Чи спрацюють нові ініціативи Зеленського щодо підтримки бізнесу: до чого є питання

Ініціативи президента виглядають дуже позитивно, бентежить лише те, що на фоні таких заяв влада планує зростання податків, регуляцій та перевірок

Під час форуму "Зроблено в Україні" президент Володимир Зеленський повідомив, що зараз відбувається розробка програми нового кешбеку. Відповідно до ідеї – споживачі отримуватимуть частину коштів на спеціальний картковий рахунок, якщо купуватимуть українські товари або користуватимуться послугами, що надаються українськими підприємцями. Також глава держави наголосив, що платформа "Зроблено в Україні" має стати постійним майданчиком для прямого діалогу влади та підприємців. За його словами, він доручив Кабміну розробити практичні кроки, щоб вітчизняні підприємства змогли зберегти та масштабувати свою роботу. Плюс – планується укласти сучасний моральний договір між суспільством та бізнесом, державою та бізнесом. Як оцінюєте ці ініціативи? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Кешбек на українські товари – одна з ідей, яка може спрацювати

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетман вважає, що кешбек на українські товари – одна з ідей, яка може сприяти зростанню їхнього продажу.

"За умови, звісно, якщо кешбек буде відчутним, – уточнює він. – Наприклад, 5%. Це має бути зроблено за рахунок податків, швидше за все, ПДВ".

Втім, продовжує експерт, все можна було зробити простіше. Наприклад, знизивши ПДВ на ті ж самі продукти харчування вітчизняного виробництва. Але й така реалізація може мати місце, зазначає він.

"Що стосується власне платформи "Зроблено в Україні", поки що складно сказати, що саме мається на увазі. Якщо туди увійдуть 20-30 найбільших вітчизняних бізнес-асоціацій, а також аналітичні центри, представники парламенту та уряду, це буде корисно. Якщо ж це буде щось закрите, толку чекати не варто", – прогнозує Олег Гетман.

Очікування вкрай негативні

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин розмірковує так:

"Біда в тому, що подібні обіцянки (діалог влади та бізнесу), на жаль, без особливого результату вже були присутні у 2020-2021 роках. Більше того, не більше, як місяць тому президентом суспільству було анонсовано новий майданчик для діалогу – всеукраїнську економічну платформу. Що з нею буде?".

А загалом очікування вкрай негативні, зізнався експерт. Він акцентує, що влада планує зростання податків, регуляцій і перевірок (читаємо меморандум з МВФ і Стратегію доходів), а замість перезавантаження БЕБ, податкової служби та митниці – імітацію таких (п'ятничне повернення на доопрацювання замість відхилення вкрай невдалого проєкту по БЕБ 10439 – яскраве тому підтвердження).

"У таких умовах саме кримінальне переслідування, обшуки та перевірки зі штрафами стануть найпоширенішою формою "діалогу" держави та бізнесу", - впевнений В'ячеслав Черкашин.

Потрібно надати можливість внутрішньому виробнику спокійно працювати

На думку голови Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслана Соболя, кешбек-ініціатива виглядає добре. Але виключно як ініціатива.

"Якщо ти хочеш, щоб кінь швидко бігав, тягнув вантаж, його не треба бити чи гладити. Його слід годувати, доглядати за ним. Так і з економікою. Її не потрібно заохочувати деякими кешбеками, іншими програмами. Куди краще дати можливість внутрішньому виробнику спокійно працювати, виготовляючи продукцію "Зроблено в Україні". Дати кредити під доступні відсотки, створити нормальне податкове середовище. Без гучних фраз", – вважає експерт.

Він звертає увагу, що у тих самих польських, турецьких магазинах практично вся продукція – місцевого виробника. Якщо закордонна – дуже дорога.

"Кожна країна захищає свій ринок збуту. І це нормально. Ми бачимо зараз, як це відбувається в ЄС, – наголошує Руслан Соболь. - І ніде не вводять якісь кешбеки. Тому що в цьому немає потреби".

Українці не тому мало купують українське, що воно не конкурентоспроможне чи дороге, наголошує експерт. Його дуже мало.

"Понад 50% продуктів у нас – імпортні. І це при тому, що у нас найпотужніша аграрна галузь. Тож треба робити кроки в іншому напрямку. Підтримувати вітчизняного виробника, даючи йому розвиватись. Не душити податками та перевірками, зарегульованістю", – вважає Руслан Соболь.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Зеленський розповів про останню зустріч із Путіним: які три питання порушувалися.