Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат може торгувати з РФ та субсидувати її ОПК – ЗМІ

Журналісти повідомляють, що незважаючи на санкції, Демуринський ГЗК, міг відвантажувати українську титанову сировину російським споживачам через офшорну компанію

Демуринський ГЗК (Дніпропетровська область) протягом кількох років міг постачати стратегічну продукцію для потреб російської "оборонки" та субсидувати ОПК країни-агресора за рахунок штучного заниження цін та недоплат до держбюджету, повідомляє видання delo.юа.

"На території Дніпропетровської області розташований " Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат ", який веде промислову розробку Вовчанського родовища титано-цирконових руд. Офіційним бенефіціаром цього підприємства є російський мільярдер Михайло Шелков - акціонер і член Ради директорів російської корпорації"ВСМПО-Авісма", яка в свою чергу входить до складу корпорацій "Ростех" та "Рособоронекспорт". Ними керує член бюро Вищої ради партії "Єдина Росія" Сергій Чемезов ", - йдеться у матеріалі видання.

За даними журналістів, незважаючи на санкції РНБО щодо Шелкова, корпорації "ВСМПО-Авісма" та офшорної компанії "Limpieza Limited", протягом усього 2021 року ДГЗК, могла відвантажувати українську титанову сировину російським споживачам через офшорну компанію "Osttor Beteiligungschand ", що належить екс-топ-менеджеру ОГХК Юрію Перцеву та його дружині.

Схема поставок титанової сировини Демуринського ГЗК в РФ через компанію Перцева-Журило "Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH.

За словами журналістів, у 2021 році 80% усієї продукції ДГЗК поставлялося підприємствам російського ОПК ("Авісма", "Росатом", "Рособоронпром" та ін.) через "Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH". Зокрема, було поставлено 19760,5 т ільменіту, 5959 т рутилу, 2786 т циркону. При цьому, стверджується в матеріалі, продаж відбувався нібито за завідомо заниженими на 25-30% цінами.

"Фактично, українське підприємство в обхід санкцій могло постачати свою продукцію для потреб російської "оборонки" та субсидувати ОПК країни-агресора за рахунок пільгових цін та систематичних недоплат до держбюджету", - йдеться у статті.

Журналісти стурбовані тим, що санкції РНБО щодо тісно пов'язаної з російським ОПК корпорації "ВСМПО-Авісма" було запроваджено, але могли виявитися фікцією.

"Чому санкції не торкнулися її українських "дочок" "ВСМПО Титан Україна" (Нікополь, Дніпропетровська область) та "Інвест Агро" (сільгосппідприємство на землях перспективного титанового кар'єру)? Чому в список санкцій потрапила офшорна "Limpieza Limited", а її працюючий титановий актив не потрапив ні під які обмеження? Чому тіньові схеми постачання українських титанових концентратів до РФ і Криму досі можуть працювати, а для легального експорту на ринки азіатських країн чиниться запеклий опір? ", – намагаються журналісти.