Білорусь обмежила імпорт українських товарів: що відомо

Україна звинуватила білоруську владу у дискримінаційних заходах щодо імпорту низки українських товарів

Білорусь запровадила режим індивідуального ліцензування на імпорт низки українських товарів, зокрема на кондитерські вироби та туалетний папір. Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Рішення щодо ліцензування імпортних українських товарів затверджене Радою міністрів Білорусі від 26 травня, зазначили в Мінекономіки України. Постанова набере чинності через 10 днів та розрахована на шість місяців.

З харчових продуктів українського виробництва під ліцензування потрапили пиво, шоколад та соки. Серед інших товарів — меблі, цегла, плити ДСП та ДВП, шпалери й керамічна плитка. Білоруські ліцензії також знадобляться для української сільгосптехніки для посіву та пральних машин.

"Режим індивідуального ліцензування означає ручне управління ввезенням української продукції до Білорусі. Уряд проводить консультації з виробниками щодо усунення негативних наслідків дискримінаційних дій уряду Білорусі", — заявили в Мінекономіки України.

Після примусової посадки літака Ryanair та арешту журналіста Романа Протасевича у Мінську Україна заборонила авіасполучення з Білоруссю. Окрім того, українська влада вирішила довести авіаблокаду Білорусі до логічного завершення. Білоруським літакам більше не дозволять здійснювати польоти в українському повітряному просторі.

Україна також ухвалила заборону на експорт електроенергії з Білорусі та Росії.

Проте радник голови Офісу президента України Олексій Арестович певен, що Білорусі не вигідно розривати зв’язки з українською владою, зокрема у сфері експорту. Про це він заявив під час ток-шоу "Право на владу".

"Білорусь у певному плані залежить від нас більше, ніж ми. Якщо ми навіть будемо розривати зв’язки — кожен з цих зв’язків має бути підданий ретельному аналіз, деякі — збережені саме для двостороннього впливу. Тому що допустити російську агресію з білоруської території, а потім лишитися другого торгівельного партнера — це також не найкраще рішення для Білорусі, для білоруського народу та для режиму Лукашенка", — вважає Арестович.

Нагадаємо, в Міністерстві закордонних справ України заявили, що Лукашенко своїми діями штовхає Білорусь до поглинання Російською Федерацією.