Головна Статті Бізнес Агро Продаж землі в Україні: в якому регіоні найдорожча сільськогосподарська земля
commentss Cтатті Всі новини

Продаж землі в Україні: в якому регіоні найдорожча сільськогосподарська земля

«Коментарі» розбиралися, в яких регіонах України найдорожчі земельні ділянки і що впливає на їх вартість

20 січня 2021, 15:27 comments4677
Поділіться публікацією:

Ще в березні 2020 року 259 голосами "за" Верховна Рада України IX скликання прийняла законопроект, який запускає ринок землі сільськогосподарського призначення. Відповідно до закону, яким з 1 липня 2021 року дозволив вільну купівлю українських чорноземів.

Продаж землі в Україні: в якому регіоні найдорожча сільськогосподарська земля

Втім, свобода на ринку землі буде дуже відносною, адже купувати її зможуть тільки фізичні особи і не більше 100 га в одні руки, а пізніше — не більше 10 тис. Га. Юридичні особи зможуть купувати землю з 1 січня 2024 року, а іноземцям купувати український чорнозем і зовсім заборонено, у всякому разі, до всеукраїнського референдуму. Та й продавати сільськогосподарську землю державної та комунальної власності заборонено. Правда, в Україні вже давно і успішно функціонує "тіньовий" ринок земель сільськогосподарського призначення.

В якому регіоні найдорожчий український чорнозем і де краще скуповувати землю — розбиралися "Коментарі".

Ціни не складемо: у скільки оцінюють українську землю

Незважаючи на те, що до відкриття ринку землі залишилося менше півроку, скільки буде коштувати вітчизняний чорнозем, ніхто сказати не може, а оцінки експертів і чиновників відрізняються іноді в кілька разів.

Так, ще в 2017 році експерти пророкували ціну 1 га українського чорнозему від 500 до 5000 доларів, остаточну цифру повинен був встановити ринок.

З прийняттям навесні закону про відкриття ринку землі можлива оціночна максимальна вартість українських чорноземів знизилася, а мінімальна навпаки зросла.

Так, голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко восени прогнозував вартість 1 га не менше 1 тис. Дол. Ще раніше заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Висоцький спрогнозував мінімальну ціну 1 га землі в 40-60 тис. гривень, що еквівалентно 1500-2500 дол.

Схожої думки дотримується один з авторів закону про відкриття ринку землі Микола Соцький, уточнюючи, що 2 тис. Дол. За 1 гектар — насправді маленька ціна, яка залежить від заборони купувати землю для юридичних осіб, есдь в подібному випадку ціна 1 га досягне 4-5 тис. дол.

Секретар ж "профільного" аграрного комітету ВР народний депутат Іван Чайківський вважає, що ціна землі складе 1000-1500 дол.

Під час своєї презентації аудиту економіки України 6 листопада, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що справедлива ціна 1 га українських чорноземів становить 5 тис. Дол. При 955 дол. Нормативної грошової оцінки 2018 року. Світові ціни на землю , як показує досвід інших країн, в середньому трохи вище — від 4500-5000 дол. За гектар в Естонії і Болгарії, до найдорожчих 60 тис. Дол. В Швейцарії.

Найдорожча земля — у Черкаській області

Скільки коштує український чорнозем, і в якому регіоні країни може розташовуватися потенційно найдорожча сільськогосподарська земля, можна дізнатися двома способами: з офіційних джерел і "ринковим".

Згідно з офіційними даними нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, станом на 1 січня 2021 року найдорожча рілля в Україні знаходиться в Черкаській області — 33 646 грн за 1 гектар.

Також понад 30 тис. Грн за 1 га оцінюється земля в Дніпропетровській (30 251 грн), Донецької (31: 111 грн.), Кіровоградській (31 888 грн), Одеської (31 017 грн), Полтавської (30 390 грн), Харківської ( 32 237 грн), Хмельницькій (30 477 грн) і Чернівецькій (33 264 гривні) областях.

Дешевше ж всього — 21 411 гривень, обійдеться земля в Житомирській області, лише небагато чим дорожче коштує земля в Волинській (21 806 грн), Львівської (21 492 грн) та Рівненській (21 938 грн.) Областях.

Оскільки вартість продажу земель сільськогосподарського призначення не може бути менше їх нормативної грошової оцінки, на думку Госгеокадастра найдорожча земля в Україні знаходиться в Черкаській області.

Скільки коштує земля у "тіньовиків"

Іншим способом дізнатися ціну землі в різних регіонах України є моніторинг оголошень про продаж земельних паїв в інтернеті, благо, незважаючи на офіційну заборону подібних угод, на ділі вони процвітають під виглядом довгострокової оренди або землекористування (емфітевзису).

Згідно оголошенням про продаж землі, розміщених на сайті OLX.ua черкаська земля дійсно цінується продавцями, мабуть, найбільше, наприклад, 40 тис. Дол. За 4,8 га в Христинівському районі або 30 тис. Дол. За2,6 га в Чорнобаївському районі регіону.

У ціні і землі в Одеській області, наприклад, 4,5 га пропонують за 50 тис. Дол. В Комінтернівському районі.

Згадувані серед найдорожчих, на думку Госгеокадастра, землі в Дніпропетровській і Кіровоградській областях можна купити в середньому від2150 дол. І 3050 дол. Відповідно.

Близько 3350 дол. За гектар попросять в Богодухівському районі Харківської області.

особливості ціноутворення

Втім, є і пропозиції, які явно не вкладаються в тенденцію, зазначену нормативною грошовою оцінкою землі Госгеокадастром.

Так, 75 тис. Дол. За 3,8 га просять в Полтавській області, правда, оскільки ця земля знаходиться на околиці Полтави в селі Супрунівка, продавець явно збільшує ціну в надії на майбутню житлову забудову.

40 тис. Дол. За 3,3 га просять в Київській області за землю розташовану в селі Пищики, хоча нормативна грошова оцінка ріллі в області за даними Госгеокадастра становить 26 531 грн або 945 дол.

15 тис. Дол. За ділянку в 1,5 га просять в Іванівському районі Херсонської області, при нормативній грошовій оцінці землі в області в 24 450.

10 тис. Дол. За 1,5 га просить продавець в Житомирській області, де земля за даними Госгеокадастра варто найменше, втім, недалеко від Глибочиця знаходиться аеропорт, з чим очевидно і пов'язана така ціна.

Цілих 10 гектарів всього за 380 тис. Грн (13 550 долл.) Пропонують продати в Донецькій області біля села Парасковіївка, хоча нормативна грошова оцінка земель регіону одна з найвищих. Втім, низька ціна пояснюється тим, що мова йде про Бахмутському районі області, тобто, фактично про прифронтовому районі.

При нормативній оцінці землі в 24 065 грн в Чернігівській області, продавати її готові за15 тис. Дол. За 7,8 га і 29 тис. Дол. За 4 га.

Відзначимо, сходячи з цих показників складно сказати, які ціни встановляться на українські землі в регіонах країни після відкриття "білого ринку". Нагадаємо, опитані "Коментарями" експерти, ціна через існуючі обмеження для покупців нижче , ніж могла б бути.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Олег

24 січня 2021, 12:29

Візьміть товсту деревяну лінійку і повідбивайте руки вашим редакторам, щоб після перекладу перекладачем хоч переглянули результат роботи.....


Новини