Україна та Катар домовилися про співпрацю у сфері сільського господарства: що зміниться для нашої країни

Аналітик УКАБ Світлана Литвин розповіла, що, скоріше за все, експортуватиме Україна до Катару

Під час візиту української делегації до Катару, серед інших, був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України та Міністерством муніципалітетів і навколишнього середовища Держави Катар щодо співпраці в галузі сільського господарства та безпеки харчових продуктів. Чим цікавий Катар для вітчизняного агропромислового комплексу, а також, чим аграрна галузь України цікава Катару виданню "Коментарі" розповіла аналітик Асоціації Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин.

На думку експерта, Катар має дуже слабо розвинене сільське господарство і самостійно може забезпечувати не більше 10% потреб країни в харчові продукти. Відповідно, решта продовольства імпортується. Тому підписаний Меморандум стосовно співробітництва у галузі сільського господарства між Катаром та Україною варто розглядати як укріплення позицій українських товаровиробників на даному ринку збуту.

"У 2020 році співпраця України з Катаром стосувалися постачання таких видів продукції як ячмінь (28% загального експорту Катаром), пшениця (22%), курятина (1%), кукурудза (3%), яйця курячі (13%) та соняшникова олія (78%). Це найсильніші експортні позиції України і можна розраховувати на збільшення їх поставок в дану країну. Особливо це стосується таких видів продукції, як м'ясо птиці та яйця курячі, де український товаровиробник має потенціал для нарощування обсягів виробництва та поки що недостатньо представлений в Катарі", – зазначає Світлана Литвин.

Нагадаємо, під час офіційного візиту президента України Володимира Зеленського до Катару, було підписано 13 двосторонніх документів, а також два комерційних контракти. Серед проектів - спільні інвестиції в розвідку видобутку газу в Україні, поставки зрідженого газу з Катару. Експерти оцінили для видання "Коментарі", наскільки реалістичні україно-катарські енергетичні проекти.