G7 хоче вмовити Індію та Китай приєднатися до введення граничної ціни на нафту з Росії

Обговорює ціновий діапазон у 40 – 60 доларів за барель

Багаті країни G7 – США, Японія, Німеччина, Великобританія, Франція, Італія, Канада, а також та ЄС опрацьовують деталі обмеження цін на російську нафту, щоб обнулити можливості Кремля фінансувати своє вторгнення в Україну. "Велика сімка" хоче заручитися підтримкою Індії та Китаю, які купують російську нафту з дисконтом і допомагають москві зберегти приплив нафтодоларів. Про це пише Reuters.

Зазначається, що навіть якщо Індія та Китай не приєднаються до введення цінової стелі на нафту, обмеження допоможе знизити ціни для Азії та інших споживачів. Межа ціни на "чорне золото" з Росії поки що обговорюється. Компанія ClearView Energy Partners із Вашингтона заявила, що офіційні особи називають діапазон від 40 до 60 доларів за барель. На думку аналітиків, верхня межа цього діапазону відповідає історичним цінам на російську нафту, тоді як нижня - відображає граничні витрати виробництва у росії.

Варто враховувати, що занадто низька межа цін може відібрати частку ринку Саудівської Аравії та інших виробників нафти. Зазначається, що російська нафта продається з дисконтом по відношенню до міжнародного стандарту Brent, і G7 хоче зберегти цей спред широким. Однак це може означати вищі ціни для західних споживачів, оскільки росія є другим за величиною експортером сирої нафти у світі після Саудівської Аравії.

Як відомо, G7 погодили план, який закликає країни відмовитися від послуг, в яких домінує захід, включаючи страхування, фінанси, брокерські послуги та навігацію для нафтових вантажів за ціною, вищою за встановлену межу. Аналітики вважають, що якщо росія не хоче продавати за максимальною ціною, їй, можливо, доведеться припинити видобуток, що може призвести до довгострокових витрат на її нафтові родовища.

У відповідь на можливе введення цінової межі президент росії Володимир Путін заявив, що москва призупинить експорт до країн, які застосовують обмеження.