Головна Новини Бізнес Агро Чому ринку землі не може бути апріорі - відповідь експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ринку землі не може бути апріорі - відповідь експерта

За словами фахівця, головна функція будь-якого ринку - насичення товаром

19 лютого 2021, 12:50
Поділіться публікацією:

Як відомо, Верховна Рада України IX скликання прийняла законопроект, який запускає ринок землі сільськогосподарського призначення з 1 липня 2021 року. Однак, на думку голови "Всеукраїнського Об'єднання Власників Землі" Романа Головіна, в нашій країні немає визначення як такого ринку землі — його параметрів, умов існування, механізмів реалізації, обмежень або преференцій.

Чому ринку землі не може бути апріорі - відповідь експерта

Ринок землі в Україні 2021 - фото з відкритих джерел

"Відкрити будь-який ринок — це не світло в кімнаті включити:" клацнув "і горить. Ринку землі не може бути апріорі через те, що земля — не товар, земля не виробляється людьми й не є результатом людської праці. Пропозиція землі не має можливості збільшуватися, оскільки її кількість обмежена", — говорить експерт.

За словами Романа Головіна, головна функція будь-якого ринку — насичення ринку товаром. Є попит і його необхідно задовольнити пропозицією товару, для чого необхідно збільшити виробництво:

"А з землею так не вийде, — підкреслює він.  Не виробляємо ми землю, ціна на землю як на обмежений ресурс буде зростати. Значить, будь-які спроби перевести землю в товар призведуть до негативних суспільно-політичних, соціально-економічних і суспільно-безпекових наслідків", — підкреслює фахівець.

На думку експерта, в Україні немає потреби в так званому ринку землі і всіх пов'язаних з цим маніпуляціях. Нашій країні потрібні ринкові механізми в земельних відносинах, а не ринок землі. Тому потрібно виходити відразу на ті умови земельних відносин, які не тільки не будуть породжувати негативних наслідків, а й стануть в основі розвитку аграрної галузі.

Роман Головін вважає, що в Україні необхідно сформувати прогресивні земельні відносини (він навіть склав відповідний законопроект №3208), в основі яких були б такі принципи:

— надання власникам землі право розривати договори оренди для їх переходу до самостійного господарювання як ефективній формі земельних відносин;

— право відчуження землі здійснюється виключно від українця — українцю;

— здійснення державної підтримки самостійного господарювання через участь в товаристві власників Землі;

— здійснення прямого державного кредитування самостійного господарювання без застави землі; — здійснення прямого державного кредитування споживчих потреб власників землі;

— державний викуп земельної ділянки за ціною, що відповідає п'ятикратної нормативно-грошову оцінку.

Раніше "Коментарі" розповідали, що таке електронні земельні аукціони і в чому їх необхідність.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини