"Газпром" отримав черговий багатомільярдний штраф

Польща оштрафувала газового монополіста

Польський антимонопольний регулятор UOKiK оштрафував "Газпром" на суму близько 7,6 мільярда доларів у справі "Північного потоку 2", а європейських партнерів проекту - на загальну суму в 61 мільйон доларів, заявив глава UOKiK Томаш Хрустний на брифінгу в середу в Варшаві. Про це повідомляють РИА Новости.

"На" Газпром "і п'ять його партнерських компаній накладені штрафи в розміні 10% річного обороту, що є максимальною санкцією за польським законодавством", - сказав Хрустний.

Він уточнив, що на "Газпром" накладено штраф у розмірі 29 мільярдів злотих, а п'ять інших компаній - партнерів "Газпрому" з будівництва "Північного потоку 2" отримали штрафи на загальну суму понад 234 мільйони злотих. За словами Хрустного, що мова йде про компанії Engie Energy, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Польський регулятор заявив, що готовий до того, що "Газпром" оскаржить рішення про штраф.

Раніше "Коментарі" дізналися в експертів, яким нині є стан "Газпрому".

Максим Білявський, експерт Центру Разумкова, вважає, що мета проекту "Північний потік-2" полягає у ще більшому порушенні балансу демократичних сил в Європі та поглибленні розколу всередині НАТО.

"Ніякого комерційного сенсу в цьому проекті немає, - підкреслює експерт. - Росія вже витратила на нього, включаючи, будівництво нової газотранспортної інфраструктури із Західного Сибіру, понад 50 мільярдів доларів. За прогнозами, "Газпром" отримає понад 6 доларів збитків на продажу кожної тисячі кубометрів газу. на тлі глобальної економічної рецесії та скорочення споживання енергоресурсів, завдання пов'язані із забезпеченням конкурентоспроможності російського газу, для "Газпрому" виходить на перший план".