Головна Новини Бізнес новини компаній Вантажоперевізники виступили з гучним звинуваченням на адресу Укрзалізниці: знищена конкуренція і ринок
commentss НОВИНИ Всі новини

Вантажоперевізники виступили з гучним звинуваченням на адресу Укрзалізниці: знищена конкуренція і ринок

Український бізнес, який працює з «Укрзалізницею» заявляє про фінансовий тиск

21 листопада 2020, 11:02
Поділіться публікацією:

Український бізнес, який працює з "Укрзалізницею" на умовах довгострокових контрактів, заявив про фінансовий тиск з боку одного з топ-менеджерів УЗ Іраклія Езугбая. У зверненні підприємців до голови правління УЗ Володимира Жмака, бізнес вказує на дискримінаційні умови роботи, які встановлені Езугбая в порушення норм антимонопольного законодавства.

Вантажоперевізники виступили з гучним звинуваченням на адресу Укрзалізниці: знищена конкуренція і ринок

ФОТО: Vesti.ua

Йдеться, в першу чергу, про необґрунтовані і вибіркові зміни ставок оплати за використання вагона-зерновоза перевізника.

Так, на момент подачі підприємцями замовлень в УЗ, стандартна ставка плати за використання вагона-зерновоза перевізника становила 1136,00 грн на добу без ПДВ. Це при тому, що ставка плати за використання вагона-зерновоза перевізника згідно послуги перевезення з узгодженими термінами і обсягами становила: на 12 місяців — 584 грн, на 11 місяців — 617 грн, на 10 місяців — 649 грн, на 9 місяців — 682 грн .

Бізнес вказує, що такі умови давали їм можливість взяти на себе зобов'язання щодо здійснення замовленої кількості відправлень щомісяця або протягом року. І виконувати ці зобов'язання завдяки обґрунтованого цінового переважно перед тими, хто планував використовувати вагони УЗ разово.

Однак, з 4 вересня цього року стандартна ставка плати за використання вагона-зерновоза з невідомих причин зменшилася.

Були встановлені наступні нові тарифи: з 5 вересня по 5 жовтня — 800 грн на добу (без ПДВ), в період з 6 по 19 жовтня — 900 грн на добу (без ПДВ), в період з 5 листопада по 13 грудня — 1 тис. грн на добу (без ПДВ).

Через місяць — 19 жовтня, УЗ знову переглянула тарифи. І змінила їх, вказавши, що в період з 20 жовтня по 18 листопада стандартна ставка плати за використання вагона-зерновоза перевізника складе 650 грн на добу (без ПДВ), а в період з 19 листопада по 31 грудня — 800 грн на добу (без ПДВ).

"При цьому, перегляд ставки на перевезення вантажу за довгостроковими контрактами з узгодженими термінами і обсягами не відбувся", — зазначають підприємці.

Подібні зміни повністю нівелюють переваги послуги з перевезення вантажу з узгодженими тривалими термінами і значними обсягами. Хоча саме такі контракти є максимально вигідними для УЗ і були стабільним джерелом наповнення бюджету державної компанії.

Бізнес же, при таких умовах, просто витісняється з ринку.

"Ми фактично беремо на себе річні зобов'язання по відправці вантажу в вагонах перевізника, не отримуючи той розмір знижки, на який розраховували при подачі в АТ "Укрзалізниця" замовлення на отримання послуги", — йдеться в зверненні.

Крім того, бізнес стурбований розміром санкцій для багаторічних партнерів УЗ за невиконання узгодженого замовлення. У той час як на "одноденних" замовників послуг, які зараз отримали необгрунтовано пільгові тарифи, подібні штрафні санкції взагалі не поширюються.

Таким чином йдеться про повне зруйнування справедливої конкуренції на ринку, а також, ймовірно, і про лобіювання топ-менеджером УЗ своїх певних інтересів.

Нагадаємо, що описана тарифна "реформа" грузинського менеджера Езугбая вже привела до збитків УЗ в розмірі 400 млн грн тільки за 1 місяць (жовтень).

Також нагадаємо, що раніше Езугбая керував грузинською залізницею та був звільнений за розкрадання 40 млн дол, інформували грузинські ЗМІ. Правоохоронці країни вимагають екстрадиції Езугбая з України для притягнення його до кримінальної відповідальності.

Міністр інфраструктура Владислав Криклій штучно створену кризу і зростаючі збитки УЗ поки жодного разу так і не прокоментував.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини