Головна Новини Бізнес новини компаній "Полювання" ФГВФО на іноземні активи: як вирішиться доля банків-банкрутів
commentss НОВИНИ Всі новини

"Полювання" ФГВФО на іноземні активи: як вирішиться доля банків-банкрутів

Експерти спрогнозували, чи зможе Фонд гарантування вкладів фізосіб домогтися арешту іноземних активів банків-банкрутів Дельта Банк, Фінанси і кредит, Імексбанк і Національний кредит

15 грудня 2020, 13:50
Поділіться публікацією:

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб Віктор Новіков на підсумковій конференції фонду повідомив, що ФГВФО зібрався заарештувати іноземні активи власників чотирьох великих банків-банкрутів. Мова про закордонні активи власників виведених з ринку банків — Дельта Банк, Фінанси і кредит, Імексбанк і Національний кредит. Експерти для "Коментарів" оцінили плюси й мінуси цього рішення, а також ймовірність його реалізації.

"Полювання" ФГВФО на іноземні активи: як вирішиться доля банків-банкрутів

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Навряд чи потуги ФГВФО до чогось приведуть"

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній зізнався, що ситуація з "полюванням" ФГВФО на іноземні активи власників чотирьох великих банків-банкрутів нагадує йому старий юридичний анекдот.

"Суть в тому, що молодий стажист-юрист приходить у велику фірму і заявляє: "Ви всі ідіоти! Десять років ходили по одній справі в суди, а я взяв — і виграв!". А йому відповідають: "Це ти ідіот! Ця справа годувала нас десять років. Тепер потрібно шукати нових клієнтів". Ось і у нас навколо збанкрутілих банків, навколо їхніх активів, навколо виплат йде постійна метушня. Зараз підуть тендери із закупівлі юридичних послуг для відшкодування в іноземних юрисдикціях шкоди, завданої пов'язаними особами зазначеним банкам... Витратять купу державних коштів. З вельми туманними перспективами", — прогнозує Тарас Загородній.

Він вважає, що навряд чи потуги ФГВФО до чогось приведуть.

"Люди, які займалися виведенням активів, не дурні. До того ж, отримали багато часу для того, що все переховати, перепродати. Щоб знайти кінці, знадобляться роки, — упевнений експерт. — І то за умови, що хтось буде дуже хотіти щось знайти. А особисто я в це не вірю".

Тарас Загородній зазначає, що до самого ФГВФО є чимало запитань. За якою ціною продавалися активи? Кому? Чому саме так? Що були за фінансові зобов'язання?

"Вони не знають, що робити. Виплати проводити треба, а — ні з чого. Ось і вигадують різні легенди в стилі — шукати золото Полуботка (існує легенда про велику кількість золота, яку наказний гетьман Павло Полуботок нібито залишив на зберігання в одному з англійських банків в 1723 році — ред.) або іноземні активи банків-банкрутів. Мені здається, краще б у нас зайнялися ревізією діяльності ФГВФО. Думаю, там можна знайти багато цікавого, включаючи продаж тих чи інших активів за заниженими цінами", — підкреслює Тарас Загородній.

"Судова тяжба може затягнутися на кілька років"

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов зазначає: "Без згоди іноземних юридичних органів арешт коштів був неможливий. Як заявив Віктор Новіков, їх згода була отримана. І у 2021 році піде ряд арештів активів власників збанкрутілих банків, серед яких Микола Лагун (Дельта Банк), Костянтин Жеваго (Фінанси і Кредит), Леонід Клімов (ІМЕКСБАНК). Рішення очікуване, враховуючи підвищений контроль іноземних фінансових інституцій за коштами "сумнівного" походження (про що свідчать докази української сторони)".

Експерт вважає, що арешту у 2021 році перешкодити зможуть тільки зустрічні позови колишніх власників про їхню невинність. Але це, на думку Адріана Пантюхова, не вбереже активи від арешту, адже вони будуть заморожені на час проведення судових засідань.

"Однак, подальша доля заарештованих активів туманна. Судова тяжба може затягнутися на кілька років, — підкреслює експерт. — На відміну від українських активів Костянтина Жеваго, переданих на минулому тижні АРМА (Агентство з розшуку і менеджменту активів), рішення щодо арешту іноземних активів не означає передачу коштів з їх продажу безпосереднім потерпілим (ФГВФО) в Україні".

Також Адріан Пантюхов звертає увагу на розпливчасту заяву ФГВФО про заплановані позови до 19 банків, які, ймовірно, розтягнуться на роки вперед.

"Позитивні сторони успішного арешту і подальшої компенсації коштів очевидні — мінімізація фінансової шкоди, завданої українським інституціям, зокрема НБУ і ФГВФО, яким тільки власники Дельта Банку Фінанси і Кредит "повинні" 11,5 і 16,8 млрд грн відповідно. Однак, процес, безсумнівно, затягнеться в кращому випадку до кінця 2021 року", — прогнозує експерт.

Як повідомлялося, "Коментарі" оголосили нове опитування: українці дізнаються, який банк найбільш клієнтоорієнтований в Україні. Голосування вже стартувало!



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Вова

25 грудня 2020, 19:45

ФГВФО проснувся, чи немає що в украіні "продавати"?


Новини