Головна Новини Бізнес тарифи Вибір постачальника газу в Україні: що зміниться для споживачів
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибір постачальника газу в Україні: що зміниться для споживачів

Експерти називають рішення про можливість вибору постачальника газу дуже хорошим, але вважають, що для українців найближчим часом мало що зміниться

11 червня 2020, 16:37 comments3507
Поділіться публікацією:

Експерти оцінили для видання "Коментарі" рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (НКРЭКУ) спростити правила переходу до іншого постачальника газу. З 1 липня українці зможуть вільно вибирати.

Вибір постачальника газу в Україні: що зміниться для споживачів

Суть нововведення полягає в тому, що з 1 липня українці зможуть вільно вибирати постачальника. Як запевняє глава компанії НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв це можна буде зробити чи не в "один клік".

Вибір постачальника газу: крок вперед у розвитку ринку

"Постановою передбачається, що для зміни постачальника природного газу побутовому споживачеві необхідно буде направити новому постачальнику заяву-приєднання до умов договору. При цьому участь або надання підтвердження з боку чинного постачальника природного газу в процесі зміни постачальника побутовим споживачем не потрібно", – відзначає аналітик Української енергетичної біржі (КЕБ) Оксана Запорізька.

За словами експерта, це значний крок вперед у реформуванні ринку на поточному етапі.

"Тим більше, з 1 липня також повинно бути знято обмеження по ПСО (публічні спеціальні зобов'язання, суть яких в тому, що гравці ринку беруть на себе витрати з відшкодування різниці між соціальним тарифом та ринковим – прим. ред.) для населення. Відтепер ринок буде концентруватися на споживача, за якого будуть змагатися постачальники, – пояснює Оксана Запорізька. – Причому критеріями можуть бути не тільки ціна, але й додаткові сервіси, які пропонує той чи інший постачальник".

Аналітик КЕБ вважає, що на перших етапах дії нових умов, тобто з 1 липня, навряд чи багато споживачів захочуть змінити постачальника.

"Для цього потрібно проводити потужну інформаційну кампанію, тому що досить обмежена кількість споживачів взагалі знають про таку можливість, – каже Оксана Запорізька. – Також, до 1 липня, ще потрібно врегулювати проблему з відсутністю постачальника останньої надії. Щоб не виникало ситуацій, що з проблемним споживачем не захоче працювати жоден постачальник – і він залишиться без газу взагалі".

В цілому Україна почала створювати сприятливі умови для створення конкурентного середовища на ринку природного газу, вважає аналітик.

"Споживач, перш за все, повинен відчути себе клієнтом, за якого конкурують постачальники, – упевнений представник КЕБ. – Подання заяви про зміну постачальника повинна бути максимально простою і зручною для споживача, також потрібно ще створити загальну клієнтську базу споживачів. Це основні пріоритети для створення ринку природного газу європейського зразка".

Вибір постачальника газу: європейський досвід

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич підкреслює, що можливість вільно змінювати постачальників газу передбачається законом про ринок природного газу, який набрав чинності ще 2016 року (а деякі положення – пізніше).

"Це общевропейская практика, тут немає нічого дивного, – підкреслює експерт. – Але на ділі реалізувати її можуть перешкодити українські реалії. А саме – питання наявності боргів".

Як пояснює Дмитро Марунич, ми маємо велику заборгованість населення, в тому числі, перед газорозподільними компаніями (колишні облгази). Плюс – величезну заборгованість самих розподільних компаній перед оператором ГТС (11 млрд грн), так як тариф не покривав витрати на постачання газу споживачам, перш за все, населенню.

"Не знаю, як будуть вирішувати це складне питання. Але впевнений, що без його рішення реалізувати зрозумілу і потрібну схему зміни постачальника газу буде непросто, – зазначає експерт. – Кабмін чомусь закриває очі на наявність справді важливих проблем. Одна справа відзвітувати, що ми в один клік даємо можливість переходу від одного постачальника газу до іншого. І зовсім інше – розгребти комплекс проблем, які є на ринку. А без цього нічого толком не запрацює".

Вибір постачальника газу: коли українці відчують зміни

На думку економічного експерта Олександра Гаврутенко, той гіпотетичний позитив, який передбачає вирішення НКРЭКУ, насправді в короткій перспективі нічого для споживача не змінює.

"Вона лише закладає можливість у якомусь далекому майбутньому сформувати відкритий і конкурентний ринок постачальників газу, – каже економіст. – Що повинно дозволити здійснити інституційна зміна – перехід від державного до ринкового регулювання галузі. Ідея дуже правильна і давно назріла, якщо б не одне "але". У цій галузі дуже обмежені можливості для формування ефективного ринку. І вона завжди буде містити в собі високі ризики монополізації. А значить, постійно вимагати ретельного контролю, регулювання і участі держави".

Тому, вважає Олександр Гаврутенко, будь-які спроби, прикриваючись ринковими реформами, прямо зараз усунутися від якихось елементів держрегулювання, передаючи їх на відкуп ринку, – це гра не на користь споживача, а створення додаткового інструменту для порушення балансу інтересів на користь газотрейдерів.

"І в даному випадку, як, втім, і завжди, газова галузь потребує додаткової уваги і контролю від громадськості, від ЗМІ, щоб зберігати цей баланс і якісно розвивати ринок", – резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг спростила правила переходу до іншого постачальника газа. У "Нафтогазі" заявили, що відтепер українці зможуть вільно вибирати постачальника, базуючи свій вибір на найкращому сервіс, умови оплати або обслуговуванні. Тобто, можна буде вибрати постачальника з іншого регіону. Зробити це можна наступним чином: надіславши заяву-приєднання та документи, що ідентифікують особу, новому постачальнику.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини