Головна Новини Бізнес економіка Фінансова допомога для трудових мігрантів: скільки зможуть отримати бажаючі повернутися в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Фінансова допомога для трудових мігрантів: скільки зможуть отримати бажаючі повернутися в Україну

Експерти розповіли про підводні камені урядової ініціативи щодо виділення грошей для трудових мігрантів в Україні

30 січня 2021, 00:45
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України виступив за введення допомоги для "економічної реінтеграції" трудових мігрантів при поверненні на Батьківщину. Якщо ініціативу підтримає Верховна Рада, то людина, що повернулася в Україну і має бажання відкрити власну справу, міг би взяти на це до 150 тис. Гривень, правда, необхідно дотримуватися ряду умов. "Коментарі" розбиралися з експертами, чи сприяє це збільшення потоку бажаючих повернутися в Україну і що може спрацювати більш ефективно.

Фінансова допомога для трудових мігрантів: скільки зможуть отримати бажаючі повернутися в Україну

Допомога для трудових мігрантів. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Плюси і мінуси допомоги

На думку доктора економічних наук, директора з наукової роботи "Growford Institute" Тетяни Богдан, ініціатива Кабміну про надання фінансової допомоги для економічної реінтеграції мігрантів практично не вплине на рішення українців про повернення на Батьківщину.

"Фахівці Міжнародної організації міграції (МОМ) в своїй роботі" Return migration: policies and practices in Europe "справедливо зазначають, що підстави для повернення мігрантів в більшості випадків знаходяться поза сферою дії міграційної політики держави. Така політика має тільки граничне значення в порівнянні з можливостями зайнятості, отримання доходів, соціального забезпечення і політичної стабільності в країні повернення, — пояснює Тетяна Богдан. — А британські дослідники Р. Блек, К. Козер і К. Мунк вказують на такі ключові соціально-економічні чинники сталого повернення мігрантів на батьківщину: висока зайнятість, належний рівень доходів, наявність джерел для отримання доходів, доступ до якісної освіти та охорони здоров'я ".

Зрозуміло, що в Україні більшість з цих умовах просто відсутні. А тому наявність разової держдопомоги з нечіткими критеріями надання не змінить рішення людей щодо життя в еміграції або повернення в Україну, вважає експерт.

"Зате наявність такої допомоги може призвести до численних корупційних скандалів і нової хвилі соціальної напруженості в суспільстві, — прогнозує Тетяна Богдан. — На мій погляд, цьому сприятимуть, з одного боку, обмеженість ресурсів держави для надання такої допомоги, а з іншого — надто щедрі умови для її надання. Як заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, громадяни України, які мають страховий стаж понад 10 років, зможуть отримати одноразову допомогу на безповоротній основі за рахунок Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. На відкриття власної справи трудовими мігрантами в уряді пропонують виділити з держбюджету 108 млн грн. Отримати таку допомогу, згідно з розрахунками, зможуть 720 осіб ".

На думку експерта, бажаючих скористатися безкоштовною державною допомогою буде набагато більше.

"Але, на жаль, реципієнтами такої допомоги стануть не люди, яких вона спонукатиме повертатися в Україну, а ті мігранти, які вже опинилися тут з інших причин — пандемія, зміна правил перебування в країні призначення, закінчення трудового договору і так далі. У нових реаліях деякі з таких людей (з лімітом 720 осіб на всю Україну) матимуть шанс отримати безповоротну допомогу від українських платників податків, сплативши "помірні комісійні" посадовим особам, включеним в процес виділення допомоги ", — припускає Тетяна Богдан.

