Будівельний магнат і скандальний патріот: чи отримають інвестори "Укрбуду" свої квартири

Скандали навколо компанії «Укрбуд». Люди, які вклали гроші в будівництво житлових будинків досі не впевнені, чи отримають свої квартири

Уже рік триває епопея з добудовою у Києві житла за рахунок інвесторів, розпочатого групою будівельних компаній "Укрбуд". "Заморожене" будівництво в кінці минулого року влітку було передане для закінчення робіт холдингу "Київміськбуд", але через півроку їх місце може зайняти інша фірма. Хто стоїть за подібним маневром - розбиралися "Коментарі".

"Проблемні" будинки від "Укрбуду"

Ще в 1991 році у столиці розпочала роботу державна будівельна корпорація "Укрбуд", яка офіційно перебуває в підпорядкуванні Кабінету міністрів України. Пізніше компанія перетворилася у цілий розсип комерційних структур, що належали державі і приватним особам. До 2010 року група компаній, яка перетворилася на одного з найбільших забудовників столиці, виявилася пов'язана з ім'ям майбутнього народного депутата Максима Микитася, який спочатку був її президентом, а пізніше став неофіційним "куратором".

До 2019 року сама компанія і Максим Микитась значилися фігурантами безлічі корупційних скандалів, а фінансовий стан "Укрбуду" погіршувався - за період з 2016 по 2018 роки, активи компанії знизилися з 890 млн грн до близько 310 млн грн, а виручка впала з 290 до 220 млн грн.

Після зміни президента і відходу "сірого кардинала" часів президентства Петра Порошенка - народного депутата України Ігоря Кононенко, якого у вітчизняних ЗМІ називають "тіньовим" партнером і покровителем Микитася - кримінальні провадження, відкриті проти останнього, стали розслідуватися правоохоронцями активніше, ніж раніше. Сам Микитась у вересні заявив про продаж своєї частки в компанії. Втім, це його не захистило від уваги правоохоронців і пізніше його двічі затримували, а потім відпускали через суд під заставу.

Тим часом, сам "Укрбуд" ще з літа початоло "лихоманити" - робота на будівельних майданчиках компанії була зупинена, що не могло не схвилювати 13 тис. інвесторів, які могли опинитися і без грошей, і без житла. Лише у грудні після численних мітингів інвесторів "Укрбуду" і особистого втручання президента Володимира Зеленського було оголошено, що житло добудує ще один великий столичний забудовник - компанія "Київміськбуд".

До березня "Київміськбуд" добудував 5 житлових комплексів з 22 взятих на баланс від "Укрбуду", разом з тим президент компанії Ігор Кушнір зазначив, що для закінчення робіт з будівництва не вистачає 2 млрд грн., які повинні отримати після викупу житла Державною іпотечною установою (ДІУ).

Втім, до кінця червня ситуація мало змінилася, хоча 5 житлових комплексів і були прийняті в експлуатацію, 2 млрд грн на добудову житла компанія так і не знайшла, продовжуючи вести переговори з ДІУ.

Пізніше з'явилася нова інформація.

"Харківський" слід

30 червня відома журналістка Світлана Крюкова розмістила на своїй сторінці в Facebook пост, в якому написала про іншого претендента на роль рятівника інвесторів "Укрбуду" - харківську компанію "БудСітіДевелопмент". При цьому, журналістка висловлювала категорично негативне ставлення до ситуації.

"У справі новий поворот. Тепер добудову квартир інвесторів, прокинуту Мікітасем, хочуть перекласти з "Київміськбуду" на маловідому Харківську компанію роги і копита "БудСітіДевелопмент", засновниками якої є якийсь Єгор Масленников та Олег Ширяєв, засновник патріотичного руху "Східний корпус" у Харкові ", - написала Крюкова.

ТОВ "Фінансова компанія" Житло-Капітал", очолювана Єгором Смілим, бухгалтером в якій значиться Дмитро Кравченко, давно знаходиться у фокусі уваги ЗМІ та правоохоронців. Створена в 2007 році фірма на 100% належить ТОВ "КТК-груп", чиїми засновниками є ТОВ "Каса народної допомоги" (52,09%), ТОВ "КУА"Український капітал"(47%) і її директор Роман Руденко (0 , 01%). Ключовою структурою в цій фірмі є ТОВ "Каса народної допомоги", яке як писала "Українська правда", було засноване в 2009 році за участю Сергія Ярусевича, позаштатного помічника екс-нардепа Максима Микитася. У 2016 році дане ТОВ кредитував покупку житла в "Укрбуд", що прямо рекламувалося корпорацією на власному сайті.

Втім, ще в 2015 році Державна фіскальна служба України відкрила кримінальне провадження за підозрою в розкраданні 541 млн грн у інвесторів структур "Укрбуду" в 2012-2014 роках, в числі яких були ТОВ "Фінансова компанія "Житло-Капітал" і ТОВ "Каса народної допомоги".

Однак і в 2020 році ТОВ "Фінансова компанія" Житло-Капітал" продовжує свою досить сумнівну діяльність. Так, як повідомляли "Наші гроші", у січні компанія почала відкликати свідоцтва про участь у фонді фінансування будівництва житлового комплексу "Genesis" на вулиці Індустріальній, 2 у Києві, фактично залишаючи людей і без грошей, і без майбутнього житла.

У Печерському районі столиці тривають судові слухання за кількома кримінальними провадженнями, в яких "Житло-Капітал" проходять як підозрювані. Наприклад, у справі про заволодіння землею, що належить Міністерству оборони України на заміну за житло для військовослужбовців, або участь у залученні коштів інвесторів для будівництва об'єктів, які ведуться з порушенням законодавства або зовсім без необхідних документів. Більш того, за версією ГБР за 2016-2019 роки на підставі фіктивних договорів про надання деяких послуг з ТОВ "Фінансова компанія" Житло-Капітал" на підконтрольних фізосіб були виведені 180 млн грн.

Очевидно, що тривалі проблеми "Київміськбуду" з добудовою об'єктів "Укрбуду" на що необхідні 2 млрд грн., можуть спонукати передати їх іншому об'єкту, правда харківські забудовники в особі Єгора Масленникова виглядають досить сумнівно - масштаб може виявитися їм не під силу.

Раніше "Коментарі" писали, що вплив забудовника, мільйонера і президента "Укрбуду" Максима Микитася на столичний ландшафт складно переоцінити. У розмовній мові киян навіть з'явився окремий термін - "мікитаськи", яким позначають численні новобудови, що ростуть уздовж обох берегів Дніпра завдяки бурхливій діяльності його компанії.