Головна Новини Бізнес економіка Енергоринок України: для кого вигідне скорочення дешевої атомної генерації
commentss НОВИНИ Всі новини

Енергоринок України: для кого вигідне скорочення дешевої атомної генерації

Експерти розповіли, чи варто українцям готуватися до зростання тарифів на електроенергію

2 червня 2020, 18:58 comments1937
Поділіться публікацією:

Міністерство енергетики і навколишнього середовища у кінці квітня нинішнього року затвердило новий прогнозний енергетичний баланс на 2020 рік. У ньому зазначено, яким чином будуть працювати підприємства "Енергоатому". Вироблення дешевої електроенергії, яка раніше йшла для потреб населення і покриття "зеленого тарифу" скоротиться.

Енергоринок України: для кого вигідне скорочення дешевої атомної генерації

Нововведення на енергоринку в Україні викликають чимало питань: дешева атомна генерація обмежується, зате теплова – більш дорога і не екологічна електрогенерація – отримує "зелене світло". Йдуть розмови про можливе зростання тарифів для населення, про колапс вітчизняної енергетики.

Видання "Коментарі" за допомогою експертів розбиралася у ситуації.

Енергоринок України: причини боргів

Ще 30 квітня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №2386, спрямований на погашення заборгованості, яка утворилася на оптовому ринку електричної енергії, за рахунок емісії облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), нагадує політичний та економічний експерт Валерій Клочок.

"Документ був ініційований депутатами від правлячої фракції, враховуючи необхідність врегулювання платежів в енергосекторі, які накопичилися після переходу нашої енергосистеми на нові правила з 1 липня 2019 року, – підкреслює Валерій Клочок. – Станом на 31.08.2019 дебіторська заборгованість ДП "Енергоринок" становив 30,9 млрд грн., кредиторська – 28,1 млрд грн. Найбільшу питому вагу такої заборгованості припадає на державні підприємства, а саме, ДП "Регіональні електричні мережі" – 42%, яке постачає електричну енергію державним вугледобувним підприємствам, та ДП НАЕК "Енергоатом" – 42%, що здійснює виробництво електроенергії на атомних станціях".

За словами експерта, причини виникнення такої заборгованості пов'язані з:

– відсутністю повного покриття собівартості вугілля вугледобувним підприємствам з державного бюджету;

– низьким рівнем платіжної дисципліни підприємств водопровідно-каналізаційного господарства і споживачів електроенергії на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

"Безумовно, інтерес великого капіталу в енергоринку також наклав відбиток на загальну ситуацію, – говорить Валерій Клочок. – Як і введений високий "зелений тариф", зобов'язання за яким лягають на недофінансований держбюджет і ставлять нас в незручне становище перед інвесторами. На початку минулого місяця посли Бельгії, Великобританії, Канади, Норвегії, Німеччини, Франції, Швеції і Південної Кореї в Україні в листі до керівництва нашої країни закликали не допустити неповернення інвестицій в ВДЕ України".

На думку експерта, не варто відкидати і ще один суттєвий фактор, який впливає на загальну ситуацію на енергоринку України. А саме – зниження споживання електроенергії. Так, за даними "Укренерго", в квітні 2020 року воно знизилося на 11% у порівнянні з березнем цього ж року і склало 9028 млн кВт/год. порівняно з квітнем минулого року падіння становило майже 8%, а найбільший спад споживання показали машинобудівна галузь (-21%), транспортна галузь (-17%), металургія (-13%), а також паливна галузь і комунально-побутовий сектор економіки (-12%).

"Основними факторами зниження споживання є сезонне підвищення температури повітря і карантинні заходи, які обмежили можливість роботи промислових підприємств, середнього і малого бізнесу, а також сфери послуг, – пояснює Валерій Клочок. – Що стосується ДП "Енергоатом", то там є ще одна проблема – спеціальні зобов'язання продавати на оптовий ринок електроенергію за фіксованими низькими цінами (PSO), про спотворення чинного механізму якого не раз говорилося. З початку поточного року "Енергоатом" повинен був відпускати 90%, а потім 85% виробленої на АЕС електроенергії за граничним цінами (56,67 коп за кВт/год, без ПДВ) ДП "Гарантований покупець", який, у свою чергу, продає електроенергію постачальникам універсальних послуг в обсягах, необхідних для задоволення потреб побутових споживачів".

