Головна Новини Бізнес Агро Всеукраїнський Конгрес Фермерів виступає проти ініціатив Буславець щодо підвищення тарифів на електроенергію
commentss НОВИНИ Всі новини

Всеукраїнський Конгрес Фермерів виступає проти ініціатив Буславець щодо підвищення тарифів на електроенергію

У ВКФ вважають, що ініціативи Ольги Богуславець нашкодять аграріям

28 жовтня 2020, 19:32
Поділіться публікацією:

"Всеукраїнський Конгрес Фермерів" виступив проти ініціатив в. о. міністра енергетики Ольги Буславець щодо підвищення тарифів на електроенергію. Так, програма "Радіо Свобода" "Схеми" та видання "Наші Гроші" повідомляють, що в.о. міністра енергетики України Ольга Богуславець стала ініціатором збільшення норми доходності з 3% до 6% при встановленні стимулюючих тарифів для енергорозподільчих компаній (операторів систем розподілу). Вартість ініціативи оцінили на рівні 10 млрд грн. на рік додаткових прибутків для монополістів, зазначають у ВКФ.

Всеукраїнський Конгрес Фермерів виступає проти ініціатив Буславець щодо підвищення тарифів на електроенергію

В організації заявляють, що ця ініціатива може призвести до різкого підвищення тарифів на розподіл електроенергії, а також негативно відіб’ється на агропромислових підприємствах. У Конгресі зазначають, що багато агропідприємств споживають велику кількість електроенергії, від вартості якої залежать ціни на продукцію цих підприємств. Мова йде про тепличні господарства, переробні підприємства, підприємства, які спеціалізуються на зберіганні овочів та фруктів тощо.

У ВКФ говорять, що реалізація ініціатив Ольги Буславець може призвести до несправедливого масштабного перерозподілу коштів від підприємств аграрної сфери до енергетичних монополістів. Крім того, на їх думку, необґрунтоване підвищення тарифів може негативно вплинути на інвестиційний клімат в Україні загалом.

"Фактично ініціативою Буславець держава стріляє собі навіть не в ногу, а нирку. Український агропромисловий комплекс формує 10% ВВП країни, це експорт 40% (в грошах) від загального об’єму товарів. Це все ще галузь з величезним потенціалом, який реалізовує. За дев’ять років дохід від експорту продукції АПК збільшився на 123% (12,2 млрд долл.), що показує найбільше зростання експорту серед інших видів товару. Українська агропродукція експортується в 190 країн світу", – зазначають у "Всеукраїнському Конгресі Фермерів".

У ВКФ наголошують, що вважають недоречними подібні ініціативи, особливо в умовах кризи на фоні пандемії COVID-19. Тим більше, говорять у "Всеукраїнському Конгресі Фермерів", за даними Держстату, у сільському господарстві у 2019 році було зайнято понад 3 млн працездатного населення, що принесло до бюджету понад 21,2 млрд грн. податків.

Нагадаємо, прогнозовані та раптові посухи, заморозки й інші природні катаклізми завдають серйозної шкоди українському АПК. "Коментарі" дізналися у експертів, як його адаптувати до змін клімату і що потрібно зробити як самим аграріям, так і на державному рівні для поліпшення ситуації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини