ЄБА закликала депутатів підтримати законопроект про продовження експортного мита на брухт

Європейська бізнес-асоціація виступила зі зверненням з приводу законопроекту №5175, що стосується продовження мита на експорт брухту

Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) закликає народних депутатів підтримати прийняття в цілому законопроекту №5175, що передбачає продовження дії мита на експорт брухту чорних металів у розмірі 58 євро / тонна ще на 5 років. Про це йдеться в листі ЄБА до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи і голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева.

"Експерти асоціації детально проаналізували проект закону №5175 і висловлюють свою підтримку ініціативі продовження терміну дії експортного мита на металобрухт. Вважаємо, що прийняття законопроекту сприятиме зменшенню дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку України і в цілому буде мати позитивний ефект для економіки України", - заявили в асоціації.

ЄБА зазначає, що Україна отримує більше переваг від переробки власного брухту в продукцію з доданою вартістю, ніж від експорту сировини. Повідомляється, що наявність доступної сировини на внутрішньому ринку буде сприяти безперебійному функціонуванню вітчизняної металургійної промисловості. На думку представників бізнесу, це дозволить зберегти робочі місця в реальному секторі економіки, а також забезпечити додаткові податкові надходження до бюджетів усіх рівнів.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, збереження мита на експорт брухту чорних металів у розмірі 58 євро / тонна передбачає:

- збереження 21,5 тис. робочих місць і створення 3,5 тис. нових робочих місць;

- подальший розвиток металургійної та суміжних галузей промисловості,

- додаткове зростання ВВП на 0,03%;

- уникнення дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку;

- скорочення споживання енергоресурсів та викидів СО2;

- залучення додаткових інвестицій в металообробну галузь України.

Нагадаємо, на розгляді у Верховній Раді знаходиться законопроект №5175, який подовжує мито на експорт сталевого брухту ще на 5 років. Це мито було введено у вересні 2016 року для стабілізації роботи українського гірничо-металургійного комплексу, його дія закінчується у вересні 2021 року. Законопроект вже схвалили комітет Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, комітет з питань екологічної політики та природокористування, а також комітет з економічного розвитку.