Експерти назвали головні загрози відновлення світової економіки

Новий штам коронавірусу може стати причиною падіння світової економіки

Поява штаму Соvid-19, який вже позначили, як "Omicron", викликала хвилю продажів на фінансових ринках. Експерти зазначають, швидше за все, це сталося через побоювання, що новий штам вірусу може сповільнити відновлення економіки в усьому світі. Тим не менше, навіть якщо "Omicron" виявиться не таким небезпечним, як кажуть медики, 2022-й рік, ймовірно, буде важким з економічного погляду, оскільки країни затиснуті між двома грізними економічними силами: посиленням американської грошово-кредитної політики та уповільненням зростання в Китаї. Як передає портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання The Economist.

Видання зазначає, Америка та Китай нависають над світовою економікою: разом вони становлять 40% світового ВВП за ринковими обмінними курсами. Проте, два економічні гіганти мають тенденцію по-різному впливати на економіку інших країн. Для багатьох країн сильне зростання в Америці – палиця з двох кінців. Експансійний ефект витрат домашніх господарств часто затьмарюється ефектом грошово-кредитної політики з огляду на вирішальну роль долара та казначейських облігацій у світовій фінансовій системі.

Посилення американської грошово-кредитної політики часто пов'язане зі зниженням глобального апетиту до ризику. Потоки капіталу на ринки, що розвиваються, мають тенденцію до зниження; зміцнення долара знижує торгові потоки через роль долара у виставленні рахунків-фактур.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у США вводять нові правила – тепер усі дорослі мають отримати бустер.