Вона зазначає, що в світі програми реінтеграції мігрантів зазвичай включають такі необхідні компоненти:

— надання юридичної допомоги і покриття транспортних витрат на повернення;
- надання разової фінансової допомоги для покриття витрат мігранта в період облаштування;
- забезпечення тимчасовим житлом після повернення на батьківщину;
- працевлаштування мігранта;
- надання йому освітніх послуг (курси професійної орієнтації, підготовки і перепідготовки);
- надання пільгових кредитів і консультаційної допомоги для відкриття власного бізнесу;
- забезпечення доступу до базових соціальних послуг;
- психологічна та медична допомога мігрантам після повернення.

"Україна — бідна країна, яка не може дозволити собі більшість з цих інструментів, — зазначає Тетяна Богдан. — З іншого боку, низький рівень заробітних плат і безробіття в Україні спонукають наших громадян до працевлаштування за кордоном. Тому трудова еміграція з України знаходиться під дією потужних соціально-економічних чинників, вплив яких неможливо розірвати простими урядовими рішеннями або разовими ініціативами ".

Головне — повернути мігрантів

Ідея повернути частину трудових мігрантів назад в Україну абсолютно правильна, впевнений заступник директора Інституту розвитку інновацій (INTENS) Артем Петренко. Він підкреслює, що наявність якісної робочої сили — одне з базових умов для економічного зростання. А без вирішення демографічних проблем наша країна не зможе розвиватися швидше.

"Десятиліття радянської влади, війни, репресії, голодомор, множинні хвилі імміграції вимили з України найкращих і мобільних. Решту відучили приймати власні рішення. Тому держава повинна стимулювати громадян до активної підприємницької діяльності ", — зазначає Артем Петренко.

За його словами, за останні десятиліття ситуація поступово змінюється, і це показують опитування громадської думки. Якщо в 2013 році потенційно відкрити власну справу були готові 27% громадян України, то в 2019 році — вже 38% висловлювали таке потенційне бажання (дані "Рейтинг"). У країнах ЄС, підкреслює Артем Петренко, цей показник в середньому становить приблизно 45% -51% (найбільше в Фінляндії — 68%, найменше в Греції — 28%). У США середні показники традиційно вище — 61-69%.

"Звичайно, передбачувана безповоротна допомога в розмірі 150 тисяч грн. — дуже невеликі гроші. І абсолютно зрозуміло, що урядовий законопроект передбачає видачу допомоги за умови внесення рівнозначних інвестицій від заявника, — говорить заступник директора INTENS. — Але я не впевнений, що наші трудові мігранти, які більше року працювали за кордоном, масово мають великі заощадження ".

На думку Артема Петренко, щоб ініціатива не перетворилася на профанацію, дуже важливо, щоб закон і засновані на ньому затверджені Кабміном механізми і умови для виділення такої підтримки, були виписані максимально якісно. Важливо і щоб ті види бізнесу, які передбачають більш високу додану вартість, а також експорт товарів і послуг за кордон, мали пріоритет.

"Щоб програма значно вплинула на ситуацію, на її фінансування потрібно буде закладати не менше 5-7 млрд. Грн. Тоді мова піде про десятки тисяч спроб трудових мігрантів повернутися в Україну і відкрити свою справу, — вважає експерт. — Слід створювати і інші стимули — для всіх громадян. Наприклад, відшкодування частини інвестицій в нове виробниче обладнання, безкоштовне і швидке підключення до електромереж, побудова за рахунок місцевих і регіональних бюджетів спеціальних технопарків з базовою інфраструктурою для розміщення безлічі невеликих виробництв. Особливо важливо пов'язати таку систему стимулів з політикою регіонального вирівнювання. Для депресивних населених пунктів і регіонів, для сіл і мономіст стимули для створення там нових виробництв повинні бути істотно більше ".

Раніше "Коментарі" писали, що 39 мігрантів задихнулися у вантажному відсіку, заплативши по 13 тис. Дол. За поїздку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

xxx

30 січня 2021, 02:06

Девyшки ищyт мyжчин для xоpошoго ceкcа, если хочешь тpаxнyть красивую малышку (без дeнег), то тебе сюда----- http://srt.vg/sisky


Новини