Економічні вектори України на 10 років: якими вони будуть

Експерти не до кінця зрозуміли, що мав на увазі президент України

Президент Володимир Зеленський заявив, що разом з результатами аудиту держави очікується презентація економічних векторів України до 2030 року. "Коментарі" дізналися в експертів, наскільки вірогідними можуть бути дані аудиту і чи реально в нинішніх умовах окреслити економічну стратегію на 10 років вперед.

"Дві попередніх спроби затвердити такої програми були невдалими"

Заступник голови Федерації профспілок України, кандидат економічних наук, магістр міжнародного права Олександр Шубін передбачає, що у вчорашньому зверненні президент дав уряду черговий шанс для винесення програми діяльності Кабміну на розгляд ВР.

"Дві попередніх спроби затвердити таку програму були невдалим, - нагадує експерт. - Президент фактично заявив, що очікує від документа, який повинен бути представлений: вичерпний відлік про стан економіки країни, а також програма на довгострокову перспективу".

Називати це аудитом не зовсім вірно, вважає Олександр Шубін. І пояснює, що аудит проводиться незалежним органом відповідно до затверджених методик. Скоріше мова піде про презентацію максимально правдоподібною картини поточного стану галузей - з мікро-, макро-, мегарівня економіки.

"Щодо стратегії на 10-річний період. Багато державних цільових програм свого часу так і готувалися. Складність в поточному етапі - період карантину та глобальна світова невизначеність в економіці. Невідомо, де знаходиться точка падіння і коли можна буде говорить про перехід на стандартні умови роботи ", - говорить експерт.

На думку Олександра Шубіна, доцільно було б робити таку програму після того, як світ поборе пандемію. У той момент, коли ми зрозуміємо, де знаходиться точка дна від усіляких карантинних та інших антикоронавірусних заходів.

"Але сама така стратегія, таке позначення чітких маячків в середній і довгостроковій перспективі - потрібна. Адже без цього управляти і країною, і економікою - вкрай складно", - зазначає експерт.

"Аудит країни ніхто не робить, тому що його не існує"

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає, що президент плутає макроекономіку (статистика і аналіз) і мікроекономіку (аудит).

"Аудит країни ніхто не робить. Тому що такого не існує. Може бути аудит держкомпаній. Але він і так робиться щороку. Якщо говоримо про приватних - там є така штука як комерційна таємниця. Не можна державі взяти - і "відревізувати" приватну компанію, - зазначає економіст. - Але тут ще ось яка справа - схоже, Зеленському ніхто не пояснив, що є Держстат. У всіх країнах світу беруться його дані, на основі яких робиться аналіз. Для цього у нас є безліч всяких профільних інститутів. Саме вони повинні взяти статдані, проаналізувати та зробити той чи інший прогноз, внести ті чи інші пропозиції ".

За словами Олександра Охріменка, прийняти й описати економічну стратегію - не проблема. Проблема - втілити її в життя.

"У Росії на початку століття зробили стратегію до 2020 року. Зараз з неї сміються. Нічого й близько не збіглося. Але Путін удав, що її забув. У нас при Кучмі приймали такі стратегії. Теж далекі від того, що сталося в зазначені там терміни. Стратегія робиться, але щороку переглядається. Це таке собі ворожіння - може бути, може не бути. Меморандум про наміри. Є сценарії розвитку - 3, 6 і так далі. Але і вони переглядаються. Світова практика показала, що жодна зі стратегій не спрацювала. Сьогодні, щоб розкрасти гроші - найкращий варіант робити стратегію. Всі розуміють, що до 2030 ніхто про неї й не згадає ", - вважає експерт.

"Незрозуміло, хто його організовує і проводить"

Ключовою особливістю публічної риторики нинішньої влади політичний соціолог Олексій Полтораков називають принципову "підміну понять". А саме - серйозний розрив між формою і змістом текстів і підтекстів.

"Останній яскравий приклад -" референдум-соцопитування ", коли за формою" соцопитування "ховається зміст референдуму, - і навпаки, - зазначає експерт. - Ця ж проблема стосується і проблематики "аудиту" - тому що незрозуміло, хто і як його організовує і проводить ".

Соціолог пояснює, що регулярний зовнішній аудит проводять такі структури як МВФ - в прив'язці до проблеми (не) виділення чергових валютно-фінансових траншів на соціально-економічний розвиток. Однак український "зелений" істеблішмент, за словами експерта, орієнтований швидше на конкретні окремі транші, ніж на ті, які передбачають макроекономічні стратегії та проекти.

Олексій Полтораков продовжує: "Проблема середньостроковій" економічної стратегії" бачиться ще більш складною. Адже нинішня влада обрала шлях "від зворотного" - відштовхуючись немає від нинішніх непростих "внутрішніх" реалій, а від незрозумілих "зовнішніх" довгострокових перспектив. Можливо, маючи на увазі, перш за все, "свої" перспективи, в тому числі - на другий термін президентства Зеленського ".

Експерт нагадує, що така дуже серйозна науково-аналітична структура як Національний інститут стратегічних досліджень провела дійсно масштабну і глибоку роботу, яка вилилася в черговий Аналітична доповідь до Щорічного послання президента. Однак орієнтується швидше на "попсу" (в широкому спектрі її розумінь - від музики до міжнародної риторики) "замовник" ("зелені" структури ОП / РНБО), як бачиться Олексію Полторакову, не зміг адекватно і реалістично поставити основне завдання. І в результаті з'явився черговий розрив між популістським формою і аналітичним змістом черговий "економічної стратегії".

Раніше "Коментарі" дізналися в експертів, що вони думати про економічні заяви прем'єр-міністра Дениса Шмигаль.