Головна Новини Бізнес тарифи Підвищення цін на електроенергію в чотири рази: кого торкнеться і варто турбуватися людям
commentss НОВИНИ Всі новини

Підвищення цін на електроенергію в чотири рази: кого торкнеться і варто турбуватися людям

В теорії чотириразове підвищення тарифів направлено на комерційних споживачів, але експерти не виключають, що за це підвищення розплачуватися за традицією будуть прості українці

22 червня 2020, 13:28 comments5875
Поділіться публікацією:

Згідно проекту рішення Національної комісії з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ), з 1 серпня тариф на передачу електроенергії ПРАТ НЕК "Укренерго" зросте з 155,4 грн/МВт*год до 596,48 грн/МВт*год – майже в чотири рази. Документ вносить корективи в постанову НКРЭКУ №2668 від 10 грудня 2020 року, згідно з яким тариф на передачу "Укренерго" на 2020 рік встановлено на рівні 155,4 грн без ПДВ.

Підвищення цін на електроенергію в чотири рази: кого торкнеться і варто турбуватися людям

Крім того, з початку серпня також буде збільшено тариф для операторів систем розподілу (ВСР) – обленерго. В результаті кінцевий тариф на електроенергію для великих промислових підприємств може зрости з 1,5 до 2 грн/кВт*год.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що говорить заплановане з 1 серпня підняття тарифу на передачу електроенергії майже в чотири рази і чи може це якось торкнутися населення.

"Не можна виключати, що підвищення тарифу для населення відбудеться"

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокип зазначає, що дане рішення вплине на ціни для комерційних споживачів.

"Теоретично, це не повинно вплинути на тарифи для населення, які у нас є регульованими, – говорить експерт УІБ. – Але не можна виключати, що підвищення тарифу для населення відбудеться. Просто трохи пізніше. Одразу ж після підняття тарифу "Укренерго" ціна для пересічних споживачів не зміниться".

Андріан Прокип нагадує, що минулого літа, коли з'явилася нова модель енергоринку, тариф "Укренерго" був більшим, ніж зараз. Приблизно на тому рівні, що збирають встановити з серпня. При цьому ціни на електрику для населення не піднімалися.

"Але була юридична війна, коли деякі компанії – великі споживачі енергії – почали оскаржувати підвищення тарифів через суд. Після чого тариф був знижений, – зазначає експерт. – Поки що важко сказати, чи вдасться "спроба №2". Але однозначно – потрібно частково лібералізувати ціноутворення електроенергії для населення, доводячи тарифи до економічно обґрунтованого рівня".

"Підвищення тарифів буде явно недостатньо"

Спеціаліст з питань державної політики в паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук, професор Геннадій Рябцев звертає увагу,  йдеться поки що про проект рішення НКРЭКУ.

"Остаточної редакції ще немає, – підкреслює він. – А процедура прийняття є відкритою, тому всі зацікавлені особи можуть висловитися, запропонувавши ті чи інші зміни на засіданні комісії. Однак, оскільки проект опублікований і будь-яких коментарів з цього приводу, наскільки мені відомо, не надходило, швидше за все, тариф дійсно буде підвищено".

Про необхідність такого підвищення заявлялося давно, — зазначає Геннадій Рябцев.

"Причиною розробки даного рішення стала необхідність компенсації витрат, які несуть оператор системи передачі ("Укренерго") і системи розподілу (обленерго) на підтримку енергоінфраструктури у належному безпечному стані, – пояснює експерт. – На жаль, підвищення тарифів буде явно недостатньо. Наступним кроком має бути введення RAB-стимулювання, яке дозволить залучити кошти на будівництво нових мереж та заміну ними зношених".

За словами Геннадія Рябцева, підвищення тарифів збільшить і вартість наданих послуг – як для населення, так і для промисловості.

"Але це – те мале зло, на яке потрібно йти, щоб не опинитися перед ще більшими проблемами, – упевнений експерт. – Вони зумовлені тим, що більшість енергосистем вже відпрацювали свій ресурс, фізично і морально зношені і потребують модернізації або заміни. Проте вона неможлива через те, що тариф не покриває витрат, а інвестори не хочуть вкладати кошти в ризикований бізнес, не маючи гарантій їх повернення".

