В Україні зростуть розміри аліментів на дітей

Перегляд аліментів викликаний зростанням розміру прожиткового мінімуму

З 1 грудня 2020 року в Україні зросте прожитковий мінімум. В результаті цього виростуть і прив'язані соціальні виплати, в тому числі збільшиться сума аліментів на дитину.

Сімейний кодекс України передбачає різні розміри аліментів на дітей, які повинні бути визначені рішенням суду. Зокрема, мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину повинен становити не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

З 1 грудня 50%-й мінімальний розмір аліментів складе 960,50 гривень на дитину до 6 років (це на 31 гривню більше в порівнянні з липнем) і 1197,50 гривень для дітей від 6 до 18 років (плюс 38,50 гривень).

Якщо платник аліментів має достатній заробіток, то суд може рекомендувати йому виплачувати аліменти в розмірі 100%-го прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

З 1 грудня це 1921 гривня для дітей до 6 років (на 62 гривні більше в порівнянні з липнем), 2395 гривень для дітей від 6 до 18 років (плюс 77 гривень).

Нагадаємо, що у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму, в Україні виростуть і пенсії. Вони будуть підвищуватися з урахуванням наднормативного стажу людини, доплати до мінімального розміру пенсій, підвищень, які розраховуються виходячи з прожиткового мінімуму.

Міністерство соціальної політики розробило календар підвищення пенсій з нового року. Як повідомляє міністр Марина Лазебна, мінімальна пенсія громадянам, яким виповнилося 65 років, підвищиться на 400 гривень. Загалом уряд направив 1,5 мільярдів гривень на виплати пенсіонерам.