Головна Новини Бізнес податки Ліквідація ДФС: чи зникнуть проблеми з оподаткуванням разом зі спеціалізованим органом
commentss НОВИНИ Всі новини

Ліквідація ДФС: чи зникнуть проблеми з оподаткуванням разом зі спеціалізованим органом

Податками в Україні буде займатися новий орган. Експерти розповіли, як це рішення змінить ситуацію в країні

24 липня 2020, 21:26 comments1749
Поділіться публікацією:

Державна фіскальна служба (ДФС) припинить роботу в Україні до кінця 2020 року. Замість неї створять інший державний орган, позбавлений силових повноважень, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, це одне з вимог Європейського Союзу для виділення другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн. євро. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чи держава зможе відмовитися від фіскалів в їх традиційному вигляді і які на насправді є проблеми в сфері оподаткування.

Ліквідація ДФС: чи зникнуть проблеми з оподаткуванням разом зі спеціалізованим органом

Оподаткування в Україні: дивні заяви

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього (УІМ) Данило Монін вважає дивною заяву прем'єра Шмигаля, що припинить ДФС роботу до кінця року.

"Судячи за словами глави Кабміну, які наводять ЗМІ, мова йде про те, що замість ДФС буде інший державний орган – не силовий, а інтелектуальної, – зазначає Данило Монін. – У цього органу буде доступ до баз даних, до ресурсів... Він буде, цитуючи прем'єра, "інтелектуально шукати фінансові порушення, визначати їх та передавати у відповідні органи". Але навряд чи йдеться саме про ліквідацію ДФС. Швидше – про службу фінансових розслідувань або тому подібного органу замість податкової міліції".

Експерт УІМ нагадує, що в обговореннях останніх декількох років обговорювалася ліквідація податкової міліції, відділу по економіці в СБУ та інших економічних підрозділів і передача їх в інтелектуальний орган фінансових розслідувань.

"Але ДФС як чисто інтелектуальний орган – це поки незрозуміло що", – дивується Данило Монін.

Оподаткування в Україні: обговорення тривалістю в 20 років

Розмови про те, що у податківців потрібно забрати всі силові функції, залишивши тільки сервісні, ведуться вже років 20, зазначає експерт з питань політики і економіки Всеволод Степанюк.

"Та ж податкова міліція (поліція) діє у нас досі – поза рамками закону, т. к. іншої структури не створили, – зазначає експерт. – Між тим, у тій же Європі, інтеграцію куди декларує наша влада, податкова не носить силових функцій. Ними наділені служба фінмоніторингу, поліція".

За словами Всеволода Степанюка, складність збирання податків в Україні полягає в тому, що наша податкова система не відповідає структурі економіки.

"Багато бізнесів у нас ледве виживають. І коли мені наводять у приклад деякі країни Заходу, де у відсотковому відношенні податків збирають більше, я нагадую, що там і заробляють в рази більше. Умовно кажучи, заплативши 70% податку з мільйона, ви залишитеся з цілком солідною сумою. А заплативши 30% з 10 тисяч доходу, як в середньому в Україні, ви залишитеся з сумою, яка ледь дозволить купувати їжу і оплачувати комуналку. І так як у нас збирають податки зі всіх, незважаючи на рівень доходу, підприємцям доводиться використовувати законні і незаконні шляхи ухилитися від сплати податків, – пояснює експерт. – До того ж, у Європі немає плану збору податків. У нас же через нього маємо свавілля податківців, які постійно намагаються щось донарахувати".

До всього іншого, зазначає Всеволод Степанюк, в Україні залишилася фактично радянська система адміністрування.

"Суть в тому, що звіти за податками потрібно здавати щомісяця, щоквартально, а не раз на півріччя або року, що значно розвантажує бізнес, – каже експерт. – Та й взагалі вся наша податкова система з початку 90-х мінялася хаотично – на догоду українським олігархам або західним кураторам. А цілісної системи, яка відповідала б потребам економіки, враховуючи її специфіку, як не було, так і немає... Я не знаю, як саме там хочуть реформувати ДФС. Але впевнений, що без реформи самої податкової системи (скасувати або переформатувати ряд податків, точно скасувавши корупційний ПДВ), реформуючи лише адмін-налаштування, ми нічого толком не змінимо".

Оподаткування в Україні: реформи заради кредиту

Політичний експерт Олександр Савченко вважає, що Кабмін цілком здатний зважитися на знищення фіскальної служби на догоду отримання якогось чергового кредиту.

"Одна з методик поведінки наших урядів останніх років – виконання всіх умов, які спускаються, умовно кажучи, колективним Заходом, – зазначає експерт. – І виконання їх – бездумне, незалежно від того, чи дадуть вони якийсь плюс нашій економіці, громадянам України".

Олександр Савченко згоден з тим, що реформування ДФС давно назріло. В основному – через божевільного кількості перевірок, що гальмує роботу малого і середнього бізнесу.

"Але ж зрозуміти причинно-наслідковий зв'язок, – говорить експерт. – ДФС надходила так, щоб зібрати кількість податків, виходячи з планів, які спускав Кабмін".

На думку Олександра Савченка, службу податків і зборів потрібно звільнити від силових методів. Але для цього не слід знищувати, розганяти, створювати щось нове.

"Потрібна глибока модернізація, а не бездумне руйнування, – підкреслює експерт. – Неправильно відноситься так до держслужбовців, які не знають, що буде далі, чи не виявляться всі вони без роботи. Це викликає нестабільність, тривогу... Зміни, які анонсовані, негативні і виходячи з того, в якому ракурсі вони представлені (заради кредиту), і тому що ми не почули чіткого пояснення – що і як будуть міняти. Причини поганої роботи по збору податків не в тому, що ДФС недобирає, а в тому, що бізнес зупинився. А зупинився він через те, що Кабмін не виконує одну зі своїх основних функцій – дати можливість підприємцям заробляти і зі своїх заробітків платити податки".

Нагадаємо, експерти розповіли "Коментарям", чому мінімальну зарплату не слід оподатковувати і як зробити, щоб багаті поділилися з бідними



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини