Деякі підприємства мають право на пільгові гранти від держави: деталі

В Україні запровадили нові можливості для підприємств з зони бойових дій

В Україні стартує програма надання пільгових грантів для виробників, які працюють в зонах активних бойових дій. Це рішення, ухвалене урядом на засіданні 15 жовтня 2024 року, відкриває нові можливості для підприємств, що прагнуть відновити та розвивати свою діяльність попри складні умови.

Підприємства переробної промисловості зможуть отримати гранти до 8 млн грн, при цьому держава покриє 80% вартості проєктів, а решту 20% необхідно буде забезпечити з власних або кредитних коштів. Гранти можуть бути використані на інвестиції, зокрема для придбання нового виробничого та енергетичного обладнання.

Сьогоднішнім рішенням ми даємо більше можливостей для бізнесу отримати гранти на переробку. Тепер вони доступні і для підприємств із зони активних бойових дій. Наприклад, з Херсонщини. Попри надскладні умови, вони працюють та надають роботу людям. Податися на гранти тепер можуть і виробники поліграфічної продукції, — зазначила Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Уряд також змінив умови щодо кількості робочих місць, необхідних для отримання гранту. Раніше вимоги варіювалися від 5 до 25 робочих місць залежно від суми гранту. Тепер для всіх грантів буде обов’язковим створення щонайменше 5 робочих місць. Однак, отримувачі грантів повинні будуть сплатити Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) із зарплат нових працівників, не менше ніж 20% від суми гранту протягом трьох років.

З початку реалізації програми грантів на переробку в липні 2022 року підтримку отримали 779 підприємств на загальну суму 3,9 млрд грн, що дозволить створити понад 16 000 нових робочих місць в Україні. Ці ініціативи є частиною стратегії розвитку українського виробництва "Зроблено в Україні", що включає різноманітні програми підтримки, такі як часткова компенсація вартості техніки та підтримка індустріальних парків.