ФРУ вказала на загрозу введення загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення

Другий рівень пенсійної системи не вирішить труднощів, але додасть проблем, повідомила Федерація роботодавців України

Федерація роботодавців України виступила з відкритим зверненням щодо ризиків впровадження в Україні загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення (другого рівня пенсійної системи). Про це йдеться на сторінці організації в Facebook.

Повідомляється, що від впровадження системи постраждають легальні роботодавці, які чесно платять податки, але втрачають свою конкурентоспроможність під постійно зростаючої фіскальної навантаженням. А ті, хто вирішив працювати "в чорну" або "в сіру", отримують надприбутки.

"Незграбні спроби контролюючих органів боротися з "тіньовиками" зазвичай закінчуються посиленням перевірок і санкціями саме до легальних роботодавців за незначні порушення. Це замкнене коло", - йдеться у зверненні.

У листі зазначили, що створення пенсійної системи другого рівня не вирішить існуючих проблем і труднощі, які виникли перед державною пенсійною системою в Україні.

"Навпаки, в інших країнах системи другого рівня стикаються з тими ж проблемами неформальності, ухилення від сплати внесків і низького рівня охоплення, - повідомили у ФРУ. - Різниця полягає в тому, що в приватній системі наслідки цих проблем повністю "впадуть на плечі" платників внесків (працівників і роботодавців), в той час як державна пенсійна система містить певний перерозподільчий механізм, який пом'якшує різкий вплив цих наслідків".

Єдиним вигодонабувачем від введення подібної системи будуть компанії ринку фінансових послуг, вважають у ФРУ.

"Представники останніх (компанії ринку фінансових послуг, – ред.) активно лобіюють цей проект, оскільки є його єдиними гарантованими бенефіціарами. Але їхні інтереси не завжди збігаються з інтересами держави, працівників, роботодавців і, нарешті, пенсіонерів. При цьому з працівників і роботодавців хочуть додатково до ЄСВ і ПДФО збирати до другого рівня пенсійної системи близько 100 млрд грн на рік тільки на першому етапі, з поступовим збільшенням внесків", - зазначили у зверненні.

Нагадаємо, експерти проаналізували для видання "Коментарі" стан пенсійної системи України. В тому числі, в ракурсі повідомлення, що наш уряд та Міжнародний валютний фонд (МВФ) обговорюють напрямки подальшого її реформування.