Аграрії отримають майже 150 млн грн компенсації за українську техніку

Програма компенсації є частиною політики «Зроблено в Україні» і націлена на розвиток вітчизняного машинобудування, дозволяючи аграріям модернізувати технічний парк на вигідних умовах

У вересні 2024 року українські аграрії, які придбали вітчизняну сільськогосподарську техніку, отримають компенсацію майже 150 млн грн. Це стало можливим завдяки державній програмі підтримки, спрямованій на стимулювання попиту на українське машинобудування. Міністерство економіки вже підписало наказ про виділення коштів для банків, через які аграрії зможуть отримати виплати.

Програма державної підтримки передбачає компенсацію для аграріїв, які придбали техніку українського виробництва. Міністерство економіки затвердило наказ про виділення коштів для уповноважених банків, які перерахують агровиробникам близько 150 млн грн. За словами Першого віцепрем'єр-міністр – Міністра економіки Юлії Свириденко, ця ініціатива спрямована на підвищення попиту на українську техніку та стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування. Наразі до реєстру включено 133 виробники, що пропонують понад 11,8 тисячі одиниць техніки.

Розподіл коштів між банками

Виплати агровиробникам надійдуть через 25 уповноважених банків. Найбільшу компенсацію отримають клієнти ПриватБанку (понад 52 млн грн), Ощадбанку (31,8 млн грн) та ПроКредит Банку (15 млн грн). Загальна сума коштів, виділених у рамках програми з початку року, перевищила 395 млн грн. Зокрема, нарахування за місяцями виглядає так:

  • за квітень — 220 тис. грн;

  • за травень — 18,6 млн грн;

  • за червень — 66,4 млн грн;

  • за липень — 61,5 млн грн;

  • за серпень — 98,5 млн грн.

  • за вересень — 149,98 млн грн.

Найбільша кількість заявок – з Одещини

Найбільше заявок на компенсацію подали аграрії Одеської (178), Кіровоградської (170) та Полтавської (157) областей. Загалом у програмі вже взяли участь понад 1700 агровиробників, які придбали українську техніку на суму майже 1,9 млрд грн. Це підтверджує популярність програми серед аграріїв, що прагнуть оновити парк техніки за сприятливих умов.

Як долучитися до програми

Аграрії, які хочуть скористатися програмою, можуть подати заявку до уповноваженого банку, надавши підтвердження купівлі техніки. Проте важливо, щоб не менше 75% вартості продукції, реалізованої агровиробником за рік, становила продукція власного виробництва. Виробники ж, які бажають включити свою техніку до переліку, можуть подати заявку до Мінекономіки, забезпечивши рівень локалізації понад 60% для загальної техніки і 40-45% для спеціалізованих машин.