Стало відомо, скільки гектарів озимих культур засіяли українські аграрії

Українські аграрії засіяли майже 5 мільйонів гектарів озимих культур

Попри складні умови війни та економічні виклики, аграрії України продовжують активно працювати, забезпечуючи майбутній врожай озимих культур. Завдяки їхній праці вже засіяно значну частину площ, що забезпечить продовольчу стабільність у країні. Озимі культури є важливим елементом аграрного сектору, який відіграє ключову роль в економіці.

На сьогодні українські аграрії засіяли 4,75 млн га озимих культур, зокрема 3,7 млн га озимих зернових та 1 млн га озимого ріпаку. Найбільше засіяно озимої пшениці — 3,3 млн га, озимого ячменю — 331,7 тис. га, а озиме жито займає 51,6 тис. га. Озимий ріпак також показав значні обсяги — 1 млн га.

Серед регіонів лідерами у сівбі озимих зернових стали Полтавська область (224,5 тис. га), Тернопільська (176 тис. га) та Хмельницька (213,2 тис. га). У 11 областях вже завершено сівбу озимого ріпаку.

Нагадаємо, у вересні українським аграріям було нараховано 25% компенсації за придбану в серпні сільгосптехніку та обладнання вітчизняного виробництва, що в сумі становить 98,5 мільйона гривень.

Крім того, Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль провів важливі переговори з Федеральним міністром сільського господарства Німеччини Джемом Оздеміром у рамках міжнародної конференції "Хліб миру 2024". Основними темами зустрічі стали підтримка аграрного сектору України та протидія російським атакам на сільське господарство.

Також “Коментарі” писали, що в Україні було укладено перший контракт на розмінування сільськогосподарських земель в рамках державної програми. Про це повідомила Юлія Свириденко, Перший віцепрем'єр-міністр та Міністр економіки України, під час четвертого засідання Секторальної робочої групи з питань протимінної діяльності. Центр гуманітарного розмінування підписав угоду з переможцем аукціону — оператором протимінної діяльності "Українські сервіси розмінування". Цей оператор розміновуватиме площу в 86 гектарів у Шевченківській громаді Миколаївської області.