Чому українцям може взимку не вистачити картоплі: прогнози експерта

Експерти вважають, що взимку звична багатьом картопля буде продаватися за «космічними» цінами

Майбутня зима може стати досить непростою для українців, які звикли до багатого урожаю картоплі. За прогнозами експертів, вартість улюбленого багатьма овоча може підскочити до небувалих висот, а його якість буде не найкращою. За словами керівника ПП "Санрайз-Ч", агроексперта Леоніда Петрова, прямий вплив на такий результат здійснила погода.

Спеціаліст поділився власними спостереженнями за пропозиціями овочевого ринку на особистій Facebook-сторінці. Як стверджує Петров, вже зараз у більшості супермаркетів продається картопля калібру 30-35 мм.

Згідно з його інформацією, більшість торговців цим овочем прогнозують, що урожай-2021 зможе представити покупцям лише "хороший середняк". Розміри таких картоплин навіть не перевищать розмір у 50+ мм, що є стандартом, а будуть коливатися від 4 до 5 см.

"Вже зараз на полицях супермаркетів лежить картопля калібру, який торік йшов на крохмаль і на корм тваринам", — із жалем резюмує Леонід Петров.

Як пояснює фахівець, на такий стан речей безпосередньо вплинуло погіршення погодних умов цього аграрного сезону в Україні. Це і затяжні сильні дощі, і довга спека, і аномальні температури в різні пори року.

За прогнозами Петрова, найбільше через погодні примхи постраждає картопля пізніх сортів. При чому не надто хороші показники будуть характерні не тільки для обсягів зібраного урожаю, а й для якості самого овоча.


Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що на українському ринку може різко впасти пропозиція на продаж деяких овочів. Фермери просто відмовляються їх вирощувати через низку обґрунтованих причин. Які саме овочі потрапили в немилість до агровиробників і чому, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як змінилися ціни на окремі овочі та фрукти під кінець серпня.