Економіка України в комі: хто за це відповідає – чи на своєму місці міністр економіки Свириденко

Економіка України показує не дуже втішні результати, що призводить до таких негативних явищ, як інфляція

Економіка України перебуває в комі, заявив президент Володимир Зеленський під час виступу перед студентами із 20 вишів Австралії. Безумовно, виною тому – російська агресія та її наслідки. Але чи логічно, що перший віце-прем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко (прізвища якої багато хто і не знає) залишається на своїй посаді? Чи це той міністр економіки, який необхідний у воєнний час? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

В економічному сенсі ми знаходимося в колапсі

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін розмірковує так:

"На сьогоднішній момент є якісь об'єктивні речі, які будь-яка кандидатура, будь-яка персоналія на чолі Мінекономіки не в змозі виправити та змінити. І поки буде війна – це продовжуватиметься. 35% економіки України не працює, ми маємо мінус п'ять мільйонів робочих місць. І Свириденко до цього не має жодного стосунку. Технічно вона зараз ні на що не може вплинути. Ще момент – а які у неї на сьогоднішній момент повноваження? Вся влада зосереджена (і це правильно) у руках президента та його Офісу. Воєнний стан. А Кабмін виконує суто технічні функції щодо запобігання тактичним проблемам. Стратегією там ніяк не займаються від слова "зовсім". Тож буде Свириденко чи якесь інше прізвище – жодних суттєвих змін це не принесе".

При цьому, за словами Олега Пендзіна, ті кадрові зміни, які відбуваються, наприклад, у силовому блоці, є вимушеними. А в економічному блоці жодних принципових змін немає.

"Щоправда, змінили Лазебну на соціальному напрямі. Але знову ж таки це пов'язано з тими високими викликами, які є у зв'язку з війною в соціальній політиці, – пояснює експерт. – Та й взагалі питання – хто погодиться зараз очолити те саме Мінекономіки? У нинішніх умовах. Де знайти такого камікадзе? Я не вірю, що на сьогоднішній момент можна щось суттєво покращити в економічній ситуації саме роботою Мінекономіки. Ефективніше їздити і просити більше грошей на Заході – явно не той мейнстрім, який може виконуватися краще за умовного наступника Свириденка. На жаль, в економічному сенсі ми перебуваємо в колапсі. І тут президент має рацію. Вихід із колапсу лежить насамперед через припинення військових дій".

Без припинення війни економічне відновлення в Україні неможливе

Голова Комітету економістів України Андрій Новак зазначає, що економічна ситуація в нашій країні через воєнну агресію Росії вкрай складна. Але її виправлення, упевнений він, залежить передусім від перемоги України у військових діях.

"Без припинення війни економічне відновлення в Україні неможливе, – наголошує експерт. – І тут роль будь-якого чиновника, окремо взятого, мінімальна".

Андрій Новак також закликає зважати на наші традиції, структуру державного управління.

"У нас практично будь-який міністр не веде політику навіть у тій сфері, якою керує. Міністри є виконавцями вказівок прем'єр-міністра. А він, у свою чергу, є самостійною фігурою, або виконавцем вказівок президента або Офісу президента. Тож в українських реаліях роль міністра – просто технічна роль виконавця, а не людини, яка реально відповідає за якийсь напрям", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Зеленський назвав єдину країну, яка здатна вплинути на Путіна та зупинити війну в Україні.