Коли перестануть рости ціни на продукти в Україні - прогноз

Ціни на продовольство підвищилися в усьому світі

Світові ціни на продовольство на тлі коронакризи рекордно зросли, про що свідчать дані Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Це, звичайно ж, відбилося і на Україні. Про це розповів виданню "Коментарі" голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Так, на внутрішньому ринку України це почало відбиватися з березня минулого року, коли багато країн стали резервувати продовольство, закладати щось у державний резерв. Ціни на зернові, олійні культури пішли вгору, в тому числі й у нас. Потім опустилися, але не до тієї позначки, з якої стартували.

Як зазначає голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж, була й інша величезна проблема через коронакризу - це проблема логістики. Багато країн стали обмежувати ввезення-вивезення продукції, впали вантажоперевезення, а компанії втратили, не смоли поставляти за тими контрактами, які були.

"Зараз йде черговий виток зростання цін на продукти. Можливо, до наступного врожаю, - прогнозує експерт Олексій Дорошенко. - Україна менше зібрала минулого року, ніж роком раніше (насамперед через погодні катаклізми). Але компенсувала частково шляхом зростання цін на агропродукцію. Поки бачимо, що якщо є сніг, буде достатня вологість в грунті. Є шанс, що врожайність буде вище. Це, а також подолання пандемії і її наслідків у вигляді карантинів, можливо, дозволить стабілізувати ціни".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, коли і на які продукти в Україні підскочать ціни. Зроблено детальний прогноз.