Головна Новини Бізнес Агро Чи варто запасатися продуктами: експерт розповів, що відбувається з цінами в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи варто запасатися продуктами: експерт розповів, що відбувається з цінами в Україні

За словами експерта, на ринку фруктів в листопаді зафіксовано просідання ціни на вітчизняну продукцію - яблука і груші

22 листопада 2020, 08:00
Поділіться публікацією:

Істотних перепадів ціни на фрукти та овочі, як це було в березні 2020 року, коли починалася перша хвиля COVID-19, сьогодні в Україні не спостерігається. Про це розповів виданню "Коментарі" директор ринку "Шувар" (м.Львів) Іван Федишин.

Чи варто запасатися продуктами: експерт розповів, що відбувається з цінами в Україні

"На ціни впливає не бажання продавців заробити, підвищивши ціну, а попит. Наприклад, якщо сьогодні попит на картоплю росте швидше, ніж пропозиція, ми бачимо поступове підвищення ціни, — пояснює експерт. — А от щодо лука і капусти навпаки — пропозиція значно більше потреби покупців, відповідно це призводить до зниження цін".

За його словами, істотних цінових перепадів, як це було в березні, коли починалася перша хвиля епідемії, сьогодні немає. Така стабільність, відзначає Федишин, є результатом стриманої закупівельної активності українців, адже статки більшості наших громадян за цей рік не виросли.

"У той же час українці зрозуміли, що немає необхідності робити запаси. Тому ціни на всі види м'яса і риби на нашому ринку відповідають рівню цін попереднього року. І тенденції до зростання немає", — прогнозує експерт.

Також він зазначає, що на ринку овочів, якщо не брати до уваги сезонного зростання ціни на салатні овочі, можна відзначити тільки зростання ціни на картоплю. Так, українські фермери не поспішають реалізовувати наявні запаси, чим користуються імпортери. Картоплю почали вже завозити з країн ЄС та Білорусі.

Тоді як на ринку фруктів у листопаді було зафіксовано просідання ціни на вітчизняну продукцію — яблука і груші.

"Це пов'язано з сезонним збільшенням пропозиції. Українські фермери зазвичай не зберігають грушу, тому її пропозиція істотно збільшилася в листопаді, — пояснив Федишин. — Також зростає пропозиція — і знижуються ціни — на яблука зимових сортів, які аграрії не планують зберігати. Помітно збільшилася пропозиція "шкільного" яблука, і тому знизилася мінімальна ціна".

Як раніше повідомлялося, експерт спрогнозував, як зміняться розтрати українців на газ в цьому опалювальному сезоні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини