липня, якщо не де-юре, то де-факто.

"Справа в тому, що спеціальні зобов'язання передбачають низькі ціни на газ не тільки для населення, згадуваного в меморандумі з МВФ, але й для теплокомуненерго. Якщо методика визначення цін для них буде залишена без змін, це стане гарною підмогою у безконфліктному проходженні опалювального сезону 2020-2021 років", – говорить про лазівки, що залишилася у влади і споживачів, Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, незважаючи на всю непрогнозованість 2020 року, журналісти "Коментарів" разом з експертами спробували передбачити, до чого всі ми повинні бути готовими цього літа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини