Газпром не забронював додатковий транзит газу через Україну – ОГТСУ

Теоретично Газпром міг замовити транзит газу вп'ятеро більше

Тиск на Європу з метою запуску "Північного потоку-2" продовжується. Про це у Facebook написав голова ОГТСУ Сергій Макогон.
"За результатами першого у 2022 році місячного аукціону з розподілу потужностей на лютий учасники ринку забронювали понад 195 млн куб. м потужностей для імпорту газу, з яких 124,8 млн куб. м (4,46 млн м3/добу) на віртуальній точці" Берег" (Угорщина) та 70,3 млн куб. м (2,51 млн м3/добу) – на точці "Будинце" (Словаччина)", - написав він.
За словами Сергія Макогона, теоретично Газпром міг замовити транзит газу вп'ятеро більше. До того ж ще у грудні минулого року Оператор ГТС України збільшив гарантовані потужності для імпорту газу на 30% – до 35 млн куб. м на добу.
"Тепер для бронювання доступні 27 млн куб. м зі Словаччини та збільшено до 8 млн куб. м гарантовано потужності з Угорщини. У 2021 році 90% газу Україна імпортувала віртуальним реверсом саме з Угорщини, що продемонструвало ринковий попит на угорсько-українському маршруті транспортування газу ", - написав голова ОГТСУ.
До речі, нагадав голова ОГТСУ у січні 2019-го за перші 16 діб середньодобовий обсяг транзиту становив понад 250 млн куб. м газу, у "ковідному" 2020-му - 83,4 млн куб. м, у 2021 році – 124,6 млн куб. м, 2022-го – всього 52,4 млн куб. м газу.
"Висновки напрошуються самі за себе - Газпром не зацікавлений допомагати країнам ЄС у кризовий період", - переконаний Сергій Макогон.
Нагадаємо, що російський концерн не замовляв також потужності частини польського газопроводу Ямал-Європа. У Газпрому діє довгострокове бронювання українських потужностей обсягом 40 млрд куб. м - 109 млн куб. м на добу. У січні російський монополіст використовує ці можливості лише наполовину. За 15 днів середнє прокачування склало 53 млн куб. м на добу. Зі свого боку польська сторона пропонувала 89 млн куб. м у своїй ділянці газопроводу "Ямал-Європа", але Газпром також проігнорував цю пропозицію. На січень концерн бронював 19,3 млн куб. м щодобових потужностей, але поки що не користувався ними.

Раніше портал "Коментарі" писав, що Путін назвав умови для транзиту російського газу через територію України.