Нардеп розповів, що не так із проектом Держбюджету на 2022 рік

За словами Дмитра Шпенова, держава може отримати дірку в бюджеті і проблеми з виконанням соціальних зобов'язань

У середу, 15 вересня, Кабмін вніс до Верховної Ради проект державного бюджету на 2022 рік (№6000). На думку народного депутата Верховної Ради VI-IХ скликань Дмитро Шпенова, якою він поділився з виданням "Коментарі", первинний аналіз документа залишає складні почуття. За його словами, в документі є очевидні промахи, які можуть створити труднощі з виконанням бюджету у другому півріччі наступного року.

Дмитра Шпенова радує те, що уряд під час підготовки проекту бюджету приділив велику увагу таким важливим соціальним питанням, як підвищення мінімальної зарплати і пенсій, виплат тимчасово переміщеним особам, стипендій, виплат за пільгами, субсидіями. Крім того, в проекті бюджету передбачено значне зростання витрат на охорону здоров'я і оборону. Питання в тому, наскільки реально буде виконати обіцяне.

"Наприклад, в проект бюджету закладено доходи від перерахування частини прибутку НБУ і НАК "Нафтогаз України". Тільки від одного Нацбанку уряд очікує у 2022 році 24,4 млрд грн. Однак у нинішньому році обидві інституції відчувають значні проблеми з прибутковістю. Станом на 1 липня 2021 року збиток НБУ склав 12 млрд грн, Нафтогазу - 11,5 млрд грн. За прогнозами експертів, в наступному році тренд збитковості може продовжитися. Отже, держава може отримати дірку в бюджеті і проблеми з виконанням соціальних зобов'язань", - говорить нардеп .

Але більш страшно, за словами Дмитра Шпенова, інше. Судячи з цифр, наведених у проекті бюджету, уряд не розглядає варіант збереження високих цін на газ. Якщо ціни збережуться на рівні, близькому до нинішнього, то вже в другому півріччі 2022 роки виникне проблема виплати субсидій. Цей промах може коштувати владі втрати рейтингів і нових проблем у відносинах з МВФ і ЄС. Серйозні труднощі можуть виникнути в уряду з обслуговуванням зовнішнього боргу. У проект бюджету закладено курс 28,65 грн / дол. Однак український гірничо-металургійний комплекс (ГМК), що забезпечує більше третини експорту в грошовому вираженні, зазнає серйозних труднощів. З липня ціна на руду впала майже на 40%, чорних металів - більш ніж на 10%. Експерти вважають, що падіння цін продовжиться і в 2022 році.

"Якщо парламент прийме кабмінівський законопроект №6000, то з урахуванням зазначеного цінового тренда компанії ГМК будуть змушені скорочувати виробництво. Це призведе до зниження валютних надходжень, що в свою чергу ускладнить підтримку стабільності гривні. Тому вважаю, що будувати бюджет з урахуванням прийняття з / п №6000 - помилкове рішення уряду", - підсумував Дмитро Шпенов.
Раніше видання "Коментарі" писало, що екс-міністр інфраструктури прокоментував проект Держбюджету на 2022.