Головна Новини Бізнес новини компаній Сергій Карташов: "Пошук стартапу для інвестування в IT подібний праці золотошукачів"
commentss НОВИНИ Всі новини

Сергій Карташов: "Пошук стартапу для інвестування в IT подібний праці золотошукачів"

Бізнес-аналітик розповів про розвиток стартапів і їх фінансову привабливість

24 грудня 2020, 14:23
Поділіться публікацією:

Компанії з управління IT-активами допомагають інвесторам грамотно розпорядитися своїм капіталом і вибрати дійсно перспективні проекти в умовах переповненого ринку стартапів. Про нюанси цієї роботи розповів CEO кіпрської компанії Generation Partners Сергій Карташов.

Сергій Карташов: "Пошук стартапу для інвестування в IT подібний праці золотошукачів"

Connecting people

Три основні напрями діяльності компаній з управління активами — аналіз ринку, зниження фінансових ризиків шляхом диверсифікації інвестицій і вивчення компаній на предмет перспектив подальших перспектив. Експерти вивчають юридичну безпеку компаній, компетентність її співробітників і комерційні здібності менеджменту.

"Розробники — це технарі, але багато в чому вони поводяться як творчі особистості. Найчастіше вони можуть створити геніальні продукти, але водночас не здатні грамотно представити їх на ринку. Навіть самий потенційно успішний продукт може загубитися серед величезної кількості інших пропозицій через недоробки в напрямках маркетингу і менеджменту. Наше завдання — подібно золотошукачами — відшукати самородки і передати їх інвесторам. При цьому, завжди залишається ризик. Дуже важливо його диверсифікувати, вкладаючись в різні проекти", — зазначає Сергій Карташов.

Пошуки унікальності

Найцікавіша частина роботи аналітиків — пошук самобутнього якісного і перспективного проекту серед тисяч стартапів. За статистикою, лише малий відсоток з них окупається. Ще менше стартапів виростає в стабільні компанії.

"При аналізі стартапів для інвестування в першу чергу оцінюються такі критерії, як країна його розміщення, вік і досвід компанії, сума доходів за останній рік, наявність інвестицій від інших вкладників. Переважно вибирати компанії, які розробили унікальний інноваційний продукт, здатний вирішити актуальну проблему. Це практично усуває ризик конкуренції та збільшує вартість як товару, так і компанії в цілому", — розповідає Сергій Карташов.

Кіпр — колиска IT-стартапів

Ще один напрямок діяльності — поради щодо вибору країни для релокації IT-компаній. На сьогодні існують десятки держав з більш-менш сприятливим кліматом для ведення такого бізнесу. Одним з найпопулярніших напрямів для компаній з пострадянських країн є Кіпр. Він відповідає всім основним критеріям комфортності для IT-підприємництва. Тут діє пільговий податковий режим "IP-box" — під держмито потрапляє тільки частина доходів від створення або удосконалення продуктів інтелектуальної власності. Крім цього, Кіпр підписав договір про відсутність подвійного оподаткування з цілою низкою країн. Окремо варто згадати сильне законодавство в сфері захисту прав інтелектуальної власності.

"Як приємний бонус релокейта на Кіпр зазначу відносно недорогий, але при цьому приємний сервіс. Рівень життя на острові має ідеальне співвідношення ціни і якості. Крім того, тут зародилося велике IT-ком'юніті, яке допомагає індустрії розвиватися і вдосконалюватися ", — підкреслив Сергій Карташов.

Крім Кіпру як країни для релокейта часто розглядають Мальту, Польщу, Естонію, Литву, Німеччину і, звичайно, США. У всіх перерахованих локаціях, за словами Карташова, на різних рівнях створені умови для комфортної роботи IT.

ДОВІДКА. Сергій Карташов має декілька вищих освіт. У 2005 він закінчив університет Мальти з дипломом бакалавра за спеціальністю "Наука і обчислювальна техніка". Після пройшов навчання в Бізнес-школі Риги. Має ступінь Master in Business Administration (Full time MBA). Понад 10 років працював в банківському секторі з великими корпоративними клієнтами з Великобританії і Східної Європи. Протягом останніх п'яти років основними напрямками діяльності Сергія стало управління активами і експертиза стартапів для інвестування. З 2019 року Карташов — CEO компанії Generation Partners, розташованої на Кіпрі. Спеціалізується на стартапи в сферах відеотехнологій і IT-екосистем, а також виведенні проектів на пре-IPO і IPO




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини