Головна Статті Бізнес податки "Скрутки ПДВ", автопарки і мільйонні хабарі Ільяшенка: що стоїть за "солодким" життям київських податківців
commentss Cтатті Всі новини

"Скрутки ПДВ", автопарки і мільйонні хабарі Ільяшенка: що стоїть за "солодким" життям київських податківців

Податкова міста Києва вже другий день гримить на всю країну завдяки своєму заступнику голови Миколі Ільяшенку, але хабар топ-чиновника – далеко не єдина темна пляма на репутації столичної ДПС

13 червня 2020, 14:17 comments7184
Поділіться публікацією:

Поки державний бюджет намагається заткнути дірки, що утворилися в результаті карантину і податкових махінацій, самі винуватці ситуації продовжують користуватися набутими благами і відчувають себе абсолютно безкарно. Серед них – не тільки колишні і нинішні начальники ГУ Державної податкової служби у місті Києві, але і їх заступники. "Коментарі" вирішили розібратися в ситуації і показати – як живеться деяким столичним чиновникам податкової на фоні величезних недоотримань коштів держбюджетом.

"Скрутки ПДВ", автопарки і мільйонні хабарі Ільяшенка: що стоїть за "солодким" життям київських податківців

Податкова Києва: за "скрутками ПДВ" – серед лідерів по країні

Як писали "Коментарі", на початку квітня в Україні спалахнув скандал навколо масштабних махінацій в ДПС: так званих "скруток" – переоформлення накладних, які дають право на податковий кредит в частині сплати ПДВ. Так, компанія, що має подібні накладні, за допомогою фіктивного продажу через підставні структури передає їх фірмі, яка бажає заощадити на податках. Сама операція неможлива без допомоги податківців, які виробляють підміну або "скручування" товарів, зазначених у накладних, щоб компанія-"ухильник" змогла законно списати придбаний товар на свої валові витрати, тим самим економлячи на податках.

Після гучних звинувачень у подібних скруткахтз боку нардепа Гео Лероса і екс-міністра фінансів Ігоря Уманського, який заявив про збитки для держскарбниці в 25-30 млрд грн. і нібито особистої участі в махінаціях тодішнього голови ДПС Сергія Верланова, в парламенті була створена слідча комісія. Після цього СБУ та ДБР провели у податківців більше сотні обшуків.

Втім, комісія і силовики запізнилися – внаслідок роботи махінаторів і карантинних обмежень держбюджет України за 5 місяців недоотримав майже 50 млрд грн.

Тим не менш, Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України від 4 червня відзвітувала про втрати держбюджету через "схеми" і "скрутки" в сфері податків. Згідно зі звітом комісії, в середньому на місяць в "скрутках" беруть участь від 100 до 200 платників податків, які безпосередньо підміняють номенклатуру товарів. А сума фіктивного ПДВ, що генерується платниками, у середньому становить 2,5 млрд грн. щомісяця. Всього ж за 18 днів після призначення нового керівника ДПС Олександра Любченка бюджет недоотримав близько 700 млн грн.

Причому тут столиця? Згідно з документами комісії, опублікованими на телеграм-каналі "Дон Кіхот", через ГУ ДПС в Києві пройшли операції "податкових скруток" на суму 2,72 млрд грн., поступаючись тільки ГУ ДПС у Львівській області – 3,1 млрд грн. Сумнівна "бронза" при цьому в руках податківців Львівської області – 2,47 млрд грн.

”Скрутки ПДВ”, автопарки і мільйонні хабарі Ільяшенка: що стоїть за ”солодким” життям київських податківців - фото 2

Податкова Києва: дві начальниці за рік

Київську податкову службу цілком можна назвати "жіночим царством", адже керує нею жінка – Злата Лагутіна, а з чотирьох її заступників троє також є представницями прекрасної статі. Та й колишні керівники столичної прдаткової також були жінками: з 2015 року по липень 2019 року – Людмила Демченко, з липня 2019 по червень 2020 року – Нонна Багмет.