Все вищеперелічене, на думку експерта, і стало причиною того, що на 2 червня на атомних станціях України в роботі знаходилися лише 10 з 15 енергоблоків. І ті працювали з обмеженнями. Решта були в плановому ремонті або резерві.

"При цьому ми досі не бачимо чіткої реакції керівництва країни та керівників профільних відомств на ситуацію, – підкреслює Валерій Клочок. – Адже проблема є комплексною. На неї вплинули і зменшення споживання, і відсутність достатнього платіжної дисципліни, і економічна криза, і тепла погода, і війна... Нам потрібна комплексна програма виходу з енергетичної кризи, а не заяви Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ) про можливе підвищення тарифу на електроенергію. Втім, наскільки мені відомо, така ініціатива поки спростована владою. Нам обіцяють зберегти пільгові 100 кВт для населення. Принаймні – до кінця поточного календарного року".

Енергоринок України: політична складова

Між тим, у що відбувається простежується і політична складова. Нардеп Сергій Нагорняк під час вчорашньої Погоджувальної ради зазначив, що ДП "Енергоатом" недоотримує більше мільйона доларів в день. Гроші, за його словами, перетікають в руки приватних теплових енергокомпаній. У результаті сама дешева атомна генерація обмежується, зате теплова, більш дорога й не екологічна електрогенерація збільшується у часі. Фактично виходить, що заради Дпеку (структура, що входить в бізнес-імперію олігарха Ріната Ахметова) в Україні відключали енергоблоки, а населенню погрожували зростанням тарифів на електрику.

"Завдяки політичній близькості Ріната Ахметова до нової влади, йому вдається вирішувати проблемні питання у свою користь, – зазначає політичний консультант, голова Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко. – В контексті протистояння Зеленського з Коломойським, яке поступово наростає, Ахметов стає для Офісу президента (ВП) незамінною підтримкою".

На думку експерта, списання боргів і інші економічні поблажки, що мають характер неринковою конкуренції, стали доступні Ахметову і його бізнесу саме із-за політичного впливу на ВП".

"Рішення цього питання в судах або через парламент малоймовірно, має місце велика політика, – каже Ярослав Божко про енергетичних іграх в Україні. – Ахметов є найбільшим олігархом, очолює список вітчизняних мільярдерів. Крім того, його медіаресурс залишається важливим підмогою для влади. Зрештою, без своїх телеканалів національного значення Зеленський приречений шукати союз у гравців рівня Ахметова, Коломойського чи Пінчука. У даний момент ставка Ахметова, який, зрозуміло, вимагає щось взамін".

Енергоринок України: вплив ДТЕК

Міжнародний інвестор, фінансист, координатор програми залучення інвестицій Українського інституту майбутнього (УИБ) Сергій Носенко підкреслює, що ДТЕК сьогодні – одна з основних проблем української економіки.

"Компанія постійно знаходиться в стані технічного банкрутства, без штучного підвищення тарифів на її електроенергію вона просто не виживе, – пояснює експерт. – Планово-олігархічно-соціалістична система, яка у нас досі існує, багато в чому стоїть на влади ДТЕК. Відповідно, її власники дуже сильно мотивовані і намагаються будь-якими способами зберегти цю владу, впливати на політиків..."

Виходить якесь замкнене коло, зазначає Сергій Носенко, коли тарифи підвищуються, а частина коштів звідти йде на стимулювання політики для підтримки підвищення тарифів.

"Нічого спільного з ринковою економікою це не має, – упевнений експерт. – Поряд з величезними дотаціями для "зеленої енергетики" це губить нашу країну. Спостерігати за всіма цими війнами навколо держвласності просто смішно. Давно пора розпродати все і передати у приватні руки. Тоді є шанс, що буде порядок і зростання в економіці, а свавілля з правоохоронними та регулюючими органами закінчиться. Я думаю, що президент повинен усвідомити це – і очолити цей процес".

Раніше "Коментарі" писали, що голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус звернувся до Антимонопольного комітету та СБУ з проханням провести розслідуваннядій учасників енергоринку, які призвели до обвалу ціни електроенергії 25 і 26 травня, а також перевірити можливі маніпуляції з заявками на покупку і продаж електроенергії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини