Підлеглі Сенниченка позбавили фермерів права обробляти землю: в Одесі звернулися до Зеленського

Одеські чиновники повідомляють, що фермери області втратили можливість працювати на понад 500 га землі

Одеські депутати ініціювали звернення до президента України Володимиру Зеленському, генпрокурорки Ірині Венедиктової, нового міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського та інших представників влади. У своїй заяві місцеві чиновники перерахували дії співробітників ДП "Центр сертифікації і експертизи насіння і садивного матеріалу", які начебто негативно вплинули на роботу фермерів в Ізмаїловському районі.

Згідно з інформацією депутатів, фермери втратили можливість працювати на понад 500 га землі.

"Процес розбазарювання державних земель Кілійської філії ДП "ЦСЕСПМ" почався з моменту призначення в.о. керівника Центру Василя Сахненка в листопаді 2019 року. Зараз цей процес продовжує і його наступник Степан Красовський (призначений у червні 2021 року). Мова про 320 га Ізмаїльської сортодослідної станції (землі села Утконосівка), 140 га Кілійської рисосіючої станції і 100 га Кілійської сортодослідної станції (землі міста Кілія)", — сказано в зверненні.

Зазначається, що неправомірні дії чиновників по відношенню до місцевих фермерів були доведені в судовому порядку. Зокрема, фермерське господарство "Агропівдень+", яке раніше обробляло частину земель, але згодом було позбавлено цього права, а також всього врожаю, домоглося в суді визнання провини представників ДП і компенсації в розмірі 6,5 млн грн. Втім, як вказують місцеві депутати, судові рішення чиновники ГП не виконують.

"Події, які відбуваються на територіях Кілійської філії ДП "Центру сертифікації і експертизи насіння і садивного матеріалу" останні два роки, під керівництвом Сахненка, його першого заступника Білоуса і наступника Красовського [...], очевидно, вказують на те, що цьому питанню приділити увагу повинен особисто Президенту України", — закликають депутати.

Єдиним засновником Центру сертифікації насіння є Фонд державного майна України (з 2019 року очолює Дмитро Сенниченко, — ред).

Одеські фермери і місцеві депутати просять президента Володимира Зеленського та керівників правоохоронних органів України вжити заходів термінового реагування.

"Ініціювати силами правоохоронців загальнонаціонального рівня перевірки діяльності керівників ДП Сахненка і Красовського "з подальшим притягненням їх до кримінальної відповідальності за корупційні дії і позбавлення права місцевих фермерів обробляти землю", — сказано в заяві.

Про заходи реагування депутати також просять їх повідомити офіційною відповіддю на звернення. Нагадаємо, що інформація про факти крадіжки врожаю фермерів з полів Центру сертифікації насіння протягом останніх двох років надходила з різних регіонів України. Ситуація аналогічна одеській, зокрема, мала місце і в Запорізькій області. Тоді екс-директора ДП Сахненка пов'язували з рейдерством депутати Запорізької міськради, які особисто виїжджали на поля для захисту врожаю фермерів.

Зазначимо, що Верховна рада і КМУ ініціюють відставку Сенниченка з посади голови Фонду держмайна. Цю інформацію підтвердив нардеп від СН Олександр Качура.