Державний борг України зменшився, але чи варто радіти

Державний та гарантований державою борг України з початку 2024 року став дешевшим на понад 10%

За перші шість місяців 2024 року державний борг України знизився на понад 10%. Цифри можуть здатися обнадійливими, але чи дійсно ситуація така безхмарна, як намагається показати уряд.

За офіційними даними, загальний обсяг державного боргу на кінець червня становив 6168 млрд грн, або приблизно 152,2 млрд доларів США. Порівняно з попереднім періодом, відсоткова ставка по боргу знизилася з 6,24% до 5,6%.

Збільшення держборгу в гривневому еквіваленті на 243,7 млрд грн протягом першого півріччя 2024 року вказує на зростання зобов'язань перед внутрішніми кредиторами, незважаючи на стабілізацію доларового еквіваленту. Це може свідчити про потенційні ризики знецінення національної валюти в майбутньому.

Склад боргу також вартий уваги. Понад 70% держборгу припадає на зовнішні позики, в той час як решта розподілена між внутрішнім ринком та позиками від комерційних банків. Зовнішній борг включає значну частку пільгових позик від міжнародних фінансових організацій, які, хоч і мають низькі відсоткові ставки, але зобов'язують країну до певних умов, що може обмежувати економічну політику.

Частка боргу у євро становить 35%, у доларах США - 26%, в гривні - 25%, а спеціальні права запозичення (СПЗ) – 10%. Валютний склад держборгу показує, що майже третина боргу номінована в гривнях, що підвищує вразливість до коливань національної валюти. Все це вимагає більш критичного погляду на звіти про "успішне" скорочення державного боргу.

Так, держборг знижується, але чи відбувається це за рахунок реального економічного зростання та покращення фінансової стабільності, чи просто результат переговорів про реструктуризацію і отримання нових пільгових позик, які в довгостроковій перспективі можуть створити нові виклики для економіки.