Головна Новини Бізнес новини компаній Метінвест завершив найбільший екологічний проект в історії України
commentss НОВИНИ Всі новини

Метінвест завершив найбільший екологічний проект в історії України

Масштабна екологічна модернізація агломераційної фабрики ММК імені Ілліча тривала більше семи років, та сьогодні проект завершений. Вартість реконструкції склала більше 160 млн доларів

16 грудня 2020, 15:09
Поділіться публікацією:

Труби більше не димлять

До останнього часу на аглофабрику припадало 80% всіх викидів підприємства і до 40% викидів пилу в Маріуполі. Сьогодні жодна труба аглофабрики не димить. А рівень викидів приведений до європейських стандартів.

Метінвест завершив найбільший екологічний проект в історії України

Метінвест модернізував фабрику в Маріуполі. Фото: metinvestholding

Після поетапного введення в експлуатацію всіх нових фільтрів викиди пилу знизяться на 90%, викиди сірки — на 46%.

В цілому ж, завдяки проекту реконструкції очисних споруд аглофабрики, викиди пилу в Маріуполі скоротяться на третину.

Головним постачальником устаткування і технологій виступила італійська компанія Termokimik Corporation. Генеральний підрядник проекту — "Метінвест-Інжиніринг".

"Цим проектом ми вчергове довели, що вміємо тримати слово. За останні роки нам випало чимало випробувань, але ми продовжували крок за кроком модернізувати обладнання аглофабрики, вкладаючи в нього чималі кошти, бо знали, як це важливо для жителів Маріуполя. Ні криза, ні коронавірус не завадили нам виконати реконструкцію в обіцяні терміни. Я вдячний всім, хто працював над цією без перебільшення історичної модернізацією всі ці роки. Тепер аглофабрика на комбінаті імені Ілліча не тільки найбільша в Європі, але ще і найбільш екологічна і сучасна", — зазначив Генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков.


Як працює система очищення?

Технічне рішення проекту передбачає створення складної двоступеневої системи очищення газів.

Перший ступінь — грубе очищення від пилу із допомогою сучасних циклонів Hurriclone. Вони вловлюють великі частки пилу, щоб повторно використовувати їх у виробництві.

Другий ступінь — доочищення газу від пилу і з'єднань сірки в потужних рукавних фільтрах, що дозволяють знизити викиди пилу більш ніж в десять разів.

"Нормативи передбачали рівень викидів пилу аглофабрики до 300 мг / куб. м, а наші газоочищувачі зараз забезпечують 15-20 мг / куб. м при встановлених українським законодавством 50 мг / куб. м", — пояснює керівник проекту модернізації аглофабрики Андрій Панченко.

Фахівці компанії "Метінвест-Інжиніринг" поетапно збудували комплекси двоступеневої очищення аглогазів від зон спікання і охолодження всіх 12 агломашин.

Метінвест завершив найбільший екологічний проект в історії України - фото 2
Метінвест завершив найбільший екологічний проект в історії України - фото 3
Метінвест завершив найбільший екологічний проект в історії України - фото 4


Сучасна система газоочищення на аглофабриці вже працює. Водночас в зоні охолодження аглокорпус №1 тривають роботи з модернізації електрофільтрів "Спейк" і монтажу двох рукавних фільтрів, які завершаться в 2021 році. Це додаткові зобов'язання, які взяв на себе комбінат.

"Ми завершуємо проект тривалістю більше семи років — один з найважливіших в сучасній історії підприємства. Аглофабрика дійсно гостро потребувала модернізації та в Групі Метінвест прийняли своєчасне рішення. Зниження екологічного навантаження — одне з пріоритетних завдань, яке перед нами ставить Метінвест. Але найголовніше, що такі непрості завдання завжди підкріплені фінансами і фахівцями. Сьогодні труби аглофабрики більше не димлять. Наша наступна мета — доменний переділ, і ми також її обов'язково виконаємо", — стверджує Генеральний директор ММК імені Ілліча Тарас Шевченко.


Італійці і коронавірус

Історія реконструкції аглофабрики, як історія України, сповнена різними подіями і несподіваними поворотами.

Коли проект вже вийшов на фінішну пряму, в світі вибухнула пандемія коронавірусу. Під час пусконалагоджувальних робіт фахівці Termokimik Corporation повинні були встановити програмне забезпечення, а також провести холодну і гарячу прокрутку обладнання аспіраційної системи. Але Міністерство закордонних справ відкликало всіх закордонних фахівців, які працюють в Україні, і на початку весни італійці змушені були спішно покинути країну. Італійський уряд оголосив жорсткий карантин і закрив офіси промислових компаній, включаючи Termokimik.

До середини літа вірус трохи вщух, і послаблення карантину таки дозволило поставити крапку в модернізації аглофабрики. Італійські фахівці повернулися в Україну, щоб закінчити налагодження устаткування і завершити проект в обіцяні жителям Маріуполя терміни.


Хроніки реконструкції

Велике будівництво на комбінаті імені Ілліча тривала п'ять з половиною років. Весь цей час команда з українців та італійців працювала над модернізацією обладнання на діючому виробництві. Монтаж циклонів і рукавних фільтрів — конструкцій вагою сотні тонн — проводили в рекордно короткі терміни. У всьому світі зараз не будують настільки масштабних систем газоочищення на аглофабриках. І все для того, щоб жодна з п'яти труб аглофабрики не затьмарювала маріупольське небо.

Метінвест завершив найбільший екологічний проект в історії України - фото 5

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Метінвест вклав в охорону праці понад 100 млн доларів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини