Головна Новини Бізнес економіка Бюро економічної безпеки України: чим воно буде займатися
commentss НОВИНИ Всі новини

Бюро економічної безпеки України: чим воно буде займатися

На початку роботи Бюро економічної безпеки буде чекати ряд складнощів

22 січня 2021, 15:06 comments1801
Поділіться публікацією:

Вже на наступному тижні Верховна Рада Україна може прийняти законопроект про Бюро економічної безпеки (БЕБ). Чому закон про БЕБ важливий і які підводні камені в нього закладені — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Бюро економічної безпеки України: чим воно буде займатися

Бюро економічної безпеки. Колаж: Дмитрий Романюк/Comments.ua

Зміни в законопроекті про БЕБ

Економіст, представник Економічної експертної платформи Олег Гетьман вважає, як і його колеги, що проект №3087д, про створення Бюро економічної безпеки готовий для прийняття в цілому. За його словами, це важлива і позитивна для країни зміни.

До другого читання, підкреслює Олег Гетьман, були враховані всі пропозиції фахівців. А саме:

1. БЕБ знаходиться і системі органів Кабінету міністрів, що є оптимальним відповідно до світового досвіду. Після прийняття Закону про БЕБ важливо визначити координатором Міністерство фінансів, що також відповідати світовому досвіду.

2. Проект усувається дублювання функцій Національної поліції, Служби безпеки України та податкової міліції при розслідуванні економічних злочинів.

3. Встановлюється гранична чисельність працівників БЕБ — до 4 тисяч осіб. Це дозволить зосередитися саме на системні порушення і стане передумовою для здійснення аналітичного дослідження фінансових операцій.

4.  На рівні передбачаються закону гідні зарплати для працівників БЕБ — не менше 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

5. Проектом визначаються спеціалізовані прокурори, які здійснюватимуть нагляд за діяльністю БЕБ, що призведе до підвищення якості розслідувань.

"Єдина загроза для створення єдиного якісного БЕБ полягає в тому, що позитивні новації проекту 3087д можуть бути нівельовані в разі прийняття проекту закону 3959-1 в поточній редакції, — вважає Олег Гетьман. — Положення законопроекту 3959-1 абсолютно не містять будь-яких заборон або обмежень з розслідування іншими правоохоронними органами кримінальних проваджень за злочинами, підслідним БЕБ. І не передбачають положення, які закріплювали б виключне право детективів Бюро економічної безпеки України здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до його підслідності (і забороняли б здійснювати досудове розслідування таких кримінальних правопорушень іншими правоохоронними органами). Цей проект повинен бути відхилений або істотно змінений".

Все на етапі розробки

Економічний експерт, генеральний директор UFC Capital і Arsenal Capital Олександр Гаврутенко підкреслює, що найістотнішим наслідком прийняття закону про БЕБ і його реалізації має стати вилучення функцій правоохоронної діяльності в економічній сфері у податковій, СБУ і Нацполіціі.

"Це повинно значно збільшити довіру у населення до цих органів, перетворить їх з головних жупелів, з інструментів тиску і залякування бізнесу, в сервісні структури, які реально забезпечують захист і безпеку, — зазначає експерт. — Водночас всі страхи і побоювання і сумлінних і несумлінних громадян будуть тепер стосуватися правоохоронного органу, що знову створюється. І головне завдання законодавця забезпечити його інституційну спроможність. Тобто, щоб він працював відповідно до законів і в інтересах усієї держави, а не окремих посадових осіб".

На думку Олександра Гаврутенко, поки, на етапі розробки відповідного законопроекту, виглядає все не дуже перспективно.

"Схоже, ми знову створюємо мертвонароджені структури, де бажана функціональна незалежність перетворюється в безконтрольність, законність — в напівлегальному, а минула низька ефективність — в повній неузгодженості і недієздатності. Але, так чи інакше, це дуже важливий крок — пробувати вибудовувати нові інституції, помилятися, шукати рішення, виправляти помилки, налагоджувати взаємодію між собою, з суспільством. І рано чи пізно нам вдасться побудувати ефективну правову державу", — упевнений експерт.

Нагадаємо, законопроекти про перезавантаження СБУ і про Бюро економічної безпеки продовжують буксувати. "Коментарі" дізналися у експертів, з чим це пов'язано, кому вигідно залишити все, як є — або ж провести косметичні зміни, перекрутивши первісну суть проектів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини