Газовий "ленд-ліз": де Україна планує брати газ для цьогорічної зими

Україна планує закупити скраплений газ в інших країн для опалення взимку 2022 року

Замість постачання газу з росії, яка продовжує війну проти України, в Міненергетики планують закупити скраплений газ в країн Близького Сходу, США та Африки, уклавши контракти на фінансування цих закупівель від міжнародних організацій. Про це пише Foreign Policy.

Українські чиновники пропонують Вашингтону та іншим західним партнерам забезпечити міжнародного фінансування для закупівлі природного газу у великих експортерів на Близькому Сході та Північній Африці, розробити альтернативні маршрути постачання газу до України. Крім того, в Міненергетики пропонують США укласти угоду про "ленд-ліз" у вигляді імпорту скрапленого природного газу.

Генеральний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко під час зустрічі з представниками адміністрації Байдена, наголосив, що для того, щоб пережити зиму та опалювати домівки, постачати промисловість газом Україні потрібно 6 мільярдів м3 газу, що коштують 8 млрд доларів. Адже через війну та збитки для економіки Україна має дефіцит бюджету та не може закупитиімпортний газ для населення. Раніше наша держава імпортувала близько 10 млрд м3 газу для опалювального сезону, потреби країни в блакитному паливі до 2022 року становили 30 мільярдів кубометрів газу. Газ потрібен не лише для 90% житлового сектору, а й для електростанційц як резервне паливо.

"Вони мають дуже чіткий мандат надати необхідну допомогу Україні. Ми хочемо структурувати його розумно, щоб не було навантаження на платників податків США", – сказав Вітренко.

15 червня ЄС уклав угоду з Ізраїлем та Єгиптом про постачання скрапленого газу до країн Європи. Однак Євросоюз все ще імпортує близько 40 відсотків природного газу від своїх потреб з росії та значну частину сирої нафти. В Європі енергетична криза - ціни на енергоресурси зростають, сховища газу залишаються незаповненими. "Газпром" 14 червня оголосив про скорочення щоденних поставок газу до Німеччини по газопроводу "Північний потік-1" на 40%, посилаючись на технічні труднощі.

Українці запропонували США укласти угоду про ленд-ліз в наданні Україні 6 мільярдів кубометрів скрапленого газу. Паливо американці перевозитимуть до ЗПГ-терміналів в Європі, а звідти Україна отримуватиме газ по трубопроводу. В уогді буде прописано, що Україна виплатить кошти за газ США протягом двох років, як тільки збільшить об'єми видобутку свого газу.

"Вони були здивовані, почувши таку ідею, але вона була добре сприйнята", – додав Юрій Вітренко. Пропозицію направлено на розгляд Ради національної безпеки. Речник Білого дому заявив, що США залишаються відданими енергетичній безпеці України і будуть продовжувати тісно співпрацювати з урядом для пошуку ефективних рішень.

Як писав портал, президент рф Путін повідомив, що підписав указ про торгівлю газом із "недружніми країнами" (що наклали санкції проти рф за відкрите вторгнення в Україну).