Ринок землі: де можна знайти ділянку для покупки

Шукати земельні наділи для покупки українці можуть як на загальних онлайн-майданчиках для оголошень, так і на спеціалізованих сайтах

Від початку липня в Україні активно працює ринок землі. Активно, тому що попри досить новий підхід в агробізнесі, люди все одно прагнуть продати-купити ділянки, розвиваючи цей напрям. Як інформує "Ліга.нет", придбати земельний наділ зараз можна за допомогою різних онлайн-ресурсів.

Варіант №1. Сайти, на яких розміщуються різні оголошення. У цей список можна віднести знайомий багатьом українцям OLX, "Дом.риа" і багато інших. Журналісти "Ліги", які вивчали земельний ринок на предмет подібних пропозицій, стверджують, що вже зараз на продаж виставлено понад 12 тисяч земельних ділянок.

Однак мінус таких майданчиків у тому, що найчастіше фільтр в пошуку не функціонує належним чином. Разом із земельними ділянками із, наприклад, будинком, можуть бути й необхідні нам — так звана "сільгоспземля". Шукати ж доведеться вручну.

До того ж дуже мало продавців надає відразу всю необхідну інформацію — про умови продажу, наявність/відсутність оренди, стан ґрунту тощо.

Варіант №2. Портали, які спеціалізуються суто на пошуку та купівлі землі. Нині українцям пропонують свої послуги сервіси "Доброзем" і KupiPai.

У створенні першого брали участь співзасновник Monobank Дмитро Дубілет і президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса. І хоча ще в цьому серпні конкретних пропозицій на самому сайту "Доброзема" не було — ресурс допрацьовується, в наявності є перелік агентів. Ці фахівці зможуть допомогти вибрати земельну ділянку в цікавій для вас області.


Портал KupiPai пропонує користувачеві інтерактивну карту, де можна дізнатися, які земельні ділянки вже пропонують придбати. Цю компанію можна назвати посередником між великими агрохолдингами та безпосередньо інвестором.


"Велика частина ділянок знаходяться у довготривалій оренді, по них прибутковість від оренди знаходиться від 1,8% до 10,7%, більшість — від 4% до 6,5%", — зазначають аналітики.


Важливим моментом є те, що на спеціалізованих майданчиках часто є вся необхідна покупцеві інформація — від ціни й розміру до кадастрового номера та інших дрібниць.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, на яку ціну земельних ділянок в найближчому майбутньому можуть розраховувати українці. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, що дає Україні запуск так званого Земельного штабу.