ДТЕК має сплатити частину свого півмільярдного боргу Нафтогазу

Суд не визнав аргументів ДТЕК та прийняв сторону Нафтогазу

"Нафтогаз" виграв суд, у якому компанія "ДТЕК Східенерго" має сплатити значні кошти за покупку газу у 2019 році. Про це повідомляє видання Finbalance.

Ще на початку листопада господарський суд Донецької області прийняв рішення на користь національної компанії "Нафтогаз". Згідно з цим рішення одна з компаній Рената Ахметова – "ДТЕК Східенерго" – повинна сплатити 148,75 млн дол.

Суд розглядав звернення "ДТЕК Східенерго", у якому компанія писала, газ вона купувала "вимушено". У 2019 р. країна-агресор припинила поставку вугілля, завдяки якій працювала Луганська ТЕС.

"Нафтогаз" заперечував безвихідь ситуації, про яку говорили їхні опоненти. ДТЕК могло вільно купувати газ у будь-якого постачальника, тому ніякого "примусу" не було, а був вільний вибір, за який потрібно заплатити.

Луганська ТЕС розташована у м. Щастя та постачає тепло на електроенергію населенню та підприємствам, зокрема, шахтам. Наразі у неї працює один блок потужністю 157 МВт.

Наприкінці літа 2020 р. був проєкт постанови, згідно з яким для Луганської ТЕС пропонували ввести пільговий тариф на газ. Але рішення так і не було прийняте. В підсумку. як пише видання, станом на весну 20210 р. "ДТЕК Східенерго" має заборгованість перед "Нафтогаз" у розмірі 706,8 млн грн.

Видання "Коментарі" нагадує, що ДТЕК належать більшість теплових електростанцій України. Дефіцит вугілля, згідно з даними Міненерго, є на усіх – і приватних, і державних – ТЕС.

Очікується поставка палива морем. Перший корабель вже пришвартувався, але, як писали "Коментарі", хоч його вантаж і призначений державним ТЕС, домовився про це ДТЕК Рината Ахметова.

Більше про кількість вугілля, на яке може розраховувати Україна, у найближчому опалювальному сезоні, можна прочитати за посиланням.