Телеграм-канали, що розповідають про махінації в податковій службі, повідомляли про протекцію, яку надавала Нонна Багмет махінаторам на скручуванні ПДВ. Їх у столиці нарахували щонайменше 16.

”Скрутки ПДВ”, автопарки і мільйонні хабарі Ільяшенка: що стоїть за ”солодким” життям київських податківців - фото 3

Телеграм-канал "Дон Кіхот" писав про зв'язок ГУ ДПС у місті Києві з одіозним бізнесменом В'ячеславом Стрілковським, який, за даними ЗМІ, замішаним у роботі "конвертаційних центрів" через ТОВ "Альянс логістик", і тільки за лютий створив обіг в 60 млн грн., у тому числі 12 млн грн ПДВ.

”Скрутки ПДВ”, автопарки і мільйонні хабарі Ільяшенка: що стоїть за ”солодким” життям київських податківців - фото 4

У травні інший Телеграм-канал – "Чорний митар" повідомив про махінації з ПДВ на суму 30 млн грн. ТОВ "Торговий дім "Азаріс".

”Скрутки ПДВ”, автопарки і мільйонні хабарі Ільяшенка: що стоїть за ”солодким” життям київських податківців - фото 5

"На виході, в числі іншого – медичне обладнання для 5-ої дитячої лікарні (зонди для годування малюків, судинні катетери). Це гроші, зароблені на хворобах наших дітей. Схеми стають все нахабнішими і цинічнішим", – написали автори телеграм-каналу.

Дійсно, ТОВ "Азаріс" відоме як постійний учасник тендерів, що проводяться на поставку медобладнання, а також успішний їх учасник, який заробив за 2017-2018 роки 189 млн 733 тис. 907 гривень. Наприклад, у 2018 році фірма поставила комплекс обладнання центрального стерилізаційного відділення Вінницької обласної клінічної лікарні №1 ім. Пирогова на суму 37,35 млн грн., а також апарат штучного кровообігу з можливістю модульного комплектування тієї ж лікарні імені Пирогова за 11,75 млн грн. Цікаво, що формальним власником "Азариса" є громадянин Євген Гасюков, прописаний на території непідконтрольної Україні частині Луганської області. Директором ж є Павло Счатливенко, пов'язаний з 69-ю фірмами.

Пильна увага, притягнута до ДПС після квітневих скандалів і травневих обшуків, спонукала нове керівництво змінити кадри в столичній НС. У червні її очолила Злата Лагутіна, що має 10-річний досвід роботи в податковій службі.

Втім, як повідомляє той же канал "Дон Кіхот", пересорт товару продовжують реєструвати, наводячи як приклад ТОВ "Персонал трейдинг".

”Скрутки ПДВ”, автопарки і мільйонні хабарі Ільяшенка: що стоїть за ”солодким” життям київських податківців - фото 6

Фірма, що працює з 2004-го року прекрасно відома правоохоронцям як фігурант 502-х (тут немає помилки, саме 502-х, — ред.) судових документів, пов'язаних з кримінальними справами. Згідно з останнім з них – постанови Печерського районного суду Києва від 2 березня – ТОВ "Персонал трейдинг" перераховується в довгому списку фірм "транзитно-конвертаційної групи", які київські правоохоронці використовують для надання послуг з ухилення від податків.

Податкова Києва: Микола Ільяшенко і його мільйонні апетити

Коли "Коментарі" готували статтю, стало відомо про резонансний арешт співробітниками НАБУ першого заступника начальника ГУ ДПС у місті Києві Миколи Ільяшенко.

Мова йде про хабар у 6 мільйонів доларів на користь колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. Справу стосовно Злочевського спочатку розслідувала ГПУ, а потім воно було передано в НАБУ. Слідство у цій справі було зупинено, так як відбувався розшук підозрюваних. Суть підозри, за яким пропонувалася неправомірна вигода, полягає в причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на "РеалБанк" та легалізації цих коштів.

Ільяшенко, який є ставлеником колишньої голови податкового комітету Ніни Южаніної і екс-голови податкової Києва Людмили Демченко, нібито виступав в якості посередника при передачі грошей. Як розповів голова САП Назар Холодницький, сума хабара, яку пропонували за закриття виробництва, склала 6 мільйонів доларів США, з яких 5 призначалося безпосередньо особі, яка повинна була прийняти процесуальне рішення про закриття справи (по всій видимості самому Холодницкому, ред.) і 1 мільйон передбачався за консультаційні послуги посередника (тобто — Ільяшенку, ред.).

Втім, перший заступник ГУ ДПС у місті Києві, який обіймає цю посаду з вересня 2015 року і навіть деякий час виконував обов'язки керівника столичної податкової, Микола Ільяшенко, давно вже небідна людина. Починаючи в 1997 році як оперуповноважений податкової міліції Ільяшенко у 2009 році перейшов на роботу в тоді ще Державну податкову інспекцію і думається, що не шкодує про це. За даними каналу "Чорний митар" нібито саме Ільяшенко повинен був стати главою ДПС столиці, "купивши" цей пост ще навесні.

”Скрутки ПДВ”, автопарки і мільйонні хабарі Ільяшенка: що стоїть за ”солодким” життям київських податківців - фото 7

Тим не менш, прогноз не виправдався і Ільяшенко залишився першим заступником при новому керівнику.

Втім, це навряд чи сильно засмутило Миколу Вікторовича, у вузьких колах іменованого "Миколою Угодником", адже можливості для заробляння, якщо вірити ЗМІ, у нього були ще на посаді начальника ДПІ у Києво-Святошинському районі столиці. У всякому разі, саме йому, як повідомляли ЗМІ, група підприємств "Фоззі", зареєстрована в Києво-Святошинському районі, зобов'язана допомогою в ухиленні від сплати ПДВ на суму 32,2 млн. грн., за що рахунки компанії були навіть заарештовано. Однак, після 4 місяців роботи на чолі ДФС в Печерському районі, Ільяшенко став першим заступником керівника всієї столичної податкової.

Увагу до себе Микола Ільяшенко привернув любов'ю до нерухомості. Так, ще в 2016-му році журналіст-розслідувач Дмитро Гнап задавався питанням, звідки у власності податківця і його дружини 8 квартир. Пізніше журналісти знайшли 11 квартир та іншу нерухомість (причому, куплену до 2014 року), сукупною вартістю близько 100 мільйонів гривень. Зрозуміло, пояснити походження цієї нерухомості податківець так і не зумів.

Через 4 роки, за даними декларації заступник начальника столичного ДПС, у власності подружжя Ільяшенко залишалися 7 квартир і житловий будинок, а також ще 17 об'єктів нерухомості: від паркомісць до земельних ділянок в 2500 квадратних метрів.

В цілому, треба сказати, що подружжя Ільяшенко офіційно за 4 роки збідніла, втративши два авто: "Мазду" та "Фольксваген", а також одну зі своїх квартир. Втім, в сенсі доходів за 2019-й рік, подружжю побоюватися нічого, так як Микола Ільяшенко заробив за цей час 582 040 гривень, у тому числі отримав 87 тисяч гривень пенсії. Але особливо добре попрацювала дружина податківця – Тетяна Ільяшенко, яка давно займається бізнесом. Її дохід від заняття підприємництвом склав 4 млн 967 тис. 807 грн. Ще 3 млн. 72 тис. грн припали на доходи від здачі в оренду нерухомості.

Однак і тут відкриваються цікаві особливості. Згідно першої декларації Миколи Ільяшенка за 2015 рік, його дружина володіла 33% ТОВ "Румта" і 100% малого торгово-виробничого підприємства ТОВ "Валері". Останнім Тетяна Ільяшенко володіє досі, але, згідно з даними аналітичної платформи YouControl, з 2017-го року підприємство знаходиться в стадії ліквідації під управлінням іншої особи, тому приносити прибуток засновнику не може.

З іншого боку, Тетяна Миколаївна Ільяшенко зареєстрована як фізична особа-підприємець, що працює у сфері громадського харчування та торгівлі з 2007-го року. Крім того, вона власниця 13-ти об'єктів нерухомості, оренда від якої принесла в 2019 році 3 млн грн. доходів. Судячи з усього, заявлені в 2019-му році доходи в 5 млн грн. їй приніс саме статус НП-ФОП.

Втім, все це блідніє на тлі заявлених готівкових коштів, що зберігаються Тетяною Ільяшенко в 2019 році: 23 млн 683 тис. грн. Банкам були довірені лише 411 572 гривні.

Податкова Києва: начальник без житла, але з авто і з чоловіком-бізнесменом

Злата Лагутіна, яка стала керівником столичної податкової у червні після 10-ти років роботи в податкових органах, користується меншою популярністю, ніж її перший заступник, але і вона, на думку ЗМІ, встигла "засвітитися" в махінаціях з ухилення від податків. Як пише портал 368.media, ще будучи заступником начальника ГУ ДПС в Києві, вона разом з Миколою Ільяшенком нібито покривала вугільні схеми екс-нардепів Анатолія Шкрібляка та Ігоря Кононенка. За даними видання тільки в лютому-березні 2019 року по ТОВ "Нью Арк Іст" були виведені і переведені в готівку 35 млн грн.

Втім, матеріальне становище начальника столичної податкової, судячи з декларацій, явно поступається її ж заступнику Миколі Ільяшенку.

У власності подружжя Лагутіних в 2019 році – дві земельні ділянки в 1448 та 2698 квадратних метрів, а от власного житла сім'я головного столичного податківця офіційно не має. Зате користується правом на проживання відразу в 3-х квартирах і 3-х житлових будинках, у тому числі за договором оренди. Цікаво, що вся ця нерухомість записана на двох людей, імовірно, споріднених один одному – Вікторію Сопову (3 квартири) і Ярославу Сопову (3 будинки). Останній зареєстрований приватним підприємцем, за інформацією ЗМІ, ймовірно, є її братом.

На відміну від зама, Злата Лагутіна і її чоловік Геннадій володіють відразу 4-ма легковими авто – УАЗом, TOYOTA, MAZDA і LEXUS.

Як і у Миколи Ільяшенка, основний годувальник у родині Злати Лагутіної – чоловік, Геннадій є бізнесменом, власником ТОВ "Лаванда", що займається різноманітною торгівлею: від будматеріалів до продуктів харчування. Крім того, він зареєстрований як ПП-ФОП. Сукупний дохід Геннадія Лагутіна в 2019 році склав 3 млн 370 тис. 918 грн. Дохід начальниці податкової служби столиці склав 285 546 гривень.

У вигляді готівки подружжя Лагутіних зберігає 3 млн 953 тис. грн, причому 700 тисяч із них належать самій начальниці. Ще 191 906 гривень і 3496 доларів США Лагутіни тримають на поточних банківських рахунках.

Втім, думається, це не всі джерела доходів подружжя Лагутіних.

Так, серед доходів Геннадія Лагутіна фігурує "робота за сумісництвом" в ТОВ "Гаур плюс" з доходом в 226 071 гривню. Цікаво, що дане ТОВ є постійним учасником багатьох держтендерів, та за період 2018-2020 років змогло заробити більше 407 млн грн з держбюджету. Останній такий тендер – вивезення та видалення золошлакової суміші для ТОВ "Євро-реконструкція" на 27,012 млн грн. Не виключено, що свою частку в перемогу фірми на тендерах вносять такі працівники, як Геннадій Лагутін, точніше, зв'язки його дружини. Благо, працює  Лагутін на ТОВ "Гаур плюс" з 2018 року.

Як повідомляв портал "Коментарі", в квітні-травні розгорівся скандал навколо вищого і регіонального керівництва Державної податкової служби України. Наші журналісти з'ясували, на чому роблять гроші у податковій Київської області.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини