Головна Новини Бізнес економіка Друга міжнародна конференція «Dialoge about justice-2»: про що говорили
commentss НОВИНИ Всі новини

Друга міжнародна конференція «Dialoge about justice-2»: про що говорили

Під час конференції обговорили проблеми правосуддя в Україні

3 вересня 2020, 15:41
Поділіться публікацією:

У столичному КВЦ "Парковий" 2 вересня відбулася друга міжнародна конференція "Dialoge about justice-2". Зустріч проходила онлайн в режимі Skype-зв'язку між Києвом і Брюсселем.

Друга міжнародна конференція «Dialoge about justice-2»: про що говорили

Основними темами зустрічі стали:

1. Реформа правосуддя в Україні: поточний стан справ.
2. Кадровий голод в судах — недоукомплектованість суддів. Шляхи вирішення кадрової проблеми в судах.
3. Забезпечення незалежності суддів від політичного впливу та тиску правоохоронних органів.
4. Зовнішній фактор: чи вирішить проблеми правосуддя в Україні залучення іноземних громадян і громадських активістів до оцінки та відбору суддів? Світовий досвід.
5. Про що говорять оцінки Венеціанської комісії про стан справ зі зміною правосуддя в Україні.
6. Єдина і цілісна модель судової реформи в Україні: як, коли і що робити?

Засновник Інституту демократії і розвитку "Polita" Катерина Одарченко звернула увагу на важливість подібних зустрічей для нашої країни. Також вона розповіла, що перша зустріч в рамках діалогу про правосуддя, яка відбулася в Страсбурзі в минулому році, продемонструвала свою ефективність і показала, що обмін досвідом має позитивний ефект для України.

Олексій Жмеренецькій, народний депутат, голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики розповів, що в Україні створено кілька антикорупційних органів. Але, на його думку, робота цих органів повинна бути відрегульована для поліпшення ефективності та результативності.

У свою чергу, народний депутат України Андрій Костін заявив, що довіра до судової реформи в суспільстві дійсно низька, проте не варто демонізувати суд як інститут і суддів уважає, якби служителів суду. За його словами, окремі громадські організації спекулюють на темі судоустрою і дезінформують як українське населення, так і світове співтовариство, в тому числі європейських колег. Він стверджує, що варто бути об'єктивним. Нардеп вважає, що не варто всі проблеми, які є в державі, скидати на судову систему. Для того, щоб поліпшити ситуацію, варто проводити комплексне реформування в країні.

Марія Мезенцева, заступник голови комітету, голова підкомітету з питань наближення законодавства України до законодавства ЄС Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з ЄС зазначила, що необхідно розуміти, що євроінтеграція починається з питань екології та закінчується судоустроєм, тобто, це питання досить широкий і важливо чітко усвідомлювати, що наближення до Європи не є питанням виключно судоустрою. За її словами, суспільство має великий запит на реформи. Зокрема, 70% запитів, які вона отримує на своєму окрузі стосуються питань правоохоронної системи. Запит, який сформувався в суспільстві на зміни, повинен бути реалізованим, але до цього, на її думку, необхідно підходити виважено, з урахуванням українських особливостей.

Колишній депутат Європарламенту Франк Швальбах заявив, що подібні зустрічі важливі для взаємин України та Євросоюзу і наша країна є дуже важливою і в ЄС активно стежать за станом справ, зокрема, в системі правосуддя. Він також розповів, що разом з колегами давно спостерігає за тим, як Україна бореться свій шлях до Європи і проводить реформування різних галузей, зокрема судоустрою. Він зазначив, що колеги з Європи готові ділитися досвідом.

Віллі Фаучі директор організації Human Rights Without Frontiers International (HRWF), почесний член Стратегічної ради Інституту прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії в Києві, член Міжнародного консорціуму по праву і релігієзнавства зазначив, що в Україні було створено багато антикорупційних органів і вони паралізують роботу один друга, ніж зменшують власну ефективність. За його словами, для того, щоб дійсно реформувати галузь, важливо врегулювати питання діяльності антикорупційних органів.

Народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Сергій Демченко сказав, що за межами України часто не зовсім вірно розуміють те, що відбувається в Україні. На його думку, в питаннях судової системи і правоохоронних органів потрібно не просто покладатися на чиюсь інформацію, а перевіряти дані.

Він також вважає, що важливо визначити кількість необхідних антикорупційних органів, щоб вони не дублювали один одного і не зменшували ефективність системи.

Ексрадник Генерального прокурора, колишній головний прокурор України, голова ГО "Союз юристів України" Святослав Піскун заявив, що кожному, хто стежить за реформою правосуддя в Україні, слід перевіряти інформацію про її ході. Він зазначив, кілька людей в країні де-факто узурпували сферу комунікацій і саме вони часто дають викривлену інформацію, яка має на меті лише дискредитацію окремих осіб і установ.

За його словами, деякі судді потрапили під таку дискредитаційну кампанію несправедливо, без реальних підстав для цього. Він додав, що до представників Венеціанської комісії часто доносять дезінформацію щодо судової системи і окремих суддів, ніж вводять в оману колег з Європи.

Піскун переконаний, що юристи повинні оцінювати ситуацію професійно, а не під впливом дезінформації.

Підтримав Піскуна Павло Горбасенко — голова Господарського суду Київської області. Він продовжив думку, заявивши, що окремі громадські активісти привласнили право доносити до західних партнерів інформацію про стан справ в Україні, і це не правильно. Він зазначив, що громадський контроль повинен бути, але він не повинен вирішувати за суд, що є справедливим, а що ні. Ніхто без вироку суду і належних підстав не повинен звинувачувати інших людей, в тому числі суддів. Недовіра суспільства народжується саме там, де існує монополія на правду у тих, хто переслідує власні інтереси, додав суддя.

У конференції приєднувалися і фахівці з Ізраїлю, наприклад Алекс Міллер — колишній депутат Кнесету кількох скликань від фракції "Наш дім — Ізраїль". Він поділився інформацією про те, як влаштована система правосуддя в Ізраїлі. Він зазначив, що навіть у такій розвиненій країні як Ізраїль є проблеми і гострі ситуації, які змушують суспільство дискутувати з різних причин. Всупереч цього, Ізраїль іде вперед і проводить необхідне реформування обережно, з огляду на всі аспекти держави.

Крім цього, підключалися колеги з Естонії та Брюсселя, що вказує на великий інтерес західних партнерів до реформування судової системи в Україні.

Наприкінці зустрічі сторони домовилися створити робочу групу з вирішення питань, які порушувалися під час розмови. Зазначена конференція є вже другим діалогом між Україною і ЄС, де обговорюються проблеми судочинства та обмінюються досвідом і думками європейські депутати і експерти з українськими колегами і суддями.

Також на скайп-зв'язку були кілька депутатів Європарламенту, але через спроби зриву конференції вони не змогли підключитися до розмови.

Відразу після початку конференції надійшло повідомлення про замінування будівлі КВЦ "Парковий". Всі присутні змушені були покинути приміщення і чекати кілька годин на вулиці, поки співробітники правоохоронних органів не перевірять будівлі. Також за день до конференції представники окремих громадських організацій спробували провести масовану кампанію дезінформації, намагаючись перешкодити налагодженню конструктивного діалогу між українськими та європейськими фахівцями.

Раніше "Коментарі" писали, що з 1 вересня, Болгарія знімає всі карантинні обмеження для українців. Щоб відвідати цю країну Євросоюзу, не доведеться робити тест на коронавірус або сидіти по приїзду два тижні в ізоляції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини