Головна Новини Бізнес економіка Фіскалізація ФОП відстрочена: чому підприємці все одно незадоволені
commentss НОВИНИ Всі новини

Фіскалізація ФОП відстрочена: чому підприємці все одно незадоволені

Експерти припускають, що підприємці, побачивши слабкість влади, можуть продовжити домагатися урізання податків

2 грудня 2020, 17:21 comments2173
Поділіться публікацією:

Парламент підтримав законопроєкт про відстрочку на 1 рік фіскалізації ФОП. Але підприємці все одно незадоволені. "Коментарі" дізналися у експертів, що так і не так з цим рішенням зокрема і фіскалізацією в Україні — в цілому.

Фіскалізація ФОП відстрочена: чому підприємці все одно незадоволені

Фото: censor.net

"Фіскалізація не бореться з тінню, а тільки її стимулює"

Економіст, кандидат наук з держуправління, співорганізатор всеукраїнського руху #saveФОП Сергій Доротич запевняє, що підприємці продовжать свій протест.

"Нас не влаштовує, що прийнятий законопроєкт не був з нами обговорений. Вийшло як завжди — влада сама між собою домовилася — і все вирішили за нас. Ми не просили відстрочення, ми наполягали на вирішенні питання по суті. Адже відстрочка страти — це все одно страта, — підкреслює Сергій Доротич. — Ми не хочемо рік бути в підвішеному стані, не хочемо перекривати дороги, блокувати держустанови. Чого хочемо — так це, щоб були прийняті наші компромісні законопроєкти. Але замість цього президент і провладна більшість вносять щось своє, не шукаючи спільних позицій з нами".

Тотальну фіскалізацію експерт називає величезною проблемою, яка породжує ще більшу корупцію, ще сильніше тінізує ринок.

"Простий приклад. Є легальний підприємець, який сплачує всі податки. А є нелегальний підприємець, який не платити нічого. І ми продаємо однаковий товар. Наприклад, холодильник. Він коштує 2 тис грн в закупівлю. Але у легального він завжди буде коштувати дорожче, — підкреслює Сергій Доротич. — А якщо введуть касовий апарат, якщо все потрібно буде проводити через бухоблік, розрив стане ще більше. Про яку конкуренцію може йти мова? А постраждають найбільш відповідальні, чесні представники малого та середнього бізнесу!"

Експерт також нагадує, що у нас є ринок підакцизних товарів — сигарети, алкоголь, пальне. Там все продається через касові апарати. І там — зашкалює рівень тінізації.

"Тож фіскалізація не бореться з тінню, а тільки її стимулює, — упевнений Сергій Доротич. — Тому ми і вимагаємо, щоб використовувався передовий досвід. Вибірковий контроль ризикованих точок (ринковий контроль, контрольна закупівля), декларація і контроль в порівнянні дохід і витрат. Але "слуги" хочуть уперто просунути саме касові апарати. Фактично йде знищення спрощенців, знищення права на підприємницьку діяльність. Допустити цього ми не можемо! І не допустимо!"

"Тіньова економіка в українських реаліях — це подушка, яка рятує зараз нашу економіку"

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає, що прийняте рішення говорить — Зеленський пішов на поступки.

"Фактично, президент і його команда вирішили залишити економіку в такому вигляді, в якому вона є. Це відстрочення не на рік, воно буде продовжуватися знову і знову, — упевнений експерт. — Як було з мораторієм на ринок землі. Як може бути з відкриттям цього ринку... Можемо констатувати, що тіньова економіка буде і далі розвиватися. Правда, при цьому потрібно розуміти, що тіньова економіка в українських реаліях — це подушка, яка рятує зараз нашу економіку в цілому і представників різних бізнесів — зокрема".

За словами Олександра Охріменка, підприємці, побачивши слабкість влади, можуть продовжити домагатися урізання податків. У тому числі — єдиний соціальний внесок.

Коментуючи ситуація з фіскалізацією, експерт зазначив: "Потрібно визнати, що у нас приблизно половина економіки податки не платить. Тому держава не може платити великі пенсії, робити в кризу виплати, як в Європі. Але за рахунок тіньової економіки люди можуть пережити кризу... В Україні діє своєрідний соціальний договір: влада робить вигляд, що збирає податки, люди вдають, що їх платять. А потім влада робить вигляд, що комусь допомагає під час криз, подібних до нинішньої".

Нагадаємо, державну підтримку, призначену для потерпілого від карантину бізнесу, зможуть отримати 1,2 млн українців. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини