Ціни на нафту досягли нового 7-річного максимуму: яка причина підвищення

Ціни на нафту досягли 7-річного максимуму через обмежені пропозиції

Базові ціни на нафту піднялися у вівторок, 18 січня, до найвищого рівня з 2014 року, оскільки можливий збій поставок після атак у Близькосхідній затоці додав і без того жорсткий прогноз пропозиції. Про це повідомляє Reuters.

До 09:24 за Гринвічем ф’ючерси на нафту марки Brent подорожчали на 1,02 долара, або на 1,2%, до 87,50 долара за барель, тоді як ф’ючерси на нафту марки WTI підскочили на 1,36 долара, або на 1,6%, до 85,18 долара за барель. Торгівля в понеділок, 17 січня, була пригніченою, оскільки це був державний вихідний у США.

У вівторок, 18 січня, обидва контрольні показники досягли найвищого рівня з жовтня 2014 року.

Занепокоєння щодо постачання зросло цього тижня після того, як єменське угруповання хуситів напало на Об’єднані Арабські Емірати, загостривши бойові дії між угрупованням, пов’язаним із Іраном, та коаліцією на чолі з Саудівською Аравією.

Нафтова компанія ОАЕ ADNOC заявила, що активувала плани безперервності бізнесу, щоб забезпечити безперебійне постачання продукції своїм місцевим та міжнародним клієнтам після інциденту на її паливному складі в Мусафах.

Крім того, до геополітичних цінових надбавок посилюється напруженість між Росією та Україною, членом ОПЕК+.

Деякі виробники в рамках Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) намагаються викачувати свої дозволені потужності через недостатнє інвестування та відключення, згідно з угодою з Росією та союзниками щодо додавання 400 тисяч барелів на день щомісяця.

"Ситуація не покращиться в доступному для огляду майбутньому, і зростання попиту на нафту разом із обмеженнями пропозиції неминуче призведе до жорсткішого нафтового балансу", – сказав аналітик PVM Тамаш Варга.

Аналітики Goldman Sachs заявили, що очікують, що запаси нафти в країнах ОЕСР впадуть до найнижчого рівня з 2000 року, а ціни на нафту Brent піднімуться до 100 доларів пізніше цього року.

Як повідомляли раніше "Коментарі", нафта досягла найбільших щорічних показників з 2009 року.