Експерти розповіли, як Україні досягти швидкого економічного зростання після війни

Олег Гетьман вважає, що у мирний час Україні важливо знизити показник перерозподілу ВВП через бюджет, але після війни - необхідно

ВВП Польщі у чотири – п'ять разів перевищує наш. Щоб наздогнати Польщу, Україні необхідно скоротити розмір держави (або перерозподіл ВВП через бюджет). Про це в інтерв'ю "Коментарям" розповів координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетьман.

"Усі країни, які швидко розвивалися… максимально скорочували так званий розмір держави до 30 – 35% та знижували прямі податки. Єдині приклади у світі, коли країни росли десять років по 5 – 7% ВВП – це країни, які мали менше ніж 35% перерозподіл через публічні фінанси. Жодна країна з 40% перерозподілу ВВП не росла більше ніж 5% кілька років поспіль", - сказав він.

За словами Гетьмана, країни, які досягли 20 тис. доларів ВВП на душу населення, починають "жирувати" – нарощувати соціальні витрати, збільшують перерозподіл через публічні фінанси та відповідно збільшують податки. Показник перерозподілу ВВП через бюджет на рівні 40% – це чудово для таких країн, як Франція, Німеччина.

"Але якщо ми хочемо добігти до них, не по 3% ВВП, як ми рухаємося, і не по 1% щорічно, як у середньому за 30 років було, а якщо ми хочемо це зробити як Азійські тигри… потрібно прагнути 33 – 35 %", - зазначив експерт.

Однак досягти цього, тобто знизити довоєнний показник із 41 – 42% можливо лише у мирний час. В умовах воєнного часу знизити перерозподіл ВВП через державу з нинішніх 60 – 65% неможливо.

Однак і воєнний час можна було б використати з користю. Податковий консультант Олена Макєєва вважає, що державі варто було б зайнятися реформою Податкової служби.

"З першого дня війни потрібно було відбудувати імідж Податкової служби, її мала очолити людина з кришталевою репутацією, це мав би бути сервіс", - сказала вона.

Разом з тим, продовжує Макєєва, податкові зміни у воєнний час – помилка – бізнес більше непокоять проблеми логістики, відсутність страхування ризиків, пошук ліквідності, відшкодування ПДВ.

Переглянути повне інтерв'ю на тему податків можна у відео нижче

" rel="nofollow" target="_blank">