"Привіт президентові з його деолігархізацією"

Заплановане з 1 серпня чотириразове збільшення тарифу на передачу електроенергії "Укренерго" покликане зменшити дефіцит, який утворюється від перекосу енергобалансу держави у зв'язку з необхідністю виплат за "зеленим тарифом" та теплогенерацією. Таку думку висловив політичний експерт Дмитро Фучило.

"На частку поновлюваних джерел енергії (сонячна, вітрова, біомаса, біогаз та інші) припадає близько 8% від загальної електрогенерації країни. І на ВДЕ ж припадає до 26% грошових розрахунків, – підкреслює Дмитро Фучило. – Згідно з меморандумом, підписаним між Кабміном і представниками асоціацій ВДЕ, вартість тарифу на сонячну енергетику зменшилася на 15%, а на вітрову – на 7,5%, що має "згладжувати" тарифний дисбаланс. Існує величезна проблема з прямою компенсацією цього тарифу, адже якщо таким фірмам, як ДТЕК, генеруюча 25,5% СЕС (сонячні електростанції), кошти надходять регулярно, то, наприклад, по біомасі рівень розрахунків коливається на межі 5%, що ставить цей вид ВДЕ на грань зникнення".

За словами експерта, ми потрапили в стандартну ситуацію, при якій поставивши "благу мету – збільшення ВДЕ, встановили таку вартість "зеленого тарифу", що щорічно, безпосередньо, дотуємо галузь, щоб уникнути перекосів і величезних боргів.

"З року в рік високий тариф ВДЕ перекривався дешевою атомною енергетикою, однак у цьому році в. о. міністра енергетики Ольга Буславець (яка, можливо, просто озвучила, те, що їй сказали, – як відзначають аналітики ринку) відправила в резерв три енергоблоки АЕС, – зазначає Дмитро Фучило. – Ще три – на позаплановому ремонті, три працюють з обмеженням... Таким чином, 9 з 15 атомних енергоблоків країни не працюють. В. о. міністра запропонувала енергетичним підприємствам, які простоюють, "майнити криптовалюти", що зафіксувала окремим дорученням".

У підсумку, за словами експерта, частка електроенергії, яка коштує близько 50 коп. за 1КВт – зменшується. Зате збільшується генерація теплової енергетики вартістю 1,83 грн. за 1КВт. Зрозуміло, що це збільшить цифри в платіжках для населення. Разом зі збільшенням тарифу на передачу електроенергії вартість 1КВт для населення збільшиться приблизно на 30% (як відзначають аналітики ринку) – з 1,68 грн. КВт до більш ніж 2 грн відповідно. Окрема тема при цьому – екологічність різних видів теплогенерації, адже ТЕС найбільше забруднюють навколишнє середовище, порівняно з ВДЕ та АЕС.

Дії, на думку політексперта, абсолютно нелогічні для державної політики, але надзвичайно вигідні для ОЗУ (олігархічно-промислових груп).

"Найбільшими бенефіціарами зміни енергобалансу країни та підвищення тарифу на передачу електроенергії є всім відомі прізвища: Ахметов, Жеваго, Коломойський, Суркіси, дДитро Фірташ та інші. Привіт президентові з його деолігархізацією. Незважаючи на заяви цих "поважних" людей від бізнесу про втрату рентабельності виробництва, вони вже давно не платять тариф на передачу в тому вигляді, який стверджує НКРЭКУ, а через суд платять втричі менше. Така ось арифметика, – зазначає Дмитро Фучило. – Це створює платіжний дисбаланс, який в результаті погашається безпосередньо з держбюджету, тобто за наш з вами рахунок. А за втрати у будь-якому випадку заплатить населення – або в платіжках, або у вартості товарів".

Раніше "Коментарі" розбиралися, чи зможе Україна відновити економіку раніше 2024 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини