В Україні продають фальсифікат меду: чим це загрожує

Експертка попередила, що середньостатистичний покупець навряд чи зможе відрізнити натуральний продукт від підробки

Українцям, які обожнюють мед, варто з обережністю ставитися до того, які покупки цієї продукції вони збираються здійснювати. Все тому, що значна кількість меду, яка нині перебуває на вітчизняних прилавках, є фальсифікатом. Про це повідомляють "Коментарі", посилаючись на інформацію "Обозревателя".

За словами експертки із якості харчових продуктів Олени Сидоренко, подібна сфальсифікована продукція може містити додатковий цукор, різні крохмалі і навіть... вапно. Спеціалістка вважає, що натурального меду в продажу зараз знаходиться дуже і дуже мало.

Більшість натуральних продуктів відправляється за кордон. Це, за словами Сидоренка, пов'язане з тим, що критерії відбору меду на експорт — занадто високі. Подібний товар проходить не одну перевірку, тому його якість має бути високою. При цьому до торгівлі всередині країни подібні вимоги набагато менше.

"Мед на внутрішньому ринку дуже часто фальсифікований. Він може бути розігрітим. При цьому при нагріванні вище 40 градусів в меді з'являється небезпечна речовина", — пояснює Олена Сидоренко, підкреслюючи, що подібні солодощі можуть зрештою бути вельми токсичними.

Фальсифікат, за словами експертки, можна знайти на будь-яких прилавках — як ринкових, так і магазинних. Однак у великих супермаркетах ризик наштовхнутися на неякісний мед трохи нижчий, адже перевірка проводиться набагато прискіпливіше.

Олена Сидоренко підкреслює, що на око недосвідчений покупець не зможе визначити, справжній мед перед ним чи фальсифікат. Саме тому покупки краще робити лише у перевірених продавців або виробників. А ще, каже спеціалістка, важливо пам'ятати, що дешевого якісного меду просто не буває.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, як подорожчав мед в Україні і на які ціни можуть розраховувати середньостатистичні споживачі. Подробиці — в нашій публікації.

Також на порталі ви можете дізнатися про країни-лідерах по експорту медової продукції. На якому місці в першій п'ятірці цих держав опинилася Україна, читайте в нашому матеріалі.